Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Opravdu luštěniny nadýmají?

Opravdu luštěniny nadýmají?

Například červená čočka určitě nenadýmá, navíc obsahuje spoustu bílkovin. Hodí se do salátů nebo jako příloha, je rovněž skvělá na zahuštění polévek.

Vážně musíme luštěniny hodiny a hodiny namáčet? To to nejde jinak?

Ostatní luštěniny je potřeba vždy pořádně uvařit a nejíst je nedovařené, samozřejmě ani syrové. V syrovém stavu obsahují látku, která blokuje naše trávicí enzymy, což by nám přivodilo trávicí problémy. Dále v nich najdete látku způsobující srážení červených krvinek. Obě jsou toxické. Dobrá zpráva je, že vhodnou úpravou se tyto látky odstraní. Další způsob, jak snížíte množství těchto látek je klíčení.

Vážně musíme luštěniny hodiny a hodiny namáčet? To to nejde jinak?

Vědci zjistili, že všechno je jinak! Podle posledních poznatků se během příliš dlouhého namáčení vytahují z luštěnin vitamíny. Mnohem vhodnější je luštěniny před vařením několikrát za sebou (minimálně čtyřikrát) rychle spařit horkou vodou. Ztráty vitamínů budou mnohem menší než při klasickém způsobu namáčení a vaření. A takovou červenou čočku nemusíte namáčet vůbec!

 

Konzervy a zdravá výživa moc nejdou dohromady. Platí to i pro luštěniny?

Konzervy a zdravá výživa moc nejdou dohromady. Platí to i pro luštěniny?

Přístup ke konzervám je z hlediska zdravé výživy velmi problematický, ale v případě luštěnin se konzerv pro rychlou večeři nebojte. Konzervování je vlastně vaření, a tím pádem konzervované luštěniny mají mnohem méně nadýmavých látek. Pozor, luštěniny ale vždy propláchněte! Typický šlem totiž obsahuje těchto nadýmavých látek nejvíce.

Nejchutnější a nenadýmavá je konzervovaná cizrna. Někdy se jí také říká římský hrách. Málo nadýmavé jsou i fazole mungo. Jsou menší než klasické bílé fazole a navíc mají skvělou oříškovou chuť.

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Maso

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

Rybi

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Bistro

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Bio

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

Pekařství

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Tržnice

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky

promise.png
fresh.png
ceska chut.png
perla.png
exellent.png