Například červená čočka určitě nenadýmá, navíc obsahuje spoustu bílkovin. Hodí se do salátů nebo jako příloha, je rovněž skvělá na zahuštění polévek.
Ostatní luštěniny je potřeba vždy pořádně uvařit a nejíst je nedovařené, samozřejmě ani syrové. V syrovém stavu obsahují látku, která blokuje naše trávicí enzymy, což by nám přivodilo trávicí problémy. Dále v nich najdete látku způsobující srážení červených krvinek. Obě jsou toxické. Dobrá zpráva je, že vhodnou úpravou se tyto látky odstraní. Další způsob, jak snížíte množství těchto látek je klíčení.
Vážně musíme luštěniny hodiny a hodiny namáčet? To to nejde jinak?
Vědci zjistili, že všechno je jinak! Podle posledních poznatků se během příliš dlouhého namáčení vytahují z luštěnin vitamíny. Mnohem vhodnější je luštěniny před vařením několikrát za sebou (minimálně čtyřikrát) rychle spařit horkou vodou. Ztráty vitamínů budou mnohem menší než při klasickém způsobu namáčení a vaření. A takovou červenou čočku nemusíte namáčet vůbec!
Konzervy a zdravá výživa moc nejdou dohromady. Platí to i pro luštěniny?
Přístup ke konzervám je z hlediska zdravé výživy velmi problematický, ale v případě luštěnin se konzerv pro rychlou večeři nebojte. Konzervování je vlastně vaření, a tím pádem konzervované luštěniny mají mnohem méně nadýmavých látek. Pozor, luštěniny ale vždy propláchněte! Typický šlem totiž obsahuje těchto nadýmavých látek nejvíce.
Nejchutnější a nenadýmavá je konzervovaná cizrna. Někdy se jí také říká římský hrách. Málo nadýmavé jsou i fazole mungo. Jsou menší než klasické bílé fazole a navíc mají skvělou oříškovou chuť.