Zuzka vymýšlí záchranářské recepty. „Je to pro mě způsob, jakým člověk vyjadřuje úctu k přírodě. Inspiraci nacházím v kuchyních celého světa. Do italské panzanelly patří starší chléb, do francouzských rillettes odřezky masa. Také naše babičky se v kuchyni chovaly šetrně a o tom, že s jídlem se neplýtvá, se s nimi prostě nedebatuje.“ Inspirujte se od Zuzky, jak neplýtvat časem, energií ani jídlem.

JAK UCHOVÁVAT POTRAVINY SPRÁVNĚ?

1. Citrusy a rajčata v lednici ztrácí aroma a chuť. Uschovejte je do prodyšné bedničky a skladujte v teplotě kolem 14 stupňů.

2. Mouku, strouhanku a těstoviny vždy přesypejte do vzduchotěsných nádob.

3. Banány v lednici rychleji hnědnou. Pokud ještě potřebují dozrát, dejte jim čas při pokojové teplotě. Chcete-li zpomalit rychlost zrání, zabalte stopky banánů do alobalu.

4. Kávě se daří v suchu a chladu. Proto ji přesypte do vzduchotěsné a tmavé nádoby.

5. Česnek vám déle vydrží v proutěném košíku nebo papírovém sáčku. Umístěte ho na suché a dobře větrané místo.

6. Bramborám svědčí chladné, dobře větrané a tmavé místo, ideálně čistý sklep, ne lednice.

 

POŘÁDEK V LEDNICI ANEB JAK SPRÁVNĚ ULOŽIT NÁKUP

Důležité: Zkontrolujte si, jakou teplotu máte v lednici. Ideální teplota je kolem 3 °C.

  • UVAŘENÉ JÍDLO
    Hotové jídlo nechte nejdříve vychladnout, teprve potom ho dejte do skleněné nádoby nebo do hrnce. Do dvou hodin od uvaření by mělo být bezpečně uložené v lednici nebo v mrazáku.
  • HOUBY
    Čerstvé houby nenechávejte v sáčku, ale přemístěte je¨do prodyšné nádoby. V lednici je skladujte ne déle než dva dny.
  • VEJCE
    Vejce přendávejte z papírového obalu, ve kterém jste je koupili, do lednice užší špičkou dolů.
  • SÝRY
    Sýry skladujte nejlépe v povoskovaném papíru, potravinářské fólii nebo alobalu, které zabrání vysychání. V plastovém sáčku hrozí plíseň.
  • MASO
    Maso nenechávejte v obalu, ve kterém jste ho koupili, ale uložte ho do uzavíratelné nádoby a umístěte dostatečně daleko od mléčných výrobků.
  • BYLINKY
    Bylinky dejte do skleničky s trochou vody jako kytičku a uchovávejte je v lednici. Nebo je celé zabalte do vlhké utěrky. Výrazně tím prodloužíte jejich kondici.
     

Lednička1. PATRO

Mléčné výrobky, nápoje.

2. PATRO

Ryby, hotová jídla.

3. PATRO

Maso, uzeniny.

BOXY

Zelenina a ovoce zvlášť.