Zuzka vymýšlí záchranářské recepty. „Je to pro mě způsob, jakým člověk vyjadřuje úctu k přírodě. Inspiraci nacházím v kuchyních celého světa. Do italské panzanelly patří starší chléb, do francouzských rillettes odřezky masa. Také naše babičky se v kuchyni chovaly šetrně a o tom, že s jídlem se neplýtvá, se s nimi prostě nedebatuje.“ Inspirujte se od Zuzky, jak neplýtvat časem, energií ani jídlem.
JAK UCHOVÁVAT POTRAVINY SPRÁVNĚ?
1. Citrusy a rajčata v lednici ztrácí aroma a chuť. Uschovejte je do prodyšné bedničky a skladujte v teplotě kolem 14 stupňů.
2. Mouku, strouhanku a těstoviny vždy přesypejte do vzduchotěsných nádob.
3. Banány v lednici rychleji hnědnou. Pokud ještě potřebují dozrát, dejte jim čas při pokojové teplotě. Chcete-li zpomalit rychlost zrání, zabalte stopky banánů do alobalu.
4. Kávě se daří v suchu a chladu. Proto ji přesypte do vzduchotěsné a tmavé nádoby.
5. Česnek vám déle vydrží v proutěném košíku nebo papírovém sáčku. Umístěte ho na suché a dobře větrané místo.
6. Bramborám svědčí chladné, dobře větrané a tmavé místo, ideálně čistý sklep, ne lednice.
POŘÁDEK V LEDNICI ANEB JAK SPRÁVNĚ ULOŽIT NÁKUP
Důležité: Zkontrolujte si, jakou teplotu máte v lednici. Ideální teplota je kolem 3 °C.
- UVAŘENÉ JÍDLO
Hotové jídlo nechte nejdříve vychladnout, teprve potom ho dejte do skleněné nádoby nebo do hrnce. Do dvou hodin od uvaření by mělo být bezpečně uložené v lednici nebo v mrazáku. - HOUBY
Čerstvé houby nenechávejte v sáčku, ale přemístěte je¨do prodyšné nádoby. V lednici je skladujte ne déle než dva dny. - VEJCE
Vejce přendávejte z papírového obalu, ve kterém jste je koupili, do lednice užší špičkou dolů. - SÝRY
Sýry skladujte nejlépe v povoskovaném papíru, potravinářské fólii nebo alobalu, které zabrání vysychání. V plastovém sáčku hrozí plíseň. - MASO
Maso nenechávejte v obalu, ve kterém jste ho koupili, ale uložte ho do uzavíratelné nádoby a umístěte dostatečně daleko od mléčných výrobků. - BYLINKY
Bylinky dejte do skleničky s trochou vody jako kytičku a uchovávejte je v lednici. Nebo je celé zabalte do vlhké utěrky. Výrazně tím prodloužíte jejich kondici.
1. PATRO
Mléčné výrobky, nápoje.
2. PATRO
Ryby, hotová jídla.
3. PATRO
Maso, uzeniny.
BOXY
Zelenina a ovoce zvlášť.