Jak správně na to?

ZÁKLADEM JE RÝŽE

Pro přípravu sushi je velmi důležité používat pravou japonskou rýži. Má menší kulatá zrna a je mnohem lepivější než jiné druhy.

  • 400 g sushi rýže
  • 520 ml vody
  • 60 ml rýžového octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli
     
  1. Rýži dejte do hrnce a řádně properte. Vlijte vodu a přiveďte k varu. Hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte plamen na nízký stupeň. Vařte 15 minut. Pak nechte rýži ještě 10 minut odstát.
  2. Ve sklenici smíchejte ocet, cukr a sůl a prohřejte 30 vteřin v mikrovlnce. Když je rýže odstátá, přelijte ji směsí z octa, prokypřete a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

sushi pripravaA teď pojďme rolovat

PŘED ROLOVANÍM SI PŘIPRAVTE

  • podložku na sushi
  • misku s vodou
  • mořskou řasu Nori
  • sushi rýži a náplň
  • (může to být proužek čerstvé ryby, na nudličky nakrájená zelenina, kaviár, krevety a podobně)
  1. Na sushi podložku položte řasu hrubou stranou nahoru. Navlhčenými prsty rozložte a upěchujte rýži do dvou třetin řasy, horní část nechte volnou.
  2. Do spodní části řasy (zhruba 2 cm od spodního okraje podložky) položte podélně od strany ke straně náplň.
  3. Navlhčete prsty zbylý kousek řasy a pomocí podložky zarolujte náplň dovnitř. Během rolování váleček pěkně stlačujte, aby se rýže rovnoměrně rozložila. Když se dostanete až ke konci řasy, volný konec váleček hezky zalepí.
  4. Nakonec rolky nakrájejte tak, že je nejprve přepůlíte, půlky opět přepůlíte a ty ještě jednou přepůlíte. Získáte tak přesně stejně velké kousky. Obrácenou variantu rolek připravíte tak, že na podložku rozložíte nejprve rýži, pak řasu a nakonec náplň.

 

 

 

Urolujte si HOSOMAKI nebo PHILADELPHIA podle receptu z Albert magazínu.
 


Další inspirace z japonské kuchyně

Japonská kuchyně patří mezi nejoblíbenější. Její základ tvoří rýže, zelenina, ryby a mořské plody. Pokrmy jsou často připravené z čerstvých ingrediencí s minimální tepelnou úpravou, ale zato s použitím charakteristických dochucovadel, jako je nakládaný zázvor, wasabi či sójová omáčka. Tradiční japonská jídla, jako je tempura (v těstíčku obalované a smažené kousky ryb nebo zeleniny), miso (polévka ze sójové pasty) či sushi, jehož přípravu si ukážeme, oslavují rafinovanou jednoduchost. Tuto kuchyň podtrhuje i zajímavý výběr ingrediencí, jimž dominuje tofu, mořské řasy a oblíbené nudle udon a soba, které se vyrábějí ze zlaté pohanky. Neodmyslitelnou součástí každého jídla je zelený čaj, jehož přípravu povýšili Japonci na rituál. Japonci jedí pomalu, v klidu, řádně žvýkají a vychutnávají si jídlo, což umocňuje i používání jídelních hůlek. Typické jídlo je servírováno v dřevěných mističkách, což je součástí estetického dojmu, na kterém si Japonci při servírování dávají velice záležet. Kuchyně klade důraz na kvalitu surovin, pestrost a úctu k jídlu. Není proto vůbec na škodu nechat se jí inspirovat.

Tartar z lososa a avokáda

Toužíte vyzkoušet chutě japonské kuchyně, ale nechcete se přitom pouštět do příliš složitých postupů? Tartar z lososa a avokáda zvládne i úplný začátečník. Jestli se chcete opravdu blýsknout luxusním předkrmem, pusťte se do toho. Detailní postup najdete zde.