Bylinkové soli
Čerstvé bylinky se samozřejmě doporučují spotřebovat co nejdříve. Není to však jediná cesta, jak s nimi pracovat. Vyrobte si domácí bylinkové soli z těch, které nejraději používáte, a v lednici vám tímto způsobem vydrží i rok čerstvé! Příprava je velmi jednoduchá a možná vás nadchnou natolik, že je využijete i jako originální dárek.
Jak na bylinkovou sůl?
- Bylinky omyjte a nechte oschnout, nejlépe do druhého dne, nebo použijte sušičku na saláty. Jde o to, aby na nich nezůstala žádná vlhkost. Pak je nasekejte na větší kousky a spolu se solí vložte do mixéru.
- Mixujte do chvíle, kdy se bylinky se solí rovnoměrně propojí, ale stále jsou viditelné malé kousky, tedy ne zcela dohladka.
- Vzniklou směs přesypte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici až jeden rok.
3 tipy na bylinkové soli
- Bazalková sůl se hodí do rajčatových omáček, polévek, těstovin a ke středomořské úpravě zeleniny. K přípravě potřebujete 250 g soli a 2 hrsti čerstvé bazalky.
- Koprová sůl báječně sluší rybímu masu. V této směsi lze dokonce syrový filet z lososa nasucho marinovat a vyrobit tak Graylax – švédský národní recept. Po marinování se filet nakrájí na tenké plátky a servíruje se obdobně jako uzený losos. Stačí jen smíchat 250 g soli a hrst čerstvého kopru bez pevných stonků.
- Rozmarýnová sůl s citronem skvěle podtrhne chuť masových pečínek či ryb. Také je vhodná do slaných koláčů, na foccaciu nebo na domácí chléb. Připravte si 250 g soli, hrst rozmarýnových lístků, ½ hrsti tymiánových lístků a kůru z jednoho bio citronu.
Bylinkové oleje
S bylinkami je možné čarovat i za pomoci různých rostlinných olejů. Nejlepší variace vytvoříte kombinací surovin ze stejné oblasti. Což znamená, že středozemní bylinky budou patřit do olejů pocházejících z plodů ze Středozemí, asijské bylinky do olejů z asijských surovin a podobně. Jejich výrobou si opět zajistíte konzervaci vůně a chuti čerstvých bylin, nicméně o něco jemnější než u bylinných solí. V každém případě svoji kuchyň obohatíte o další zajímavou a efektní ingredienci.
Jak na bylinkový olej?
- Bylinky umyjte a nechte dokonale vysušit, aby na nich nezůstaly žádné zbytky vody.
- Poté je spolu s dalšími přísadami vložte do čisté nádoby, ideálně skleněné uzavíratelné lahvičky, a zalijte po okraj olejem.
- Nechte stát na tmavém místě alespoň týden, aby se vyextrahovaly vonné látky.
- V lednici vydrží až šest týdnů.
3 tipy na bylinkové oleje
- Mátovo-zázvorový olej dodá jídlu nádech exotiky, proto je skvělý na dochucení indických, marockých či luštěninových jídel. Vhodný je i do salátů, kuskusu či rýže.
Co budete potřebovat:
500 ml olivového oleje
5 větviček čerstvé máty
3 cm kousek zázvoru nakrájeného na plátky
4 stroužky česneku
kůru z bio citronu
- Olivový olej s rozmarýnem a česnekem je vhodný na dochucení pečeného masa, ryb, brambor, zeleninových chipsů nebo těstovin.
Co budete potřebovat:
500 ml olivového oleje
4 větvičky čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku
kůra z bio citronu
- Sezamový olej s koriandrem a chilli najde uplatnění především v thajské kuchyni. Rozpalte to s ním také ve WOK pánvi, přidejte ho do pikantních omáček anebo salátů.
Co budete potřebovat:
400 ml sezamového oleje
6 stonků koriandru s lístky
5-10 chilli papriček – dle chuti