NA DÝNI SE VYPLATÍ ZAKLEPAT

dyne poklepZralá dýně je na pohmat pevná a má sytě zbarvenou slupku. Ovšem pozor, ne vždycky platí, že zralá dýně musí být oranžová! Takovou barvu většinou mají dýně Hokkaido, i ty ale mohou být temně zelené nebo dokonce s nádechem do modrošeda. Muškátová dýně má barvu zaprášené oranžové, špagetová dýně je žlutá a podobnou barvu má i slupka máslové dýně, jen odstín je jakoby vybledlý. Proto je dobré postupovat podobně jako u melounů: poklepejte na slupku, a když zní dutě, znamená to, že dýně je zralá.

Dýňový olej

Dýňová semínka jsou vynikajícím přírodním zdrojem zinku a železa. Lisuje se z nich dýňový olej s temně zelenou barvou a výraznou oříškovou chutí. Používá se jen ve studené kuchyni, protože při zahřátí se přepaluje. Je velmi chutný v salátových zálivkách, při přípravě pesta a zajímavě chutná také s vanilkovou zmrzlinou.

Ideální na polévky, pečení i do pomazánek

Dýně se uplatní ve slaných i sladkých receptech. Při dušení se dužina snadno rozvaří na pyré, které je základem polévek, pomazánek i příloh. Dýně se dá také zapékat, kandovat jako ovoce nebo zavařit nasladko. Než se pustíte do vaření, je potřeba dýni rozpůlit a nejlépe lžící vydlabat semínka. Potom ostrým nožem opatrně odkrojte slupku. Nejde to snadno, dužina bývá tvrdá a nůž může lehce sklouznout. Proto je tak oblíbená dýně Hokkaido, která se loupat nemusí. Její slupka je jemná a bez problémů jedlá, takže většinou stačí ji pečlivě omýt a snadno se rozvaří.

ideal-dyne

TIP

 

Nakupte dýně do zásoby a hodujte až do února! Nejlépe se dají skladovat v paneláku, protože potřebují sucho a teplotu nad deset stupňů. Dýňovou dužinu na kostky lze také zamrazit.

 

okrasnaOkrasné dýně

Jsou poměrně drobné a mají nejrůznější tvary a barvy. Většinou se nekonzumují, zato se vám doma postarají o krásnou podzimní výzdobu.

 

 

 

dyne muskatovaMuškátová dýně

Bachratá dýně s výrazným žebrováním, která váží kolem šesti kil. Často ji můžete koupit rozdělenou na čtvrtiny. Hodí se na polévku, přílohové pyré nebo pomazánky.

 

 

 

 

 

 

maslova_dyneMáslová dýně

Tvarem připomíná hrušku. Má charakteristicky bledou slupku a výrazně oranžovou dužinu. Po upečení chutná lahodně oříškově a pro svůj zvláštní tvar se často peče rozpůlená s náplní z mletého masa nebo zeleniny.

 

 

 

dyne hokaidoHokkaido

Je pro svou chuť nejoblíbenější. Má zářivě oranžovou slupku, pod kterou najdete moučnatou dužinu s jemnou aštanovou chutí. Používá se zcela univerzálně do slaných i sladkých receptů. U některých druhů Hokkaida je slupka temně zelená i u zralých plodů.

 

 

 

sweet dumpliongSweet Dumpling

Je to chutná i velmi dekorativní dýně na ozdobu. Název v překladu znamená „sladký knedlík“ a opravdu má nasládlou chuť. Je proto ideální do koláčů a dezertů.

 

 

dyne_spagetovaŠpagetová dýně

Má vláknitou dužinu, která připomíná špagety a světlou krémovou slupku. Po upečení či uvaření se podává jako příloha nebo jako zavářka do polévky.

 

 

 

 

dyne_modra_hokaidoModrá dýně Hokkaido

Je zajímavá odrůda z rodu oblíbených dýní, která upoutá slupkou v netypické modrošedé barvě. Uvnitř se skrývá jasně oranžová dužina jako u klasického Hokkaida. Pokud ji nespotřebujete hned, hodí se i pro dlouhodobější uskladnění.

 

 

 

mexikoMexická dýně

Dýňový obřík, který může dorůst do velikosti i mnoha desítek kilogramů. Je jedlá, ale vodová dužina má nevýraznou chuť. Proto se častěji používá na dekorativní vyřezávání a halloweenská strašidla.