JAK NA CHŘEST
Nejprve ho ponořte do studené vody a pečlivě propláchněte. Nejjemnější zelený chřest se loupat nemusí, zato silnější zelené stonky si to už zaslouží a bílý je třeba oloupat vždycky. Jinak chutná nahořkle a při jídle budete bojovat s vláknitou slupkou. Odkrojte 2-3 cm ze zdřevnatělých konců a potom oloupejte škrabkou na brambory. Bilý chřest zhruba 2 cm pod hlavičku, silné zelené stonky ve spodní třetině.

ŠETRNÉ VAŘENÍ
Při vaření je vhodné chřestové stonky svázat a vařit nastojato, aby hlavičky koukaly nad hladinu a zachovaly si křehkost. Podle tloušťky stonku potřebuje bílý chřest 5-8 minut a zelený 2-5 minut vaření. Vodu na vaření osolte a přidejte trochu másla a citrónové šťávy. Pokud po vaření nebudete chřest hned zpracovávat nebo podávat, ponořte ho ihned do ledové vody. Zachová si svoji barvu a konzistenci.

Chřest s vařeným vajíčkem

JAK CHŘEST NEJLÉPE UCHOVAT
Dlouhé skladování mu nedělá dobře. Pro uložení v lednici ho zabalte do vlhké utěrky a během pár dnů zkonzumujte.

BÍLÝ CHŘEST
Ideální do polévek, jarních salátů, těstovin i na zapékání. Narychlo si ho vychutnáte jednoduše jen s trochou másla s strouhaného parmazánu. Čerstvý bílý chřest má pevnou žlutou hlavičku. Při koupi bílého chřestu dávejte pozor, aby hlavičky chřestu neměly fialovou barvu (to znamená, že je chřest přezrálý) a aby byly špičky chřestu pevně uzavřené. Pokud při stisknutí spodní části chřestu vyteče trochu šťávy, znamená to, že je chřest čerstvě sklizený. 

ZELENÝ CHŘEST
Mladé stonky můžete klidně křupat zasyrova nebo je přidat do salátu. Jemná chuť se dobře doplňuje i s ovocem, například jahodami. Hlavičky zeleného chřestu dodají šmrnc každému jídlu, od těstovin až po slané koláče či rizota. Čerstvý chřest je pevný a stonky při jemné tření o sebe mírně vržou. Špičky by měly být uzavřené. Vyhněte se výraznému koření, chřest ho nepotřebuje, je dokonalý sám o sobě.

CHŘEST Z HOSTÍNA

Chřest je umění nejen uvařit, ale i vypěstovat. Sazenička je asi centimetrový stonek s velkým chomáčem úzkých, zhruba deseticentimetrových kořenů a po zasazení rostlinka tři roky sílí. Po tu dobu nad zem roste pouze střapatý asparágus, který se jednou za rok zastřihne. Sklízet první úrodu je možné až ve třetím roce. „Jedna sazenice plodí pak osm až deset let,“ prozrazuje Petr Šandera, majitel firmy Český chřest, která kolem Hostína u Vojkovic na Mělnicku špargl pěstuje.

cesky chrest

Špargl byl v českých domácnostech oblíbeným pokrmem už za první republiky a díky unikátnímu složení půdy i vhodnému podnebí se vyvážel třeba do Vídně či do Říma, jenže komunisté rostlinu považovali za buržoazní a pěstování u nás zakázali. I když si Češi v posledních letech chřest opět velmi oblíbili, mají stále co dohánět. Zatímco Němci snědí průměrně 2,5 kilogramu chřestu na hlavu, v Česku je to zatím pouze kolem 20 až 30 deka. Přestože ho před pěti lety jedli pouze ti největší gurmáni a 90 procent úrody se vyvezlo do zahraničí, dnes už tři čtvrtiny sklizně zůstávají doma. Dnes Češi snědí celkem až 500 tun chřestu ročně a rádi si počkají právě na ten tuzemský, který firma dodává do prodejen Albert.

„Čechům chřest chutná stále více. Zajímavé však je, že zatímco tradiční chřestoví strávníci v Německu a Nizozemí mají raději chřest bílý, u nás se zvedá obliba chřestu zeleného,“ prozrazuje Šandera a vysvětluje si to tím, že zelený chřest se na rozdíl od bílého nemusí loupat. Barevné stonky jsou mimochodem původně bílé, ty, které nejsou zakryté fólií, působením sluníčka zezelenají.

Začátek sezony je každoročně závislý na počasí, čím je na jaře tepleji, tím dříve chřest vyroste. Rostlinky se probouzejí, když je minimálně celý týden alespoň osm stupňů. Případná nepřízeň počasí se dá nicméně ovlivnit i otočením fólie, pod kterou zelenina roste – bílá barva rostlinu ochlazuje a zpomaluje její růst a černá barva naopak zem otepluje a tím urychluje růst. I když start sezony je každý rok jindy, většinou trvá více než dva měsíce a její konec je již tradičně daný svátkem svatého Jana 24. června. Petr Šandera si ale vždy rád počká celý rok, aby si dal čerstvý bílý chřest zapečený se sýrem a šunkou nebo zelený špargl orestovaný na pánvičce společně s chilli papričkou.