Zájem o bylinky stále roste

Čerstvé bylinky na pulty našich obchodů putují z moravských polí a skleníků na Znojemsku. Lokální dodavatel, společnost Bylinky, zajišťuje celoroční produkci českých bylinek v květináči. Díky této spolupráci můžeme našim zákazníkům nabídnout čerstvé bylinky vypěstované na domácí půdě. Společnost Bylinky z Miroslavi na jižní Moravě disponuje jedním z nejmodernějších skleníků v Evropě. Navíc díky polní produkci je tuzemský dodavatel během sezóny kompletně soběstačný také v pěstování řezaných bylinek, kter é dodává do obchodů Albert v závislosti na sezóně až po osm měsíců v roce.

Jedničkou je bazalka, kometou koriandr

Nejoblíbenější bylinkou je jednoznačně bazalka, zákazníci ale také často sahají po petrželi, pažitce či mátě. V posledních letech je na vzestupu také koriandr, který se používá především v asijské kuchyni. V prodejnách Albert zakoupíte až 11 druhů bylinek od oblíbené bazalky nebo petržele přes exotičtější koriandr či oregano až po sezónní medvědí česnek.

Jak na bylinky v kuchyni?

Víte, na co všechno se bylinky hodí a jak je nejlépe používat? Připravili jsme pro vás malou bylinkovou encyklopedii.

Albert-BazalkaBAZALKA

  • Díky své jemné chuti má v kuchyni všestranné použití. Pokrmu dodá nádech středozemní kuchyně. Často se přidává do polévek a marinád.
  • Bylinka je výborná s rajčaty a mozzarellou. Přidává se také na pizzu, těstoviny, mleté maso i do zeleninových jídel.
  • Obsahuje vitamin C a celou řadu minerálních látek.
  • Bazalku nikdy nevaříme, ale přidáváme do již hotových pokrmů.
  • Zklidňuje také nervovou soustavu, zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a funguje jako afrodiziakum.

 

Albert-KoprKOPR

  • Vůně kopru je sladká a aromatická. Chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký.
  • Kopr dokáže skvěle ochutit ryby a mořské plody, zvýrazní také kořenovou zeleninu, zelí, květák, okurky nebo vejce.
  • Vhodný je k zavařování, do pomazánek, nádivek a dipů. Neodmyslitelně je také spjatý se základem koprové omáčky či kulajdy.
  • Listy, květy i semena se používají do láků při nakládání zeleniny.
  • Kopr snižuje krevní tlak, zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu. Žvýkání semen kopru se doporučuje pro zažehnání škytavky.

 

Albert-KoriandrKORIANDR

  • Listy koriandru umí dochutit například houby nebo grilované ryby.
  • Čerstvá nať je vynikajícím kořením na ryby, hodí se také do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek.
  • Mletý plod koriandru se přidává do sladkého pečiva, vánočního cukroví a do uzenářských výrobků, k pečeným rybám, drůbežímu masu a pod tučná masa.
  • Je chuťově výrazný a k jídlům, ve kterých je velmi cítit, je vhodné suché červené víno, k salátům zase suché bílé.
  • Koriandr je nedílnou součástí asijské kuchyně.
  • Léčí zažívací problémy, kašel a povzbuzuje nervovou činnost.

 

LibečekLIBEČEK

  • Aromatické listy libečku chutnají jako maggi.
  • Plody libečku jsou výborné například do nakládané zeleniny, oddenky používáme ke kandování a jako koření například do polévek a omáček.
  • Svěží lístky přidáváme do polévek, salátových zálivek, ale také do omáček.
  • Zajímavou chuť dodá nádivce do kuřete. Jeho aroma se dobře snoubí s tvarohem, sýry či vajíčkovou pomazánkou.
  • Bylinka dodá chuť také skopovému a králičímu masu, zvěřině, rybám nebo rajčatovému salátu, výbornou chuť dodá také karbanátkům.

 

Albert-Máta.jpg MÁTA

  • Vůně máty je oblíbená a nezaměnitelná. Chuť je svěží a nasládlá a po její konzumaci máme pocit chladu a zároveň nás zahřívá.
  • Osvěžující chuť máty oživí nejrůznější ovocné či mléčné koktejly, sorbety i zmrzlinu.
  • Přidat ji můžete také k zapečeným sýrům či těstovinovým pokrmům. Zvýrazní i tvarohové pomazánky či jogurtové zálivky na salát.
  • Z máty se vyrábí mentolové cukroví, přidává se také do zubních past.
  • Máta čerstvá i sušená příznivě ovlivňuje trávené a nadýmání. Zmírňuje žlučníkové a žaludeční potíže, ale pomáhá také při nachlazení.

 

Albert-MeduňkaMEDUŇKA

  • Oplývá svěží citrónovou vůní s náznakem mentolu, kterou po pomačkání nebo rozdrcení mladé listy vydávají.
  • Voňavá meduňka je vhodná k přípravě ovocných a zeleninových salátů, bylinkových másel či tvarohových pomazánek. Skvěle doplňuje chuť ryb a mořských plodů, dobrá je také v omáčkách na drůbež.
  • Výborně dochutí také míchané alkoholické i nealkoholické nápoje.
  • Posiluje nervovou soustavu, používá se také při závratích, k posílení zraku nebo na kloktání při zánětu mandlí nebo dásní.
  • Je výborným uspávacím prostředkem - účinkuje sedativně, proto je šálek z nálevu meduňky lepší než tabletka na spaní.

 

Medvědí-česnek.jpg MEDVĚDÍ ČESNEK

  • Vnese do kuchyně vůni a chuť jara.
  • Zasyrova ji můžete nasekat do salátů, pomazánek, jogurtových zálivek nebo s bylinkou osvěžit bramborovou kaši.
  • Aromatická bylinka dodá chuť bílým polévkám, omáčkám i masu. Její využití je velmi podobné jako u normálního česneku.
  • Čerstvá nať také vhodná do bylinkových másel, pomazánek nebo pesta.
  • Celé listy se dají spařit na másle s trochou soli a pepře a servírovat místo klasického špenátu
  • Tato bylina také dokáže pročistit ledviny, játra, žlučník a krev. Působí antisepticky, brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn.

 

Albert-PažitkaPAŽITKA

  • Výrazná svěží chuť pažitky oživí skoro každé hotové jídlo. Nenahraditelná je při dochucování brambor, vajíček, tvarohů, polévek nebo omáček.
  • Pažitka se hodí také k zelenině a masu a skvěle dokáže dochutit také zeleninový či kuřecí vývar. Hodí se také na marinády a krusty.
  • Je zdrojem železa, vápníku a draslíku. Bohaté zastoupení mají u pažitky také vitaminy, mezi kterými jsou zastoupeny B, C, D i E. V ní obsažené éterické oleje dokážou podpořit trávení.

 

 

Albert-Petržel-kadeřaváPETRŽEL

  • Petrželka se používá spíše jako závěrečná dekorace pokrmů.
  • Nať s hladkými listy je vhodná do polévek, omáček, nádivek, mletého masa, bylinkových másel či majonéz.
  • Je vhodná také k dochucení vařeného rybího masa, ale i k ochucené pečeného či dušeného masa a samozřejmě pro přípravu svíčkové omáčky.
  • Hodnotné složky, které petrželová nať obsahuje, nesnášejí vysoké teploty, a proto by měla být naťová petržel k jídlu přimíchaná po vaření.

 

 

Albert-RozmarýnROZMARÝN

  • Rozmarýn je považován za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá.
  • Má velice silnou aromatickou chuť, stačí ho proto jen troška.
  • Je přidáván hlavně k masu, protože mu dodá chuť zvěřiny. Přidává se také k zelenině smažené na olivovém oleji.
  • Je důležitou součástí provensálského koření. Výborný do salátů, nádivek, sýrových pokrmů, zapečených brambor a těstovin.
  • Upravuje trávení, působí proti nechutenství a pomáhá při nachlazení.

 

Albert-TymiánTYMIÁN

  • Tymián je bylinkou s univerzálním využitím. Lze ji libovolně kombinovat s ostatním kořením.
  • Bylinku můžeme do pokrmů přidávat kdykoliv během přípravy, vydrží i dlouhé vaření.
  • Bez tymiánu se neobejde především středomořská kuchyně. Dochutí marinády na kuřecí i rybí maso.
  • Vůni i chuť dodá také rajčatovým polévkám a omáčkám, často je také používán při přípravě paštiky.
  • Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení hlavně astmatici.