×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Umění vařit bez mouky

Pro Moniku Menky bylo už odmalička jídlo a vaření velkou vášní. Před dvěma lety se ale dozvěděla, že má celiakii – nemůže tedy jíst nic, co obsahuje lepek. Prvotní šok ale vystřídala chuť se s nemocí vyrovnat a dnes na svém blogu a sociálních sítích jako Celiaxmoni ukazuje lidem, jak je možné i s dietou vařit zdravě, chutně a s nápadem.

Jak jste přišla na to, že máte celiakii?

Najednou jsem začala být unavená, necítila jsem se ve své kůži a objevily se i křeče v břiše. Když mi lékaři řekli, že mám celiakii, bylo to nepříjemné překvapení, protože se jedná o celoživotní nevyléčitelnou nemoc. Ale teď vnímám intenzivněji své tělo a cítím se lépe, a to je změna k lepšímu.

 

Jak se změnily Vaše stravovací návyky?

Snídani, oběd i večeři si plánuji dopředu a věřte, že to jde stihnout i při běžném zaměstnání. V podstatě jsem se musela naučit vařit a péct úplně od začátku.

 

Základem bezlepkové diety je, že nejíte lepek. Jak ji nahrazujete?

Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, jaké jsou vlastnosti jednotlivých muk. Například kokosová mouka je jemná a dobře se z ní pečou moučníky, kukuřičná mouka je v podstatě univerzální a dobře lepí, pohanková má silné aroma a výraznou chuť, proto se hodí spíše na pečivo.

Proč jste se rozhodla psát o celiakii blog?

Informace, které jsou běžně k dispozici na internetu, jsou odborné, a navíc jich není mnoho. Zajímavých receptů tam najdete také pomálu. Nové poznatky a inspiraci čerpám také na veletrzích v zahraničí, které pravidelně navštěvuji. Protože komunikace přes internet pomáhá celiakům, kteří ve svém okolí nenajdou dostatečnou podporu, je to pro mě cesta, jak se s nimi o své poznatky a tipy podělit.

 

Nakupujte i v běžném supermarketu, nebo jen ve specializovaných prodejnách?

Situace se za poslední dobu určitě zlepšila. Například v Albertu najdete v řadě Nature´s Promise skvělé bezlepkové potraviny. K snídani jsou výborné pohankové lupínky s mlékem nebo s jogurtem. Když mám chuť na něco sladkého, kupuji si bezlepkové čokoládové věnečky, které jsem zatím jinde neobjevila. Jedinečné jsou i bezlepkové těstoviny. Kromě bezlepkových produktů Albert nabízí i širokou nabídku výrobků bez laktózy. Tyto potraviny jsou také bez umělých barviv a palmového tuku. Vegani ocení širokou škálu chutných zeleninových pomazánek. Vlastně cokoliv si se značkou Nature´s Promise koupíte, tak má výbornou kvalitu a odpovídá všem pravidlům zdravé výživy.

 

Monika Menky spolupracuje se značkou Nature's Promise na tvorbě bezlepkových receptů, které najdete na blog.naturespromise.cz. Založila webovou stránku www.celiaxmoni.cz, kam pravidelně píše tipy, jak se plnohodnotně stravovat bez lepku, a také informuje o restauracích, které vycházejí vstříc celiakům. Mimo jiné vydala knihu plnou receptů Můj život bez lepku.