×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vánoční poleno
60 minut , Dezert , Snadné , Moučníky a koláče , Vánoce , Vegetariánské ,

Vánoční poleno

Co budu potřebovat

Těsto [Těsto]
6 vajec
50 g hladké mouky
1 čokoládový pudink
40 g holandského kakaa
120 g moučkového cukru + navíc pro zarolování těsta
Bílá náplň
350 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
3 lžíce moučkového cukru
hrst višní v čokoládě
Čokoládový krém
200 g másla
50 g moučkového cukru
300 g hořké čokolády

Jak na to?

Na přípravu těsta nejdřív rozklepněte vajíčka a do misky oddělte žloutky, bílky dejte do větší mísy. Mouku smíchejte s pudinkovým práškem a kakaem.
Z bílků ušlehejte sníh. Když pěna začne držet tvar, začněte postupně zašlehávat moučkový cukr. Ve vedlejší misce ušlehejte žloutky do pěny, elektrickým ručním šlehačem to trvá zhruba jednu minutu. Poté do žloutků pomocí kuchyňské stěrky zapracujte zhruba čtvrtinu bílkového sněhu. Jemně promíchejte a směs vlijte zpět k bílkům.
Šetrně vsypte mouku s přísadami a zlehka promíchejte širokou kuchyňskou stěrkou. Až rovnoměrně zapracujete všechny sypké ingredience, nalijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte po celé ploše. Dejte do trouby a pečte osm až deset minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Během pečení si připravte čistou utěrku a posypte ji moučkovým cukrem. Ještě teplé roládové těsto položte na utěrku tak, aby pečicí papír byl nahoře. Poté ho šetrně sloupněte a pomocí utěrky roládu zarolujte. Nechte vychladnout a mezitím si připravte oba druhy krémů.
Na bílou náplň šlehejte tuhou šlehačku. Mascarpone promíchejte s cukrem a také prošlehejte. Nejdřív k němu přidejte část šlehačky a promíchejte. Poté zapracujte zbytek šlehačky a uložte v chladu.
Na čokoládový krém utřete změklé máslo s cukrem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte trochu zchladnout a poté vmíchejte do máslového základu. Dejte do ledničky ztuhnout.
Vychladlou roládu rozbalte a potřete šlehačkovým krémem. Směrem k vnější straně rolády nechte 5 cm bez krému. Posypte nasekanými višněmi v čokoládě a opatrně zlehka zarolujte.
Z vnějšku potřete roládu čokoládovým krémem a vidličkou udělejte rýhy, aby to vypadalo jako kůra. Dejte zatuhnout do ledničky. Než roládu rozkrájíte, poprašte ji trochou holandského kakaa.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Bábovičky s citronovým kompotem

    Moučníky a koláče 60 minut
  • Ořechovník

    Moučníky a koláče nad 60 minut
  • Čokoládová bábovka pro děti

    Moučníky a koláče 45 minut