×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Vánoční poleno

Inspirujte se podobnými recepty

Linecká kolečka
Linecká kolečka
Linecká kolečka
Linecká kolečka
Pečený čaj z exotického ovoce
Pečený čaj z...
Pečený čaj z exotického ovoce
Pečený čaj z exotického ovoce
Kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou
Salát z kapustiček se slaninou
Salát z kapustiček...
Salát z kapustiček se slaninou
Salát z kapustiček se slaninou

Vánoční poleno

Co budete potřebovat

Těsto [Těsto]
6 vajec
50 g hladké mouky
1 čokoládový pudink
40 g holandského kakaa
120 g moučkového cukru + navíc pro zarolování těsta
Bílá náplň
350 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
3 lžíce moučkového cukru
hrst višní v čokoládě
Čokoládový krém
200 g másla
50 g moučkového cukru
300 g hořké čokolády

Jak na to?

Na přípravu těsta nejdřív rozklepněte vajíčka a do misky oddělte žloutky, bílky dejte do větší mísy. Mouku smíchejte s pudinkovým práškem a kakaem.
Z bílků ušlehejte sníh. Když pěna začne držet tvar, začněte postupně zašlehávat moučkový cukr. Ve vedlejší misce ušlehejte žloutky do pěny, elektrickým ručním šlehačem to trvá zhruba jednu minutu. Poté do žloutků pomocí kuchyňské stěrky zapracujte zhruba čtvrtinu bílkového sněhu. Jemně promíchejte a směs vlijte zpět k bílkům.
Šetrně vsypte mouku s přísadami a zlehka promíchejte širokou kuchyňskou stěrkou. Až rovnoměrně zapracujete všechny sypké ingredience, nalijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte po celé ploše. Dejte do trouby a pečte osm až deset minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Během pečení si připravte čistou utěrku a posypte ji moučkovým cukrem. Ještě teplé roládové těsto položte na utěrku tak, aby pečicí papír byl nahoře. Poté ho šetrně sloupněte a pomocí utěrky roládu zarolujte. Nechte vychladnout a mezitím si připravte oba druhy krémů.
Na bílou náplň šlehejte tuhou šlehačku. Mascarpone promíchejte s cukrem a také prošlehejte. Nejdřív k němu přidejte část šlehačky a promíchejte. Poté zapracujte zbytek šlehačky a uložte v chladu.
Na čokoládový krém utřete změklé máslo s cukrem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte trochu zchladnout a poté vmíchejte do máslového základu. Dejte do ledničky ztuhnout.
Vychladlou roládu rozbalte a potřete šlehačkovým krémem. Směrem k vnější straně rolády nechte 5 cm bez krému. Posypte nasekanými višněmi v čokoládě a opatrně zlehka zarolujte.
Z vnějšku potřete roládu čokoládovým krémem a vidličkou udělejte rýhy, aby to vypadalo jako kůra. Dejte zatuhnout do ledničky. Než roládu rozkrájíte, poprašte ji trochou holandského kakaa.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Vánoční poleno

Dezert Snadné Moučníky a koláče Vánoce Vegetariánské Magazín 11/2017 (Vánoční speciál) Počet porcí: 8
(0)

Tipy na jedlé vánoční dárky

Co budete potřebovat

Těsto [Těsto]
6 vajec
50 g hladké mouky
1 čokoládový pudink
40 g holandského kakaa
120 g moučkového cukru + navíc pro zarolování těsta
Bílá náplň
350 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
3 lžíce moučkového cukru
hrst višní v čokoládě
Čokoládový krém
200 g másla
50 g moučkového cukru
300 g hořké čokolády

Jak na to?

Na přípravu těsta nejdřív rozklepněte vajíčka a do misky oddělte žloutky, bílky dejte do větší mísy. Mouku smíchejte s pudinkovým práškem a kakaem.
Z bílků ušlehejte sníh. Když pěna začne držet tvar, začněte postupně zašlehávat moučkový cukr. Ve vedlejší misce ušlehejte žloutky do pěny, elektrickým ručním šlehačem to trvá zhruba jednu minutu. Poté do žloutků pomocí kuchyňské stěrky zapracujte zhruba čtvrtinu bílkového sněhu. Jemně promíchejte a směs vlijte zpět k bílkům.
Šetrně vsypte mouku s přísadami a zlehka promíchejte širokou kuchyňskou stěrkou. Až rovnoměrně zapracujete všechny sypké ingredience, nalijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte po celé ploše. Dejte do trouby a pečte osm až deset minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Během pečení si připravte čistou utěrku a posypte ji moučkovým cukrem. Ještě teplé roládové těsto položte na utěrku tak, aby pečicí papír byl nahoře. Poté ho šetrně sloupněte a pomocí utěrky roládu zarolujte. Nechte vychladnout a mezitím si připravte oba druhy krémů.
Na bílou náplň šlehejte tuhou šlehačku. Mascarpone promíchejte s cukrem a také prošlehejte. Nejdřív k němu přidejte část šlehačky a promíchejte. Poté zapracujte zbytek šlehačky a uložte v chladu.
Na čokoládový krém utřete změklé máslo s cukrem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte trochu zchladnout a poté vmíchejte do máslového základu. Dejte do ledničky ztuhnout.
Vychladlou roládu rozbalte a potřete šlehačkovým krémem. Směrem k vnější straně rolády nechte 5 cm bez krému. Posypte nasekanými višněmi v čokoládě a opatrně zlehka zarolujte.
Z vnějšku potřete roládu čokoládovým krémem a vidličkou udělejte rýhy, aby to vypadalo jako kůra. Dejte zatuhnout do ledničky. Než roládu rozkrájíte, poprašte ji trochou holandského kakaa.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Inspirujte se podobnými recepty

Linecká kolečka
Linecká kolečka
Linecká kolečka
Linecká kolečka
Pečený čaj z exotického ovoce
Pečený čaj z...
Pečený čaj z exotického ovoce
Pečený čaj z exotického ovoce
Kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou
Salát z kapustiček se slaninou
Salát z kapustiček...
Salát z kapustiček se slaninou
Salát z kapustiček se slaninou

Inspirujte se podobnými recepty