×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Musaka na víně

Další recepty a články

Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy...
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Vepřové souvlaki s tzatziki
Vepřové souvlaki s...
Vepřové souvlaki s tzatziki
Vepřové souvlaki s tzatziki
Řízky s olivovou omáčkou
Řízky s olivovou...
Řízky s olivovou omáčkou
Řízky s olivovou omáčkou
Frittata s jarní cibulkou
Frittata s jarní...
Frittata s jarní cibulkou
Frittata s jarní cibulkou

Musaka na víně

Co budete potřebovat

lžíce olivového oleje
1 cibule, nasekaná
2 velké stroužky česneku, rozmělněné
350 g mrkve, oloupané, nakrájené na kostičky
450 g mletého hovězího masa
100 ml bílého vína
1 lžička mleté skořice + na poprášení
¼ lžičky pálivé papriky
400g plechovka rajčat
2 lžíce rajčatového pyré
sůl, pepř
1 vrchovatá lžíce čerstvých oreganových lístků
2 vrchovaté lžíce hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
3 lilky (dohromady asi 750 g), konce odříznuté
máslo na vymazání mísy Na dokončení
2 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
300 g řeckého jogurtu
50 g parmazánu, strouhaného
pár lístků rukoly k podávání

Jak na to?

Jednu lžíci oleje rozpalte ve velkém, nejlépe litinovém hrnci. Přidejte cibuli a 6–8 minut ji opékejte. Pak vmíchejte česnek a po minutě i mrkev. Promíchejte a do hrnce dejte i mleté maso. Zprudka ho opékejte a vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky a ty ze všech stran zhnědly. Teprve když je maso opečené, vlijte víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří. Vmíchejte skořici a pálivou papriku, přidejte rajčata, pyré a 1 lžíci vody. Ochuťte solí, pepřem, přidejte oregano a polovinu petrželky a na slabém plameni vařte asi 50 minut.
Občas promíchejte. Nakonec dochuťte solí a vmíchejte zbylou petrželku. Než se dodělá masová směs, připravte lilky. Troubu předehřejte na 180 °C. Trochou oleje potřete pečicí papíry, kterými jste vyložili dva plechy. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou. Lilky pokrájejte na centimetrové plátky a potřete je směsí oleje a citronové šťávy a dobře je z obou stran opepřete. Pečte je 20–25 minut. Vyjměte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C. Zapékací mísu o rozměrech 28 × 20 × 6 cm vymažte máslem a na dno dejte 2 vrchovaté lžíce masové směsi.
Na ni rozložte lilky – mohou se mírně překrývat – a navrch dejte zbytek masové směsi. Vejce našlehejte v míse. Škrob rozmíchejte v troše jogurtu a pak vše vmíchejte do zbývajícího jogurtu. Jogurt se škrobem přidejte k vejcím spolu s polovinou sýru. Osolte a opepřete a navrstvěte na povrch musaky. Posypte zbytkem sýru, trochou skořice a pepřem. Pečte asi 50 minut až hodinu dozlatova.
Po vyndání z trouby nechte musaku 10 minut odpočívat, pak posypte petrželkou.
Podávejte s hrstí rukoly.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Musaka na víně

Hlavní chod Náročné Řecká Magazín 7-8/2014
Průměrné hodnocení 4 (11)

Co budete potřebovat

lžíce olivového oleje
1 cibule, nasekaná
2 velké stroužky česneku, rozmělněné
350 g mrkve, oloupané, nakrájené na kostičky
450 g mletého hovězího masa
100 ml bílého vína
1 lžička mleté skořice + na poprášení
¼ lžičky pálivé papriky
400g plechovka rajčat
2 lžíce rajčatového pyré
sůl, pepř
1 vrchovatá lžíce čerstvých oreganových lístků
2 vrchovaté lžíce hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
3 lilky (dohromady asi 750 g), konce odříznuté
máslo na vymazání mísy Na dokončení
2 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
300 g řeckého jogurtu
50 g parmazánu, strouhaného
pár lístků rukoly k podávání

Jak na to?

Jednu lžíci oleje rozpalte ve velkém, nejlépe litinovém hrnci. Přidejte cibuli a 6–8 minut ji opékejte. Pak vmíchejte česnek a po minutě i mrkev. Promíchejte a do hrnce dejte i mleté maso. Zprudka ho opékejte a vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky a ty ze všech stran zhnědly. Teprve když je maso opečené, vlijte víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří. Vmíchejte skořici a pálivou papriku, přidejte rajčata, pyré a 1 lžíci vody. Ochuťte solí, pepřem, přidejte oregano a polovinu petrželky a na slabém plameni vařte asi 50 minut.
Občas promíchejte. Nakonec dochuťte solí a vmíchejte zbylou petrželku. Než se dodělá masová směs, připravte lilky. Troubu předehřejte na 180 °C. Trochou oleje potřete pečicí papíry, kterými jste vyložili dva plechy. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou. Lilky pokrájejte na centimetrové plátky a potřete je směsí oleje a citronové šťávy a dobře je z obou stran opepřete. Pečte je 20–25 minut. Vyjměte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C. Zapékací mísu o rozměrech 28 × 20 × 6 cm vymažte máslem a na dno dejte 2 vrchovaté lžíce masové směsi.
Na ni rozložte lilky – mohou se mírně překrývat – a navrch dejte zbytek masové směsi. Vejce našlehejte v míse. Škrob rozmíchejte v troše jogurtu a pak vše vmíchejte do zbývajícího jogurtu. Jogurt se škrobem přidejte k vejcím spolu s polovinou sýru. Osolte a opepřete a navrstvěte na povrch musaky. Posypte zbytkem sýru, trochou skořice a pepřem. Pečte asi 50 minut až hodinu dozlatova.
Po vyndání z trouby nechte musaku 10 minut odpočívat, pak posypte petrželkou.
Podávejte s hrstí rukoly.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Vepřové souvlaki s tzatziki
Vepřové souvlaki s tzatziki
Vepřové souvlaki s tzatziki
Vepřové souvlaki s tzatziki
Řízky s olivovou omáčkou
Řízky s olivovou omáčkou
Řízky s olivovou omáčkou
Řízky s olivovou omáčkou
Frittata s jarní cibulkou
Frittata s jarní cibulkou
Frittata s jarní cibulkou
Frittata s jarní cibulkou

Inspirujte se podobnými recepty