Musaka na víně

Náročné Hlavní chod Magazín 7-8/2014
Náročné Hlavní chod Magazín 7-8/2014

Ingredience

lžíce olivového oleje
1 cibule, nasekaná
2 velké stroužky česneku, rozmělněné
350 g mrkve, oloupané, nakrájené na kostičky
450 g mletého hovězího masa
100 ml bílého vína
1 lžička mleté skořice + na poprášení
¼ lžičky pálivé papriky
400g plechovka rajčat
2 lžíce rajčatového pyré
sůl, pepř
1 vrchovatá lžíce čerstvých oreganových lístků
2 vrchovaté lžíce hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
3 lilky (dohromady asi 750 g), konce odříznuté
máslo na vymazání mísy Na dokončení
2 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
300 g řeckého jogurtu
50 g parmazánu, strouhaného
pár lístků rukoly k podávání

Postup přípravy

Jednu lžíci oleje rozpalte ve velkém, nejlépe litinovém hrnci. Přidejte cibuli a 6–8 minut ji opékejte. Pak vmíchejte česnek a po minutě i mrkev. Promíchejte a do hrnce dejte i mleté maso. Zprudka ho opékejte a vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky a ty ze všech stran zhnědly. Teprve když je maso opečené, vlijte víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří. Vmíchejte skořici a pálivou papriku, přidejte rajčata, pyré a 1 lžíci vody. Ochuťte solí, pepřem, přidejte oregano a polovinu petrželky a na slabém plameni vařte asi 50 minut.
Občas promíchejte. Nakonec dochuťte solí a vmíchejte zbylou petrželku. Než se dodělá masová směs, připravte lilky. Troubu předehřejte na 180 °C. Trochou oleje potřete pečicí papíry, kterými jste vyložili dva plechy. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou. Lilky pokrájejte na centimetrové plátky a potřete je směsí oleje a citronové šťávy a dobře je z obou stran opepřete. Pečte je 20–25 minut. Vyjměte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C. Zapékací mísu o rozměrech 28 × 20 × 6 cm vymažte máslem a na dno dejte 2 vrchovaté lžíce masové směsi.
Na ni rozložte lilky – mohou se mírně překrývat – a navrch dejte zbytek masové směsi. Vejce našlehejte v míse. Škrob rozmíchejte v troše jogurtu a pak vše vmíchejte do zbývajícího jogurtu. Jogurt se škrobem přidejte k vejcím spolu s polovinou sýru. Osolte a opepřete a navrstvěte na povrch musaky. Posypte zbytkem sýru, trochou skořice a pepřem. Pečte asi 50 minut až hodinu dozlatova.
Po vyndání z trouby nechte musaku 10 minut odpočívat, pak posypte petrželkou.
Podávejte s hrstí rukoly.

Pomohl vám recept?
16hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky