Musaka
Ingredience
olivový olej na opékání | |
1 | velká cibule, nakrájená nejemno |
4 | stroužky česneku, drcené |
600 g | mletého hovězího masa |
1 | plechovka krájených rajčat |
300 ml | suchého bílého vína |
1 | lžička mleté skořice |
hrst oreganových lístku | |
1 | lžička sušených chilli kroužků |
2 | velké lilky |
sůl a čerstvě namletý pepř | |
zakysaná smetana + bageta k podávání | |
Na bešamelovou omáčku: | |
---|---|
75 g | másla |
75 g | hladké mouky |
600 ml | mléka |
150 g | mletého parmazánu + 2 hrsti na posypání |
2 | středně velká vejce, rozšlehaná |
špetka nastrouhaného muškátového oříšku |
Postup přípravy
1. V pánvi rozehřeju dvě lžíce oleje, opeču cibuli, přidám česnek a opékám jednu až dvě minuty. Přidám maso a za stálého míchání opékám deset minut. Pak s rajčaty, vínem,
chilli, skořicí a bylinkami dusím na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu.
2. Zatímco se maso dusí, rozkrájím podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřu je olejem, rozprostřu je na plech a nechám je pod grilem zapéct, aby zezlátly.
3. V kastrolu rozehřeju máslo a za stálého míchání přidávám mouku, smažím asi minutu a pak pomalu přilévám mléko a vymíchám dohladka. Přidám sýr, vymíchám znovu dohladka, sundám z plotny, nechám trochu vychladnout a vmíchám vajíčka a muškátový oříšek.
4. Teď začnu vrstvit do zapékací mísy. Maso osolím a opepřím. První vrstva na dně je lilek, druhá maso a bešamel, pokračuju lilkem a masem, končím bešamelem. Nakonec posypu parmazánem a peču na 180 °C v troubě 30 až 40 minut dozlatova.
TIP - K musace je samozřejmě nejlepší připíjet retsinu, to po pryskyřici vonící řecké víno. Ale
hodí se i každé dobré suché bílé.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY