Musaka

Náročné Magazín 7/2011
Náročné Magazín 7/2011

Ingredience

olivový olej na opékání
1 velká cibule, nakrájená nejemno
4 stroužky česneku, drcené
600 g mletého hovězího masa
1 plechovka krájených rajčat
300 ml suchého bílého vína
1 lžička mleté skořice
hrst oreganových lístku
1 lžička sušených chilli kroužků
2 velké lilky
sůl a čerstvě namletý pepř
zakysaná smetana + bageta k podávání
Na bešamelovou omáčku:
75 g másla
75 g hladké mouky
600 ml mléka
150 g mletého parmazánu + 2 hrsti na posypání
2 středně velká vejce, rozšlehaná
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup přípravy

1. V pánvi rozehřeju dvě lžíce oleje, opeču cibuli, přidám česnek a opékám jednu až dvě minuty. Přidám maso a za stálého míchání opékám deset minut. Pak s rajčaty, vínem,
chilli, skořicí a bylinkami dusím na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu.
2. Zatímco se maso dusí, rozkrájím podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřu je olejem, rozprostřu je na plech a nechám je pod grilem zapéct, aby zezlátly.
3. V kastrolu rozehřeju máslo a za stálého míchání přidávám mouku, smažím asi minutu a pak pomalu přilévám mléko a vymíchám dohladka. Přidám sýr, vymíchám znovu dohladka, sundám z plotny, nechám trochu vychladnout a vmíchám vajíčka a muškátový oříšek.
4. Teď začnu vrstvit do zapékací mísy. Maso osolím a opepřím. První vrstva na dně je lilek, druhá maso a bešamel, pokračuju lilkem a masem, končím bešamelem. Nakonec posypu parmazánem a peču na 180 °C v troubě 30 až 40 minut dozlatova.
TIP - K musace je samozřejmě nejlepší připíjet retsinu, to po pryskyřici vonící řecké víno. Ale
hodí se i každé dobré suché bílé.

Pomohl vám recept?
27hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky