Lasagne s domácím bešamelem

Snadné Hlavní chod Počet porcí: 6 Magazín 9/2016
Snadné Hlavní chod Počet porcí: 6 Magazín 9/2016

Ingredience

1 snítka čerstvého rozmarýnu, lístky sdrhnuté a nasekané
50 g prorostlé slaniny, nakrájené na malé kousky
2 lžíce olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
2 mrkve, rozpůlené a nakrájené na malé kousky
1 cibule, nasekaná najemno
2 řapíky celeru, nakrájené na malé kousky
1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
2 400g konzervy krájených rajčat
175 g suchých lasagní
NA BEŠAMEL
75 g zralého čedaru, nastrouhaného nahrubo
1 střední pórek, očištěný a nakrájený najemno
1 čerstvý bobkový list
2 lžíce hladké mouky
500 ml mléka
1 muškátový oříšek, na strouhání
pepř a sůl
lístky bazalky na ozdobu

Postup přípravy

V hlubokém kastrolu rozehřejte lžíci oleje, přidejte rozmarýn a slaninu a opékejte zhruba 2 minuty, až slanina začne být křupavá. Přidejte všechno mleté maso, vařečkou ho rozmíchejte na drobné kousky, snižte plamen a zvolna opékejte zhruba 10 minut, dokud se neodpaří tekutina. Občas zamíchejte. Pak přidejte mrkev, cibuli a celer a vařte ještě 15–20 minut doměkka. Vlijte rajčatové konzervy a protlak. Prázdné konzervy naplňte vodou a tu přilejte do kastrolu. Všechno dobře promíchejte a nechte zhruba 1 a půl hodiny zvolna vařit do zhoustnutí.
Mezitím si připravte bešamel. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte pórek a bobkové listy, trochu osolte a opepřete. Snižte plamen a vařte zhruba 30 minut, dokud pórek zcela nezměkne, podle potřeby občas podlijte vodou.
Přidejte mouku, dobře promíchejte a postupně přilévejte za stálého míchání mléko a přiveďte k varu. Plamen snižte, míchejte, nechte 5–10 minut mírně vařit do zhoustnutí. Omáčku rozmixujte dohladka a vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru. Přistrouhejte polovinu muškátového oříšku a promíchejte.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na dno zapékací mísy (25×30 cm) dejte čtvrtinu masové směsi, čtvrtinu bešamelu a zakryjte pláty lasagní. Vrstvy 3× opakujte, zakončete bešamelem. Navrch nasypte zbylý sýr a nastrouhejte zbylý oříšek. Pečte 45–50 minut dozlatova. Ozdobte lístky bazalky.

Pomohl vám recept?
10hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky