Lasagne s domácím bešamelem
Co budete potřebovat
Jak na to?
V hlubokém kastrolu rozehřejte lžíci oleje, přidejte rozmarýn a slaninu a opékejte zhruba 2 minuty, až slanina začne být křupavá. Přidejte všechno mleté maso, vařečkou ho rozmíchejte na drobné kousky, snižte plamen a zvolna opékejte zhruba 10 minut, dokud se neodpaří tekutina. Občas zamíchejte. Pak přidejte mrkev, cibuli a celer a vařte ještě 15–20 minut doměkka. Vlijte rajčatové konzervy a protlak. Prázdné konzervy naplňte vodou a tu přilejte do kastrolu. Všechno dobře promíchejte a nechte zhruba 1 a půl hodiny zvolna vařit do zhoustnutí.
Mezitím si připravte bešamel. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte pórek a bobkové listy, trochu osolte a opepřete. Snižte plamen a vařte zhruba 30 minut, dokud pórek zcela nezměkne, podle potřeby občas podlijte vodou.
Přidejte mouku, dobře promíchejte a postupně přilévejte za stálého míchání mléko a přiveďte k varu. Plamen snižte, míchejte, nechte 5–10 minut mírně vařit do zhoustnutí. Omáčku rozmixujte dohladka a vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru. Přistrouhejte polovinu muškátového oříšku a promíchejte.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na dno zapékací mísy (25×30 cm) dejte čtvrtinu masové směsi, čtvrtinu bešamelu a zakryjte pláty lasagní. Vrstvy 3× opakujte, zakončete bešamelem. Navrch nasypte zbylý sýr a nastrouhejte zbylý oříšek. Pečte 45–50 minut dozlatova. Ozdobte lístky bazalky.
Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz
Lasagne s domácím bešamelem
Co budete potřebovat
Jak na to?
V hlubokém kastrolu rozehřejte lžíci oleje, přidejte rozmarýn a slaninu a opékejte zhruba 2 minuty, až slanina začne být křupavá. Přidejte všechno mleté maso, vařečkou ho rozmíchejte na drobné kousky, snižte plamen a zvolna opékejte zhruba 10 minut, dokud se neodpaří tekutina. Občas zamíchejte. Pak přidejte mrkev, cibuli a celer a vařte ještě 15–20 minut doměkka. Vlijte rajčatové konzervy a protlak. Prázdné konzervy naplňte vodou a tu přilejte do kastrolu. Všechno dobře promíchejte a nechte zhruba 1 a půl hodiny zvolna vařit do zhoustnutí.
Mezitím si připravte bešamel. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte pórek a bobkové listy, trochu osolte a opepřete. Snižte plamen a vařte zhruba 30 minut, dokud pórek zcela nezměkne, podle potřeby občas podlijte vodou.
Přidejte mouku, dobře promíchejte a postupně přilévejte za stálého míchání mléko a přiveďte k varu. Plamen snižte, míchejte, nechte 5–10 minut mírně vařit do zhoustnutí. Omáčku rozmixujte dohladka a vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru. Přistrouhejte polovinu muškátového oříšku a promíchejte.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na dno zapékací mísy (25×30 cm) dejte čtvrtinu masové směsi, čtvrtinu bešamelu a zakryjte pláty lasagní. Vrstvy 3× opakujte, zakončete bešamelem. Navrch nasypte zbylý sýr a nastrouhejte zbylý oříšek. Pečte 45–50 minut dozlatova. Ozdobte lístky bazalky.
Mohlo by Vám také chutnat
- Náročnost
- Velmi snadné
- Snadné
- Náročné
- Specialní strava
- Bezlepkové
- Bez laktózy
- Vegetariánské
- Veganské
- Bio