Košíčky se švestkovou náplní a čokoládovým krémem

Náročné Dezert Magazín 12/2012
Náročné Dezert Magazín 12/2012

Ingredience

500 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
1 vejce
250 g čerstvého másla
čokoládové hobliny
Na švestkovou náplň:
100 g sušených švestek
25 g krupicového cukru
1 svitek skořice
150 ml portského vína
Na čokoládový krém:
250 ml smetany
5 g másla
5 g medu
150 g 70% čokolády

Postup přípravy

1. Mouku, cukr, vejce a máslo smíchejte v míse. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Pracujte opatrně, aby se těsto nespařilo. Pak jej nechte 24 hodin odležet v ledničce. Z těsta postupně odebírejte a vmačkávejte jej do formiček na košíčky – u horního okraje by mělo být těsto silnější a pořádně zamáčknuté, aby se při pečení nesvezlo dolů. Dna propíchejte a dejte na 15–20 minut do ledničky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formičkách a pak opatrně vyklepněte.
2. Udělejte švestkovou náplň: cukr vsypte do pánve a nechte jej zkaramelizovat. Hned zasypte pokrájenými švestkami a zalijte portským vínem, přidejte skořici a vařte do konzistence džemu. Vyjměte skořici a nechte zchladnout. Náplň rozdělte do košíčků.
3. Navrch patří čokoládový krém. Smetanu, máslo a med přiveďte k varu. Nechte zchladnout na 50 °C. Čokoládu opatrně rozpusťte nad vodní párou, aby její teplota nepřesáhla 50 °C (krátce v ní udržíte prst). Smetanovou část pak opatrně vmíchávejte do čokolády, abyste získali hladký krém. Nechte do druhého dne proležet v ledničce. V den plnění nechte krém povolit na pokojovou teplotu a pak plňte pomocí cukrářského sáčku.
Tip- Hříšně dobré košíčky Edity Paulusové si připravte spíš jako lahůdku na štědrovečerní stůl. Kvůli smetaně v krému vydrží totiž pouhé 2-3 dny. Skladujte je vždy v lednici!

Pomohl vám recept?
7hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky