
Košíčky se švestkovou náplní a čokoládovým krémem
Postup přípravy
1. Mouku, cukr, vejce a máslo smíchejte v míse. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Pracujte opatrně, aby se těsto nespařilo. Pak jej nechte 24 hodin odležet v ledničce. Z těsta postupně odebírejte a vmačkávejte jej do formiček na košíčky – u horního okraje by mělo být těsto silnější a pořádně zamáčknuté, aby se při pečení nesvezlo dolů. Dna propíchejte a dejte na 15–20 minut do ledničky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formičkách a pak opatrně vyklepněte.
2. Udělejte švestkovou náplň: cukr vsypte do pánve a nechte jej zkaramelizovat. Hned zasypte pokrájenými švestkami a zalijte portským vínem, přidejte skořici a vařte do konzistence džemu. Vyjměte skořici a nechte zchladnout. Náplň rozdělte do košíčků.
3. Navrch patří čokoládový krém. Smetanu, máslo a med přiveďte k varu. Nechte zchladnout na 50 °C. Čokoládu opatrně rozpusťte nad vodní párou, aby její teplota nepřesáhla 50 °C (krátce v ní udržíte prst). Smetanovou část pak opatrně vmíchávejte do čokolády, abyste získali hladký krém. Nechte do druhého dne proležet v ledničce. V den plnění nechte krém povolit na pokojovou teplotu a pak plňte pomocí cukrářského sáčku.
Tip- Hříšně dobré košíčky Edity Paulusové si připravte spíš jako lahůdku na štědrovečerní stůl. Kvůli smetaně v krému vydrží totiž pouhé 2-3 dny. Skladujte je vždy v lednici!