×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Jablečný koláč
nad 60 minut , Dezert , Náročné , Pečení ,

Jablečný koláč

Co budu potřebovat

Na těsto
375 g hladké mouky + na podsypání
1 lžíce krupicového cukru + špetka soli
175 g másla, chlazeného a nakrájeného na kousky
5–7 lžic ledové vody
2 lžičky čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
1 vejce
Na náplň
110 g másla
3 lžíce hladké mouky
60 ml vody
75 g krupicového a 75 g hnědého cukru
8 jablek Granny Smith, oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na plátky
moučkový cukr na ozdobu

Jak na to?

Připravím těsto podle receptu na ovocný koláč.

Do mísy proseju mouku, cukr a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.

Předehřeju troubu na 220 °C.

Na náplň si rozpustím v pánvi máslo a vmíchám do něj mouku – vznikne hladký bílý krém. Přidám vodu, oba cukry a přivedu k varu. Snížím teplotu a nechám mírně probublávat.
Vyválím o trošku víc než polovinu těsta a vyložím jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Vsypu na něj jablka a přeliju sirupem z pánve. Ze zbytku těsta vyválím placku, položím ji na jablka a uprostřed rozříznu na kříž. Koláč peču 15 minut při teplotě 220 °C, pak ještě 35–45 minut při teplotě 180 °C. Před podáváním posypu moučkovým cukrem.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta

    Dezert 60 minut
  • Meruňkové bramborové knedlíky

    Dezert 60 minut
  • Řecké jogurtové koblihy

    Dezert 45 minut