Lidé měli při 5. ročníku Národní potravinové sbírky tradičně možnost nakoupit jak trvanlivé potraviny, tak i drogistické zboží. Těstoviny, masové konzervy, luštěniny, mouka, cukr či například balíky dětských plen nyní poputují do skladů potravinových bank nebo přímo charitativním organizacím, které poskytují pomoc lidem v nouzi, a to vždy v regionech, kde se sbírka konala.

Letošní ročník provázel rekordní zájem zákazníků

Zákazníci celkem 31 vybraných hypermarketů Albert tento rok věnovali do sbírky rekordních 41,5 tuny potravin a drogerie. Nejvíce se vybralo tradičně v Praze - nejštědřejší byli nakupující v Čestlicích, kde do sbírky darovali pět a půl tuny zboží. Mimo hlavní město se s velkým úspěchem v Albertu setkala Národní potravinová sbírka v Havlíčkově Brodě, kde zákazníci věnovali téměř 3 tuny potravin a drogerie.

Rádi bychom moc poděkovali našim zákazníkům, kteří se opět hojně zapojili do Národní potravinové sbírky. Máme velkou radost, že lidem, stejně jako nám v Albertu, není problematika plýtvání jídlem lhostejná. O tom konečně svědčí i celkový objem vybraných potravin a drogerie, který překonal výsledek z loňského roku o 18 tun. Poděkování patří také všem našim kolegům a dobrovolníkům, jež se podíleli na úspěšném průběhu sbírky,“ říká Barbora Vanko, mluvčí obchodního řetězce Albert.

NPS

Od zákazníků přímo k potřebným

Organizátorem Národní potravinové sbírky je platforma Byznys pro společnost. Akce se v Česku konala poprvé v roce 2013 a obchody Albert se zapojily již v prvním ročníku. Od té doby se charitativní akce dostala do povědomí veřejnosti, která jejím prostřednictvím každoročně daruje jídlo a drogistické zboží lidem, kteří ho mají nedostatek. Díky Národní potravinové sbírce je cesta potravin od dárce k příjemci velmi krátká, zákazníci tak nakoupením zboží dostanou příležitost pomoci někomu ze svého regionu.

Obchodní řetězec Albert spolupracuje od roku 2012 také s Federací potravinových bank. Desítky hypermarketů pravidelně v průběhu celého roku darují neprodané potraviny lokálním pobočkám. Minulý rok darovali zákazníci prodejen Albert v rámci Národní potravinové sbírky téměř 24 tun potravin a zapojilo se přes 30 hypermarketů.