U mladých vedou perníčky, rodiče mají v oblibě pracnyTabulka

Vánoční cukroví a jeho příprava má v Čechách hlubokou tradici již stovky let. Podle průzkumu obchodů Albert[1] se předvánočnímu pečení věnuje 58 % z nás. Dvě třetiny lidí si těsto připravuje doma, ostatní volí hotové těsto z obchodu.

Napříč generacemi jsou nejoblíbenějšími druhy linecké a vanilkové rohlíčky, které podle průzkumu nesmí chybět na vánočních stolech v sedmi z deseti domácností. Hned za nimi se drží vosí hnízda (47 %). Mladí do 35 let si na Vánoce rádi dopřejí i perníčky. Pracny a nepečené cukroví se naopak těší největší oblibě u lidí nad 54 let.

Tradiční cukroví v novém kabátě

Rádi byste na Vánoce trochu osvěžili svoje stávající rodinné recepty? Zkuste klasické suroviny, jako jsou mouka, cukr, tuk, vejce či čokoláda, nahradit lehčími alternativami.Část tuku určeného k přípravě náplně můžeme nahradit pudinkem. Náplň i cukroví tak budou lehčí a méně tučné,“ radí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. „Čokoládové polevy bychom měli ideálně připravovat z kvalitní čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa,dodává Alena Paldusová s tím, že i ostatní suroviny jdou velmi lehce nahradit zdravějšími variantami. Ptáte se, jak na to?

  1. Cukr můžete nahradit sušeným ovocem. Například datlemi nebo fíky. Místo klasického bílého cukru můžete použít cukr třtinový, javorový sirup nebo kvalitní med.
  2. U bílé mouky je nespočet možností, jak ji nahradit. Na výběr máte z celozrnné, rýžové, pohankové, kokosové, ořechové nebo dokonce mandlové mouky.
  3. Pokud jste alergičtí na vejce nebo jíte veganskou stravu, vyzkoušejte bramborový nebo kukuřičný škrob, případně použijte mandlovou nebo sójovou mouku.
  4. Máslo můžete nahradit například rostlinnými oleji či tuky. Rostlinné tuky s menším obsahem tuku se hodí spíše do nepečeného cukroví.

 

Inspirace na odlehčené vánoční cukroví

Jablkové hrudkyJablkové hrudky

200 g ovesných vloček Nature’s Promise

2 jablka

2 lžíce kokosového oleje

2 lžíce strouhaného kokosu

Hrst hrozinek

100 g čokolády s vysokým podílem kakaa

 

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. V mixéru nasekejte vločky najemno a smíchejte s nastrouhanými jablky, jednou lžící kokosového oleje, strouhaným kokosem a rozinkami. Lžičkou odebírejte hmotu a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed vytvořte malý důlek pro čokoládovou náplň a pečte 25–30 minut. Čokoládu rozehřejte se zbývajícím kokosovým olejem a do důlku každé hrudy dejte trochu polevy. Nechte zatuhnout a poté uchovávejte v chladu.

 

Linecké

Bezlepkové linecké

350 g rýžové mouky

220–250 g másla

120 g moučkového cukru

1 vejce

1 lžička strouhané citronové kůry

Rybízová nebo jiná zavařenina na slepování

 

 

Postup:

Z mouky, změklého másla, cukru, vejce a strouhané citronové kůry vypracujte těsto. Pokud by bylo příliš drobivé, přidejte trochu másla navíc. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet do druhého dne nebo alespoň hodinu. Troubu předehřejte na 170 °C. Z rozváleného těsta vykrajujte tvary a pečte 5–8 minut. Nechte vychladnout a slepujte marmeládou.

 


[1] Průzkum Instant Research (listopad 2018) zpracovala pro obchody Albert agentura Ipsos na reprezentativním vzorku 525 respondentů.