„V posledních letech pozorujeme rostoucí důraz našich zákazníků na vyvážené stravování a zdravý životní styl, který sílí i během vánočních svátků,“ říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert a dodává: „V předvánočním období roste poptávka po celém sortimentu ovoce a zeleniny, zájem našich zákazníků o exotické ovoce je dokonce o třetinu vyšší oproti zbytku roku.“ Důraz na zdraví se promítá i do oblasti cukrovinek. Ty Albert letos nabízí také bez přidaného cukru či v bio kvalitě.

Češi mění ve vánočních receptech cukr i majonézu

Sílící zájem o zdravý životní styl dokazují i data z exkluzivního průzkumu obchodů Albert.[1] Ten ukázal, že 68,4 % Čechů klade při přípravě vánočního pohoštění důraz na zdraví. Nejvíce pak obyvatelé Olomouckého (83,3 %), Libereckého (81 %) a Karlovarského kraje (76,5 %). Naopak nejméně v republice dbají o zdraví na Vysočině (56,5 %) a ve středních Čechách (56,7 %).

Při odlehčení svátečního jídelníčku řada lidí hledá zdravější alternativy k těm tradičním. Nejčastěji tak nahrazují sladké nápoje (64,3 %), klasický bílý cukr (57,9 %) a majonézu (46 %). Tuto variantu odlehčení svátečního jídelníčku doporučuje i Alena Paldusová, manažerka celorepublikového vzdělávacího programu Zdravá 5: „Ani o svátcích si nemusíte odříkat oblíbené pokrmy, stačí jen trochu poupravit své návyky. Tradiční cukroví můžete osladit sušenými datlemi a fíky. Klasický cukr lze nahradit kvalitním medem nebo javorovým sirupem. Bílou pšeničnou mouku je pak možné částečně nebo úplně nahradit celozrnnou, pohankovou, ořechovou, mandlovou, kokosovou nebo dokonce luštěninovou.“ Paldusová pak dodává: „Na chuti navíc prakticky nic nepoznáte.“

Vanocni hostina

Ve čtvrtině pražských domácností nahradí losos tradičního kapra

Přes polovina Čechů do svých vánočních pokrmů zařazuje větší množství čerstvé zeleniny a ovoce (53,3 %) a snaží se během svátků se nepřejídat (53,1 %). Průzkum také ukázal, že třetina lidí omezuje přes svátky množství zkonzumovaného alkoholu (33,9 %), pětina ho pak nahrazuje zcela (20,9 %).

Přes svátky tradičně roste zájem o ryby. V obchodech Albert meziročně o desítky procent, nejvíce vzrůstá poptávka po lososu. Průzkum ukázal, že kapra při štědrovečerní večeři nahrazuje lososem 13,7 %. Ve věkové skupině od 27 do 35 let je to dokonce pětina a mezi obyvateli Prahy čtvrtina obyvatel.

[1] Průzkum Instant Research (prosinec 2019) zpracovala pro obchody Albert agentura Ipsos na reprezentativním vzorku 525 respondentů.