Vybrané obchody Albert již darují potraviny řadu let a díky spolupráci s potravinovými bankami nabízejí neprodané potraviny potřebným v různých regionech republiky. „Podíl potravin, které po lhůtě spotřeby neprodáme, se v našich obchodech pohybuje dlouhodobě v řádu nízkých jednotek procent. Díky efektivnímu objednávkovému systému a znalosti potřeb zákazníka dokážeme drtivou většinu nabízených potravin prodat. Jsme ale velmi rádi za to, že potravinové banky nám již roky umožňují neprodané zboží využít pro dobrou věc,“ říká Jiří Mareček, ředitel komunikace maloobchodního řetězce Albert.

Nová legislativní úprava vstoupí v účinnost v pondělí 1. ledna 2018. Povinné darování se týká například zboží, které se neprodalo do data minimální trvanlivosti, ale také výrobků s chybným nebo nedostatečným značením na obalech.

„Je prospěšné, pokud stát vytváří v oblasti darování potravin příznivé legislativní a daňové podmínky. Regulace samotného darování ale není nezbytná a může ve výsledku situaci komplikovat, jelikož reguluje již nastavenou a fungující oblast,“ říká k legislativě Jiří Mareček. „Na nové opatření se intenzivně připravujeme ve spolupráci s potravinovými bankami a státními institucemi a oběma partnerům v tomto projektu velmi děkujeme,“ doplňuje.

Spolupráce s potravinovými bankami trvá již 5 let

S Federací potravinových bank spolupracují desítky hypermarketů Albert od roku 2012. Pomoc v podobě neprodaných potravin tak putuje například do dětských domovů, farních charit či azylovým domům a Nadějí.

Neprodané čerstvé potraviny, které již nesplňují nároky na konzumaci, daruje Albert například zoologickým zahradám ke zkrmení. Týká se to hlavně distribučních center řetězce v Klecanech, a Olomouci a distribuce zeleniny v Divišově.

Vybrané obchody Albert využívají speciální kompostér, který přetváří jinak nepoužitelný potravinový odpad na koncentrovaný půdní substrát. Celý proces trvá pouhých 24 hodin. Ekologické řešení umožňuje přeměnit neprodané a již nevyhovující ovoce a zeleninu, ale také například nať nebo listy zeleniny v účinné přírodní hnojivo pro zemědělce a farmáře. Prozatím v osmi velkých obchodech tak firma provozuje technologickou novinku, která snižuje ekologickou zátěž a zjednodušuje manipulaci s potravinovým odpadem.