„Během školního roku u nás každoročně absolvuje praxi na 700 učňů. Žákům dáváme možnost získat odborné dovednosti na různých pozicích – od pekaře, přes prodavače, operátora skladování až k obchodníkovi u čtyřletého maturitního oboru,“ uvedla Eva Mušinská, která se v obchodech Albert stará o spolupráci s učni a odbornými školami.

V rámci celodenního workshopu v ostravském hypermarketu Albert v Nové Karolíně se mladí lidé ze sociálně ohroženého prostředí mohli dozvědět plno zajímavých informací o fungování společnosti, možnostech praxí a brigád, ale i kariérního růstu včetně následné praktické ukázky u vybraných pozic. Cílem projektu do Alberta na praxi je ukázat mladým lidem ze sociálně ohroženého prostředí fungování maloobchodu a zároveň v případě zájmu o brigádu, tuto první pracovní zkušenost zprostředkovat.

„Naši letošní první účastníci byli z celodenního workshopu nadšení a ihned po jeho skončení projevili zájem o brigádu v Albertu. Jeden z absolventů již dokonce nastupuje na brigádu v následujícím týdnu.“ doplňuje manažerka Nadačního Fondu Albert, Petra Režná.

ucni v pekarne

„Je důležité, že Albert dává prostřednictvím nadačního fondu první pracovní příležitosti, a že to dělá odbornou a promyšlenou formou, která má výsledky. Smysluplně vedená praxe a také první brigády pomohou mladým lidem začleňovat se do společnosti a mohou hrát velmi významnou roli v tom, jak děti vychované v dětských domovech zvládnou přechod do dospělého života a jak úspěšně se osamostatní. Je dobré vidět, že obchody Albert nejsou pouze místem k nákupu potravin, ale také platným členem a pomocníkem v místní komunitě,“ komentuje Jiří Mareček, předseda správní rady Nadačního Fondu Albert.

Aktivity Nadačního fondu Albert probíhají celoročně

Albert se svými zaměstnanci pomáhá po celý rok. Ve spolupráci s Nadačním Fondem Albert organizuje charitativní dobrovolnické aktivity, kterými se zaměřuje především na pomoc v sociální oblasti. Svou podporou přispívá dětským a azylovým domům, neziskovým organizacím, matkám samoživitelkám a dětem a mladistvým ze sociálně ohroženého prostředí. Zaměstnanci tak mají možnost se dvakrát do roka zapojit do Charitativních snídaní, kam přinesou své upečené dobroty. Výtěžek pak putuje na vybrané dětské příběhy. V Obchůdcích s Albertem pak mají možnost zaměstnanci na centrále a v distribučních centrech, ale i zákazníci ve vybraných obchodech a vytipovaných ministerstvech, přispět na aktivity dětí z dětských domovů, koupí jejich vlastnoručně vyrobenými dárky. Plnit sny dětem z dětských domovů lze také příspěvkem ze Stromu splněných přání, kde se finančním příspěvkem nebo darováním samotného dárku rozzáří nejeden dětský obličej. Další neméně významnou aktivitou je pak projekt Bertík pomáhá, kde zákazníci svými vhozenými žetony rozhodují o výši finanční částky, která bude daným projektům rozdělena.