„Křupky jsou oblíbenou českou pochoutkou již mnoho let bez výraznějších výkyvů v prodeji. Ročně se jich jen v našich obchodech prodá přes milion kusů v různých gramážích,“ říká Vladislava Froňková z obchodů Albert a dodává: „tradičně největší prodeje pozorujeme v prosinci před Silvestrem, ale i v období letních měsíců.“

Při jejich výrobě je klíčová kukuřičná krupice. Ta se zpracuje vlhčením a zahříváním. Pomocí tlaku se křupka ve výrobní lince nafoukne a nařeže na malé kusy. V této chvíli vzniká chuťově nevýrazná křupka, která je však vhodná například pro děti. Pro vznik tradiční slané pochutiny je potřeba přidat posypku. Ty mohou být různé, mezi nejznámější však jednoznačně patří drcené arašídy. Jednotlivé značky křupek se pak liší v množství arašídů.

Jde tKřupkao i zdravěji

Dnes však již zcela neplatí, že jde pouze o nezdravou pochutinu. Křupnout si na ni mohou i vyznavači zdravého životního stylu, kterých v poslední době přibývá. Trend se odráží i v nabídce, například Albert představil novinku, kukuřičné křupky s chia semínky od Nature’s Promise. Pokud výrobce do kukuřičné krupice nepřidává mouku, pochutnají si na nich i lidé s intolerancí na lepek.

Křupka rekordmanem

V roce 2017 se v internetové aukci platformy eBay vydražila sýrová křupka, která svým tvarem údajně připomíná gorilího samce za téměř 100 tisíc dolarů. (To je v přepočtu přibližně 2,5 milionu korun!)

Kukuřičná křupka je navíc držitelem jednoho z Guinessových rekordů. Tu nejdelší měřící 10,66 metrů a vážící 250 gramů muselo při výrobě držet šest lidí zároveň. Výroba rekordní pochoutky trvala dvě hodiny a dvacet devět minut.