Albert bude letos kompostovat už ve dvou desítkách prodejen. Využívá k tomu dvě generace kompostérů. „Tím, že zpracováváme organický odpad vzniklý z neprodaných a již nepoživatelných potravin na formu úrodného substrátu, který vrací živiny a organické látky zpátky do půdy, uzavíráme pomyslný přírodní cyklus,“ říká Zdeněk Vít, který vede tento projekt v obchodech Albert. „Výhodou kompostování přímo na místě je zejména emisní úspora pramenící z razantního zmenšení objemu hmoty, která se musí z prodejen svážet,“ doplňuje.

Nově Albert instaloval kompostéry v prodejnách v Pardubicích, pražském Zličíně a Nových Butovicích, Karlových Varech, Plzni, Mladé Boleslavi, Mostě a Liberci a další budou postupně přibývat. Do konce letošního roku také chce modernizovat kompostéry první generace. Kromě pokrytí dalších velkých prodejen kompostéry, plánuje do budoucna navázat i spolupráci s obcemi v okolí těchto prodejen a pravidelně jim dodávat substrát pro lokální výživu půdy. „Tím, že se omezuje jak počet, tak i délka převozů organického odpadu, dochází k výrazné redukci uhlíkové stopy a koloběh se tak ukotvuje v dané lokalitě a podporuje místní ekosystém,“ dodává Zdeněk Vít.

Kompostér ano, ale až na posledním místě

Prodejny Albert i celý logistický řetězec společnosti dlouhodobě pracuje na snižování objemu neprodaných potravin. „Albert je v první řadě obchodníkem a vše, co neprodáme, pro nás znamená ztrátu. Proto stále zdokonalujeme sofistikovaný objednávkový systém, který je založený na umělé inteligenci a dodává do prodejen přesně tolik zboží, kolik prodají. Neprodané potraviny tak tvoří pouze nízké jednotky procent z celkových objemů, které poté naše obchody Albert darují. Již od roku 2012 spolupracujeme s Federací potravinových bank a tuto spolupráci neustále rozšiřujeme. Neprodané pečivo nevhodné ke konzumaci lidmi pak darujeme farmě Hole pro zvířata ke zkrmení. Hledáme také nové možnosti, jak využít neprodané ovoce a zeleninu a některé prodejny spolupracují například se záchrannými stanicemi pro zvířata,“ říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodního řetězce Albert. „V případě, že již není možné potraviny darovat, nabízí nám kompostér jednoduché, šetrné a ekologické řešení, díky kterému se v podobě substrátu dostává zpět do přírody a přirozený koloběh živin tak pokračuje dál,“ doplňuje.komposter

Průběh kompostování

Kompostér, který vzhledem i velikostí připomíná průmyslový mrazák, funguje podobně jako přírodní kompost, avšak díky speciální technologii je proces přeměny rychlejší a efektivnější. Vše začíná v zázemí prodejen, kde se shromažďuje organický odpad. Nejčastěji jde o neprodané ovoce a zeleninu, které již nejsou vhodné ke konzumaci.

Po odstranění nekompostovatelných obalů vysype vyškolený zaměstnanec daný odpad do kompostéru, kde dochází k jeho postupnému přetvoření na výživný substrát. Kompostér je vybaven otáčejícími se lopatkami na hřídeli, které obsah rozmělní a neustále promíchávají. Za kontrolovaných podmínek aerobních procesů, tedy za přístupu vzduchu a přidaného tepla, jej zbaví přebytečné vody a díky činnosti mikroorganismů dochází k proměně bioodpadu na kompost. Celý proces trvá 24 hodin a dochází k celkové redukci objemu až na 10 % vloženého obsahu.

Výsledný substrát pak před konečným výsypem z kompostéru prochází tzv. hygienizací, tedy hodinovým zvýšením teploty na více jak 70°C. Následně je připraven k dalšímu zpracování. Před využitím je ještě vhodné jej nechat 3-4 týdny uležet a následně smíchat se zeminou v poměru 1:10. Substrát totiž obsahuje vysokou koncentraci výživných látek. Výsledná směs poslouží jako výživné hnojivo pro pěstování plodin.

albert