„Ořechy a semínka jsou bohatou zásobárnou zdravých nenasycených tuků, bílkovin a vlákniny. Obsahují velké množství minerálů a vitamínů, čímž podporují náš mozek, srdce i cévy. Navíc v kombinaci se sušeným ovocem jsou skvělým zdrojem energie."

Alena Paldusová, manažerka vzdělávacího programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

 

Go Nuts

Albert Go Nuts (70 g)

Exkluzivně v obchodech Albert

Běžná cena: 24,90 KčOříšky

 

 

ŽárovkaJaký vliv na zdraví mají jednotlivé druhy ořechů?

 

Kešu ořechy pro dobrou náladu. Kešu ořechy jsou bohatým zdrojem železa, zinku i hořčíku. Ochraňují srdce, snižují cholesterol a příznivě působí na nervovou soustavu. Jsou tedy skvělou volbou pro ty, kdo mají psychicky náročné zaměstnání.

Lískové ořechy snižují cholesterol. Lískové ořechy dodávají tělu velké množství energie, hodí se zejména pro sportovce či lidi s oslabenou imunitou. Jsou dobrým zdrojem tuků, které snižují hladinu tzv. špatného cholesterolu a zpomalují proces stařecké demence.

Pekanové ořechy proti chřipce a nachlazení. Pekanové ořechy pomáhají předcházet tvorbě žlučových kamenů a díky vysokému obsahu zinku, který je zásadní pro fungování bílých krvinek, jsou skvělým pomocníkem proti bakteriím a virům.

Mandle na vyrovnání cukru v krvi. Mandle mají díky vysokému obsahu vlákniny pozitivní vliv na funkci střev. Jsou zároveň skvělým zdrojem hořčíku, který pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi. Mandle také představují významný zdroj kalcia.

 

 

Připravte si domácí müsli tyčinky s ořechy

Co budete potřebovat?Musli

  • 75 g datlí bez pecky
  • 100 g mixu ořechů (Tip: Albert Go Nuts Mix ořechů natural)
  • 120 g medu
  • 100 g kokosového oleje
  • 50 g mandlových plátků
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička skořice

 

Jak na to?

Hranatý pekáček (20×20 cm) vyložte pečicím papírem. Datle namelte nebo rozsekejte v mixéru. Ořechy nakrájejte na menší kousky. Vezměte dostatečně velký hrnec, do kterého se pohodlně vejdou všechny suroviny, a začněte v něm nejprve zahřívat med s kokosovým olejem. Není potřeba, aby směs dosáhla vysoké teploty. Úplně stačí ji zahřívat jen do chvíle, kdy se obě suroviny rozpustí. Stáhněte hrnec z plotny a nasypte do něj mandlové plátky a všechny ořechy, vločky, semínka, datle a skořici. Dobře promíchejte a potom vyklopte do připraveného pekáče. Rozhrňte směs, aby byla všude stejně silná vrstva, a dobře upěchujte – rukama nebo to jde také rovným dnem široké skleničky. Vložte pekáč do trouby a 20–25 minut dozlatova zapékejte při teplotě 180 °C. Nechte úplně vystydnout a teprve potom nakrájejte na tyčinky. Skladujte v dobře těsnící nádobě.