„Vaření nebo pečení řepy sice zabere delší dobu, i přesto zákazníci raději upřednostňují čerstvou řepu před tou předvařenou,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert. „Řepa je k dostání v průběhu celého roku. Největší zájem o ni mají zákazníci během zimy. Lidé si s ní díky jejím výživovým vlastnostem zpestřují jídelníček, a to hlavně po svátcích,“ dodává Markéta Beránková.

Červená řepa vyžaduje pravidelnou péči, jak dokládají slova lokálního farmáře Jakuba Hlůže z Agro Liblice, který dodává řepu i do obchodů Albert: „V případě sucha potřebuje červená řepa zálivku, aby její bulvy nebyly malé a dřevnaté. Řepu je nutné sklidit do prvních mrazíků a zároveň tak, aby nepřerostla. Při sklizni je nutné dbát na to, aby nedošlo k poškození bulvy.“ A na závěr si pěstitel pochvaluje: „Letošní úroda řepy je lepší než ta z loňského roku.“

Chutná a také prospívá zdraví

Rostoucí obliba této tradiční zeleniny zajisté nesouvisí pouze se zajímavou chutí, která vyniká při dobrém zpracování, ale také s jejími zdravotními účinky. Má výborný nutriční profil. Obsahuje málo kalorií, velké množství vlákniny, vitaminů, minerálů a také antioxidanty. Díky tomu například pomáhá podporovat imunitu, posilovat nervový systém, snižovat krevní tlak a upravovat srdeční puls.

„Pro zachování co nejvíce živin je nejlepším způsobem úpravy pečení při nižších teplotách necelou hodinu nebo krátká příprava na páře. Existuje také množství chutných úprav řepy na syrovo, při nichž zelenina o žádné cenné látky nepřichází,“ doporučuje Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 a doplňuje: „Řepa není jenom bulva, dá se z ní zpracovat také čerstvá nať. Obsahuje stejné živiny jako bulva, a navíc má vyšší obsah vitamínu C. Je možné si ji upravit například jako špenát.“

V minulosti se ke konzumaci využívaly výhradně jenom listy. Kořen sloužil k léčebným účelům. Vysoký obsah zdraví prospěšných látek není jedinou odlišností od jiných druhů zeleniny. Zatímco s rostoucí dobou od sběru u nich obsah vitamínů klesá, u řepy při správném sběru a skladování roste.

řepa