Tradiční český kapr z Alberta
Kapry od českých dodavatelů s dlouholetou tradicí najdou zákazníci v obchodech od pondělí 21. prosince do čtvrtku 24. prosince. Ryby pocházejí výhradně z českých rybníků od Rybářství Třeboň a Rybářství Chlumec nad Cidlinou.
Zákazníci si můžou vybrat z tradičních podkov, porcí či poloviny kapra. Pro ty, kteří chtějí mít s přípravou minimum práce, jsou v nabídce také kapří filety. Celý sortiment je dostupný v hypermarketech. V menších obchodech, supermarketech, jsou k dostání porce kaprů a půlky. Zákazníci nejvíce kupují polovinu kapra. Velké oblibě se těší také kapří filety.
Kapr
Běžná cena: od 16,90 Kč za 100 g
TIP
Pokud preferujete před kaprem jinou rybu, vyzkoušejte čerstvého certifikovaného lososa, kterého Albert zařadil nově do své stálé nabídky. Certifikované ryby garantují zákazníkům jejich původ, šetrný chov a také rybolov pouze v povolených oblastech. V nabídce jsou jak divocí lososi s ekoznačkou MSC, tak chovaní se značkou ASC.
Před Vánoci najdete v nabídce také divokého lososa Sockeye, který má jasně červenou barvu svaloviny. Tu získává díky konzumaci velkého množství zooplanktonu a krevet. Má vysoce kvalitní maso a výbornou chuť. Stačí mu velmi krátká tepelná úprava na pánvi nebo grilu, aby se maso nevysušilo.
Losos divoký Sockeye
Běžná cena: 39,90 Kč za 100 g
Jak udržet ryby co nejdéle čerstvé
- Ryby vybírejte nejlépe na konci celého nákupu.
- Domů ryby přepravte ideálně v chladicí tašce.
- Skladujte je ve spodní části chladničky při teplotě 0–4 °C.
Vánoční inspirace
Kapří polévka
Co budete potřebovat
3 kapří hlavy
2 ½ l vody
400 g jiker a mlíčí
3 mrkve
2 kořenové petržele
½ celeru
250 g másla
100 g dětské krupice
1 špetka mletého muškátového oříšku
3 snítky čerstvé petržele
4 housky
sůl
Jak na to
1. Hlavy zbavte žaber a očí, podélně je rozkrojte na 2 poloviny a dejte vařit do 1 ½ litru osolené vody na 30 minut. Ve druhém hrnci vařte vnitřnosti v 1 litru osolené vody 15 minut.
2. Kořenovou zeleninu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve velkém hrnci rozehřejte 40 g másla a orestujte v něm nakrájenou zeleninu.
3. Připravte jíšku na zahuštění polévky. Ve čtvrtém kastrůlku rozpusťte 60 g másla a lehce na něm opražte krupici.
4. Uvařené vnitřnosti nalijte i s vodou do hrnce s orestovanou zeleninou a pak do něj sceďte i vývar z hlav. Z hlav oberte maso a vložte do hrnce. Přiveďte polévku k varu.
5. Do připravené jíšky přimíchejte 2 lžíce vody a přes jemné síto ji propasírujte do hrnce s polévkou.
6. Provařte, přidejte špetku muškátového oříšku, podle chuti dosolte a nakonec posypte nasekanou petrželkou.
7. Zbylé máslo rozpusťte na pánvi a na mírném ohni na něm dozlatova opečte housky nakrájené na kostičky. Při servírování je dejte zvlášť do misky.
Kapr pečený na slanině s rozinkami a vínem
Co budete potřebovat
200 ml bílého vína
2 lžíce medu
70 g rozinek
6 kapřích filetů
1 lžička sušené šalvěje
1 lžička sušeného zázvoru
150 g slaniny
1 cibule
50 g másla
sůl, pepř
Jak na to
1. V misce promíchejte bílé víno s medem a vložte do ní rozinky. Nechte je 1 hodinu namáčet.
2. Kapra osolte, opepřete a okořeňte šalvějí a zázvorem.
3. Slaninu nakrájejte na plátky a oloupanou cibuli na kolečka. Zapékací mísu vyložte slaninou, na kterou klaďte kolečka cibule.
4. Filety kapra položte na cibuli, obložte je plátky másla a pečte 10 minut na 200 °C. Snižte teplotu na 150 °C, přelijte kapra směsí s bílým vínem a pečte ještě 20 minut.