Albert + claim
Newsroom
Informační servis společnosti Albert ČR
Banner

Tradiční český kapr z Alberta

Kapr patří mezi jeden ze symbolů našich Vánoc. Pro některé je nevyhnutelnou součástí štědrovečerní večeře, jiní si zase neumí představit svátky bez smaženého řízku. Právě pro milovníky této tradiční ryby Albert každoročně zařazuje do své předvánoční nabídky také české kapry z rybářství s dlouhou historií.

Kapry od českých dodavatelů s dlouholetou tradicí najdou zákazníci v obchodech od pondělí 21. prosince do čtvrtku 24. prosince. Ryby pocházejí výhradně z českých rybníků od Rybářství Třeboň a Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Zákkaprazníci si můžou vybrat z tradičních podkov, porcí či poloviny kapra. Pro ty, kteří chtějí mít s přípravou minimum práce, jsou v nabídce také kapří filety. Celý sortiment je dostupný v hypermarketech. V menších obchodech, supermarketech, jsou k dostání porce kaprů a půlky. Zákazníci nejvíce kupují polovinu kapra. Velké oblibě se těší také kapří filety.

Kapr

Běžná cena: od 16,90 Kč za 100 g

 

TIP

Pokud preferujete před kaprem jinou rybu, vyzkoušejte čerstvého certifikovaného lososa, kterého Albert zařadil nově do své stálé nabídky. Certifikované ryby garantují zákazníkům jejich původ, šetrný chov a také rybolov pouze v povolených oblastech. V nabídce jsou jak divocí lososi s ekoznačkou MSC, tak chovaní se značkou ASC.

lososPřed Vánoci najdete v nabídce také divokého lososa Sockeye, který má jasně červenou barvu svaloviny. Tu získává díky konzumaci velkého množství zooplanktonu a krevet. Má vysoce kvalitní maso a výbornou chuť. Stačí mu velmi krátká tepelná úprava na pánvi nebo grilu, aby se maso nevysušilo.

Losos divoký Sockeye

Běžná cena: 39,90 Kč za 100 g

 

Jak udržet ryby co nejdéle čerstvé

  • Ryby vybírejte nejlépe na konci celého nákupu.
  • Domů ryby přepravte ideálně v chladicí tašce.
  • Skladujte je ve spodní části chladničky při teplotě 0–4 °C.

 

Vánoční inspirace

Kapří polévka

Co budete potřebovat

3          kapří hlavy                 

2 ½ l    vody               

400 g   jiker a mlíčí                

3          mrkve             

2          kořenové petržele                 

½         celeru             

250 g   másla             

100 g   dětské krupice                       

1          špetka mletého muškátového oříšku           

3          snítky čerstvé petržele                      

4          housky

sůl

 

Jak na to

polévka1. Hlavy zbavte žaber a očí, podélně je rozkrojte na 2 poloviny a dejte vařit do 1 ½ litru osolené vody na 30 minut. Ve druhém hrnci vařte vnitřnosti v 1 litru osolené vody 15 minut.

2. Kořenovou zeleninu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve velkém hrnci rozehřejte 40 g másla a orestujte v něm nakrájenou zeleninu.

3. Připravte jíšku na zahuštění polévky. Ve čtvrtém kastrůlku rozpusťte 60 g másla a lehce na něm opražte krupici.

4. Uvařené vnitřnosti nalijte i s vodou do hrnce s orestovanou zeleninou a pak do něj sceďte i vývar z hlav. Z hlav oberte maso a vložte do hrnce. Přiveďte polévku k varu.

5. Do připravené jíšky přimíchejte 2 lžíce vody a přes jemné síto ji propasírujte do hrnce s polévkou.

6. Provařte, přidejte špetku muškátového oříšku, podle chuti dosolte a nakonec posypte nasekanou petrželkou.

7. Zbylé máslo rozpusťte na pánvi a na mírném ohni na něm dozlatova opečte housky nakrájené na kostičky. Při servírování je dejte zvlášť do misky.

 

Kapr pečený na slanině s rozinkami a vínem

Co budete potřebovat

200 ml bílého vína                 

2          lžíce medu                 

70 g rozinek               

6          kapřích filetů              

1          lžička sušené šalvěje            

1          lžička sušeného zázvoru                  

150 g slaniny             

1          cibule             

50 g másla     

sůl, pepř         

 

Jak na to

1. V mreceptisce promíchejte bílé víno s medem a vložte do ní rozinky. Nechte je 1 hodinu namáčet.

2. Kapra osolte, opepřete a okořeňte šalvějí a zázvorem.

3. Slaninu nakrájejte na plátky a oloupanou cibuli na kolečka. Zapékací mísu vyložte slaninou, na kterou klaďte kolečka cibule.

4. Filety kapra položte na cibuli, obložte je plátky másla a pečte 10 minut na 200 °C. Snižte teplotu na 150 °C, přelijte kapra směsí s bílým vínem a pečte ještě 20 minut.

Přečíst předešlý článek
Přečíst další článek