Albert + claim
Newsroom
Informační servis společnosti Albert ČR
Banner

Tradiční český kapr z Alberta

Kapr patří mezi jeden ze symbolů našich Vánoc. Pro některé je nevyhnutelnou součástí štědrovečerní večeře, jiní si zase neumí představit svátky bez smaženého řízku. Právě pro milovníky této tradiční ryby Albert každoročně zařazuje do své předvánoční nabídky také české kapry z rybářství s dlouhou historií.

Kapry od českých dodavatelů s dlouholetou tradicí najdou zákazníci v obchodech od pondělí 19. prosince do čtvrtku 24. prosince nebo do vyprodání zásob. Ryby pocházejí výhradně od Rybářství Třeboň.

Zákazníci si můžou vybrat z tradičních podkov, porcí či poloviny kapra. Pro ty, kteří chtějí mít s přípravou minimum práce, jsou v nabídce také kapří filety. K přípravě rybí polévky se zase hodí kapří vnitřnosti a hlava.

ryby z rybarstvi trebon

 

TIP

Pokud preferujete před kaprem jinou rybu, vyzkoušejte některého z čerstvých certifikovaných lososů. Certifikované ryby garantují zákazníkům jejich původ, šetrný chov a také rybolov pouze v povolených oblastech. V nabídce jsou jak divocí lososi s ekoznačkou MSC, tak chovaní se značkou ASC.

 Losos filet Prerigor nese označení ASC, tedy pochází z ekologického a společensky zodpovědného farmového chovu. Díky šetrnému zpracování si maso uchovává šťavnatost a jemnost.

losos prerigor

 

 

Jak udržet ryby co nejdéle čerstvé

  • Ryby vybírejte nejlépe na konci celého nákupu.
  • Domů ryby přepravte ideálně v chladicí tašce.
  • Skladujte je ve spodní části chladničky při teplotě 0–4 °C.

 

Vánoční inspirace

Kapr na medu s ořechy

 Co budete potřebovat

800 g filetů kapra Rybí trh Albert

sůl, pepř

80 g másla

90 ml medu

2 lžíce dijonské hořčice

1 lžička worcesterské omáčky

100 g jader vlašských ořechů

2 snítky čerstvého kopru

1 citron

 

Jak na to

1. Filety z kapra omyjte, osušte papírovou utěrkou a naporcujte. Rybu osolte a opepřete.

2. V misce smíchejte rozpuštěné máslo s medem, hořčicí a worcesterem. Touto marinádou potřete kapra a přeložte ho na plech vyložený pečicím papírem.

3. Filety na plechu ještě přelijte zbytkem marinády. Ořechy nasekejte nahrubo a posypte jimi kapra. Plech zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 18 minut. Pak alobal sundejte, podlijte rybu trochou vody a dopékejte dalších 5 minut. Servírujte se snítkami čerstvého kopru a měsíčky citronu.

kapr na medu

 

Kapří pepřenky

Ideální řešení, pokud vám zbyly kapří filety a nechcete plýtvat. Množství si upravte podle zbylých filetů

 

Co budete potřebovat

6 filetů kapra

4,5 lžíce soli

150 ml octa

950 ml vody

2 lžíce cukru krupice

3 ks černého pepře

3 ks nového koření

2 ks bobkových listů

3 cibule

75 g sterilované zeleniny (směs hrášku, mrkve, papriky)

6 lžic slunečnicového oleje

½ lžičky mletého černého pepře

 

Jak na to

1. Filety nakrájejte na proužky, vložte do cedníku, properte pod studenou vodou a nechte okapat.

2. Připravenou rybu dejte do mísy a posypte třemi lžícemi soli, promíchejte a nechte 3 hodiny odležet, nebo nejlépe přes noc.

3. Na nálev smíchejte 50 ml octa se 750 ml převařené vody, přidejte 1 lžíci soli, 1 lžíci cukru, 3 kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy.

4. Odležené ryby propláchněte, nechte okapat, maso vložte do zavařovacích sklenic a zalijte studeným nálevem, uzavřete víčkem a nechte v lednici 5 dní odležet.

5. Po pěti dnech ryby proceďte a nechte okapat.

6. Oloupané cibule nakrájejte na plátky, přidejte slitou sterilovanou zeleninu a filety. Vše smíchejte a ochuťte pepřem.

7. Smíchejte spolu olej, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli, pepř, 200 ml vody a 100 ml octa. Směs ryb a zeleniny dejte do čistých zavařovacích sklenic a zalijte připraveným nálevem. Pepřenky nechte ještě 2 dny odležet.

kapri peprenky

Přečíst předešlý článek
Přečíst další článek