Tradiční český kapr z Alberta
Kapry od českých dodavatelů s dlouholetou tradicí najdou zákazníci v obchodech od pondělí 19. prosince do čtvrtku 24. prosince nebo do vyprodání zásob. Ryby pocházejí výhradně od Rybářství Třeboň.
Zákazníci si můžou vybrat z tradičních podkov, porcí či poloviny kapra. Pro ty, kteří chtějí mít s přípravou minimum práce, jsou v nabídce také kapří filety. K přípravě rybí polévky se zase hodí kapří vnitřnosti a hlava.
TIP Pokud preferujete před kaprem jinou rybu, vyzkoušejte některého z čerstvých certifikovaných lososů. Certifikované ryby garantují zákazníkům jejich původ, šetrný chov a také rybolov pouze v povolených oblastech. V nabídce jsou jak divocí lososi s ekoznačkou MSC, tak chovaní se značkou ASC. Losos filet Prerigor nese označení ASC, tedy pochází z ekologického a společensky zodpovědného farmového chovu. Díky šetrnému zpracování si maso uchovává šťavnatost a jemnost. |
Jak udržet ryby co nejdéle čerstvé
- Ryby vybírejte nejlépe na konci celého nákupu.
- Domů ryby přepravte ideálně v chladicí tašce.
- Skladujte je ve spodní části chladničky při teplotě 0–4 °C.
Vánoční inspirace
Kapr na medu s ořechy
Co budete potřebovat
800 g filetů kapra Rybí trh Albert
sůl, pepř
80 g másla
90 ml medu
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžička worcesterské omáčky
100 g jader vlašských ořechů
2 snítky čerstvého kopru
1 citron
Jak na to
1. Filety z kapra omyjte, osušte papírovou utěrkou a naporcujte. Rybu osolte a opepřete.
2. V misce smíchejte rozpuštěné máslo s medem, hořčicí a worcesterem. Touto marinádou potřete kapra a přeložte ho na plech vyložený pečicím papírem.
3. Filety na plechu ještě přelijte zbytkem marinády. Ořechy nasekejte nahrubo a posypte jimi kapra. Plech zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 18 minut. Pak alobal sundejte, podlijte rybu trochou vody a dopékejte dalších 5 minut. Servírujte se snítkami čerstvého kopru a měsíčky citronu.
Kapří pepřenky
Ideální řešení, pokud vám zbyly kapří filety a nechcete plýtvat. Množství si upravte podle zbylých filetů
Co budete potřebovat
6 filetů kapra
4,5 lžíce soli
150 ml octa
950 ml vody
2 lžíce cukru krupice
3 ks černého pepře
3 ks nového koření
2 ks bobkových listů
3 cibule
75 g sterilované zeleniny (směs hrášku, mrkve, papriky)
6 lžic slunečnicového oleje
½ lžičky mletého černého pepře
Jak na to
1. Filety nakrájejte na proužky, vložte do cedníku, properte pod studenou vodou a nechte okapat.
2. Připravenou rybu dejte do mísy a posypte třemi lžícemi soli, promíchejte a nechte 3 hodiny odležet, nebo nejlépe přes noc.
3. Na nálev smíchejte 50 ml octa se 750 ml převařené vody, přidejte 1 lžíci soli, 1 lžíci cukru, 3 kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy.
4. Odležené ryby propláchněte, nechte okapat, maso vložte do zavařovacích sklenic a zalijte studeným nálevem, uzavřete víčkem a nechte v lednici 5 dní odležet.
5. Po pěti dnech ryby proceďte a nechte okapat.
6. Oloupané cibule nakrájejte na plátky, přidejte slitou sterilovanou zeleninu a filety. Vše smíchejte a ochuťte pepřem.
7. Smíchejte spolu olej, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli, pepř, 200 ml vody a 100 ml octa. Směs ryb a zeleniny dejte do čistých zavařovacích sklenic a zalijte připraveným nálevem. Pepřenky nechte ještě 2 dny odležet.