Albert + claim
Newsroom
Informační servis společnosti Albert ČR
Banner

Malí kuchtíci v soutěži Finále Zdravé 5 opět ukázali, co umí. Vyrobili si i vlastní pampeliškový sirup

Domácí čočková tortilla, vlastnoručně vyrobený pampeliškový sirup či med nebo duhová limonáda, to jsou jenom některé z částí receptů zdravých svačinek, které připravili malí kuchtíci, aby zabodovali v devátém ročníku soutěže Finále Zdravé 5. Někteří se svými kulinářskými výtvory také rozhodli poděkovat zdravotníkům či zpříjemnit den seniorům. Na vítězné týmy čeká odměna v podobě kuchařského kurzu. Celkem se letos do soutěže zapojilo přes 250 týmů.

Týmy malých i větších kuchtíků z mateřských školek, základních škol, dětských domovů i neziskových zařízení a rodiče s dětmi letos změřili síly v přípravě nejoriginálnější zdravé svačinky s ovocem nebo zeleninou. Kuchařské klání se opět uskutečnilo na dálku, to ale neubralo na elánu kuchtíkům, kteří si přípravou vyplnili dlouhé chvíle, procvičili si zásady zdravého stravování a kreativitu. „Zvolili jsme svačinku s jogurtem, protože je mezi našimi dětmi dlouhodobě oblíbený stejně jako banány a jablka. Děti ke smoothie vybraly ovesno-banánové sušenky, které samy upekly. Příprava svačinky pro ně byla velkou zábavou a celá třída Motýlků si na ni na závěr pochutnala," popisuje Kristina Popelářová, ředitelka mateřské školy Wolkerova, Lanškroun.

slaďoušiZdravé bonbóny nebo domácí tortilla

Děti se nebojí neotřelých receptů a tvoří například zdravé bonbóny z ovoce či banánové sušenky nebo chlebík. „Stalo se už tradicí, že se nám hlásí soutěžící s recepty, které jsou na velmi vysoké úrovni, a to nejenom co se týče principů vyvážené stravy, ale také obtížnosti a použitých surovin. Práci si skutečně nezjednodušují a využívají i suroviny, které si sami vyrobili, jako je například pampeliškový med či sirup nebo tortilla z černé čočky,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5.

Když děti myslí na druhé, radost se násobí

luckaJako poděkování darovaly některé týmy své svačinky sestřičkám a zdravotníkům do nemocnic, kteří se v těžké době starají o nemocné. „Velmi nás potěšilo, jak děti v této situaci přemýšlí. Některé se rozhodly svými kulinářskými výtvory potěšit druhé a zpříjemnily tak den seniorům či sestřičkám v nemocnicích. A o to víc, že některé z těchto týmu byly z dětských domovů a tyto děti samotné to nemají v životech snadné,“ popisuje Alena Paldusová.

Lucka vyrobila svačinky pro zdravotnice z očkovacího centra Covid-19 v Nemocnici Hranice. „Udělala jim velkou radost. Také jsme připravily dobrou a zdravou svačinu pro lékaře a sestřičky z transfúzní stanice, když vyhlásili, že mají nedostatek krve,“ vysvětluje Lenka Kopřivová z týmu Holky z Hranic z kategorie rodičů s dětmi. Tato maminka totiž dokonce spojila soutěž s dalším dobrým skutkem, darováním krve, na které šla vůbec poprvé.

Cvičení dělá mistra

Co jiného by mohly vítězné týmy z každé kategorie získat než kurz vaření pod vedením profesionálního kuchaře. V pražském Chef Parade si děti připraví kompletní menu, a kromě naučení různých triků si také prohloubí dovednosti zdravého vaření. Bez odměny nezůstala ani družstva na druhém a třetím místě. Získala hodnotné ceny jako například palačinkovač či pomůcky k vaření.

tabulka

 

 

 

 

 

 

Projekt Zdravá 5

Finále Zdravé 5 je vyvrcholením aktivit pod hlavičkou Zdravé 5. Zkušení lektoři v průběhu roku navštěvují školy, školky a dětské domovy, kde hravou formou seznamují děti se zásadami správného stravování. Unikátní vzdělávací program Zdravá 5, který Nadační fond Albert poskytuje zdarma, každoročně představuje principy zdravého stravování 70 tisícům dětí.

Přečíst předešlý článek
Přečíst další článek