Informační servis společnosti Albert ČR

Albert daroval nemocnicím v uplynulých 14 měsících 38 tun občerstvení

V době odeznívající koronakrize končí společnost Albert s dary, které pomáhaly složitou situaci překlenout, a bilancuje. Za více než rok krize odeslala do čtrnácti nemocnic 38 tun občerstvení a pomohla i s dezinfekcemi. Doplňovat energii lékařům, zdravotníkům, sestřičkám a dalšímu zdravotnickému personálu se rozhodla loni na jaře. Kromě nemocnic Albert pomáhal také dětským domovům či potravinovým bankám například darem dodávek.

Loňský rok i začátek toho letošního byl ve vícero ohledech bezprecedentní. Náročná situace dopadla na mnoho lidí i organizací. „Ihned vloni na jaře jsme se rozhodli konat a odstartovali pomoc. Každý týden jsme zaváželi potraviny potravinovým bankám, nemocnicím či prostřednictvím Nadačního fondu Albert vypsali mimořádné granty. Celkem jsme pomohli 11 miliony korun. Situace se ale zhoršovala i letos a naše pomoc byla stále potřeba. Dary jsme proto i nadále směřovali do spolupracujících organizací,“ vysvětluje Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

38 tun energie pro zdravotníky

S krátkou přestávkou v průběhu léta pomáhal Albert každý týden doplňovat energii lékařům, sestřičkám, zdravotníkům a dalšímu personálu. Se zavážením občerstvení v podobě čerstvých potravin, ovoce, wrapů, bagelů, tyčinek, čokolád či snacků začal hned loni na jaře, když se plnily nemocnice, a pokračoval v ní opět od podzimu až do dnešních dní. Čtrnácti nemocnicím za tu dobu daroval 38 tun občerstvení. Mezi nejoblíbenější potraviny patřilo ovoce a také plněné sendviče či kuskusové a zeleninové saláty.

„Potraviny přednostně dostávali zdravotníci na lůžkových odděleních, kde se léčili pacienti s COVID-19. Distribuovali jsme je také na pracoviště, kde probíhaly antigenní i PCR odběry, laboratorní testování těchto vzorků a očkování. Čerstvé potraviny byly vždy vítaným zpestřením k obvyklému stravovacímu režimu a dodávaly našim zdravotníkům nejen energii, ale dokázaly zlepšit i náladu,“ popisuje Ludmila Šimáčková, vedoucí oddělení marketingu a PR z Fakultní nemocnice v Motole.

„Velmi si vážíme toho, že společnost Albert velmi citlivě vnímala závažnost celé pandemické situace a byla vůči zdravotníkům takto solidární. Tímto velkorysým gestem naše zaměstnance reálně podpořila, a tím i ocenila jejich mnohdy velmi náročnou a vyčerpávající práci,“ doplňuje.

Kromě toho pomohl Albert nemocnicím také téměř 3 000 litry dezinfekce, které ve dvou vlnách směřovaly do 8 z nich a pomohly tak pokrýt výrazně zvýšenou spotřebu a zajistit již tak vysoký hygienický standard. V nejbližší době jim také daruje přes 800 litrů mýdla. Spolupracovat s nemocnicemi plánuje, i když pandemie ustupuje a již řeší další dar.

Zástupci nemocnic Albertu za pomoc děkují

„Rád bych jménem vedení nemocnice a všech zdravotníků pečující o covidové pacienty srdečně poděkoval společnosti Albert za velmi štědrou, energeticky bohatou podporu. V časech, kdy byli naši zdravotníci na pokraji svých fyzických ale i psychických sil, je dokázala znovu „nakopnout“ nejen energie načerpaná z Vámi poskytnutých potravinových balíčků, ale i vědomí, že v tom nejsou sami, někdo na ně myslí a fandí jim. Moc si Vašeho zájmu a pomoci ceníme a doufáme, že naši další spolupráci budeme moci navázat za příjemnějších „necovidových“ podmínek,“ uvedl v dopise Petr Sládek, předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice.

Za dar Albertu děkoval také ředitel Fakultní nemocnice v Motole, Miloslav Ludvík, který v dopise uvedl: „Váš dar je důkazem toho, že cítíte potřebu pomoci našim zdravotníkům v tomto složitém a náročném období, zejména potom nejvytíženějším zdravotnickým pracovištím, na kterých působí COVID-19 týmy a kde je prováděno testování pozitivity COVID-19. Bez příspěvků a darů jednotlivců, organizací a nadací by naše možnosti byly mnohem menší. Váš dar je součástí velké lidské solidarity, bez které by naše nemocnice nebyla tím, čím je.“

Albert pomáhá mimořádnými dary

• Pro letošní rok se zavázal zdvojnásobit dary potravinovým bankám na 1 600 tun a daroval jim dvě dodávky s chladící vestavbou pro rozvoz čerstvých potravin. Dar dalších 7 dodávek plánuje.
  • V průběhu letošního jara rozvezl ve dvou vlnách dezinfekce do více než 270 dětských domovů a neziskových organizací.
  • V roce 2020 poskytl mimořádný dar dětským domovům, když vypsal dvoukolový grant na celkem 2 000 000 korun.
  • Jeho pomoc směřovala v nejtěžším čase vyhlášení karantény i do izolovaných obcí Uničova a Litovle.
  • Jako první začal se začátkem pandemie v průběhu loňského jara pravidelně zavážet trvanlivé potraviny do potravinové banky.
  • Na podzim 2020 předal oblastním spolkům Českého červeného kříže 400 ks dárkových karet na nákup v jeho prodejnách pro zaměstnance, kteří pracují v sociálních zařízeních a sociálních a zdravotních službách.
  • Dárkové karty daroval také zdravotnímu personálu Senior Centra v Plzni.

dar

Přečíst předešlý článek