Newsroom
Informační servis společnosti Albert ČR

Abeceda exotického ovoce

Plánovali jste Vánoce v teplých krajích, ale nakonec budete doma? Užijte si trochu té exotiky s ovocem, které vás přenese do ráje exotických chutí a vánoční tabuli dodá jedinečnou atmosféru.

Exotické ovoce okouzlí nejen pestrými barvami, ale také svojí netradiční chutí. Podobně jako ostatní druhy ovoce dodá našemu tělu během zimních svátků cenné vitaminy. Ne každý ale ví, jak ho konzumovat či jak ho použít v kuchyni. S tím může pomoci jednoduchý přehled.

 

A jako ananas

Tuto exotickou plodinu není třeba dlouho představovat. U Čechů se jedná o velmi oblíbené ovoce, obzvláště v období Vánoc. „Ananas je v průběhu prosince vedle citrusů jednoznačně nejprodávanějším druhem exotického ovoce. Každoročně se v tomto období prodají desítky tisíc kusů“, potvrzuje Annamaria Demeterová, manažerka kategorie ovoce v obchodech Albert.

Největší výzva pak spočívá ve výběru toho správného kusu. Zralý ananas poznáte díky intenzivní vůni na stonku. Pokud však sáhnete po nedozrálém plodu, nezoufejte, stačí ho nechat zrát po dobu až 2 týdnů při pokojové teplotě. Je výborný čerstvý, ale i na grilu.

B jako banány

I banány se řadí mezi exotické ovoce, i když jsme si na jejich konzumaci již zvykli. Kromě klasických žlutých můžete vyzkoušet také netradiční červené. „Jedná se o menší a sladší odrůdu s červenou slupkou. Jejich krémová dužina chutná po malinách či jahodách
a skvěle se hodí do zdravých dezertů nebo salátů,“
upřesňuje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. Červené banány lze zakomponovat i do slaného exotického jídla, jako třeba usmažit ke steaku z kuřecího masa.

Pozor – červené banány mají krátkou dobu trvanlivosti, proto je spotřebujte co nejrychleji.

 

G jako granátové jablko

Plod granátového jablka na první pohled poznáte podle rubínové barvy typické slupky. Po rozkrojení narazíte na chutná červená semínka a šťávu. Obojí se dá využít v kuchyni, ať už pro přípravu koktejlů, džusů nebo sirupu grenadina v případě šťávy či dozdobení ovocných pokrmů a grilovaného masa či ryb semínky. Jen si dejte pozor při otevírání, hodně barví.

Na rozdíl od červených banánů vydrží v lednici čerstvé až po dobu jednoho měsíce.

K jako karambola

Pochoutka bohatá na vitamin C má zvláštní jablečno-citrusovou chuť a skvěle se hodí jako originální ozdoba pohárů, nápojů a ovocných salátů, protože svým tvarem připomíná hvězdičku. Jde o bobuli dlouhou 8-15 cm, která se konzumuje i se slupkou, nakrájená na plátky. Dužina karamboly je křupavá, křehká a šťavnatá.

Plody karamboly se dováží ještě nezralé, proto je třeba nechat ji dozrát při pokojové teplotě a poté ihned zkonzumovat.

 

M jako maracuja

Možná ji znáte pod pojmem „mučenka“ nebo „passion fruit“. Vždy se ale jedná o malé kulaté ovoce s pevnou slupkou, které se po rozkrojení dá vyjídat lžičkou. Mnozí si ji oblíbili především díky výrazné až kyselé chuti, někdy bývá dokonce přirovnávána k černému rybízu, meruňkám nebo oblíbenému mangu.

TIP: Zralé plody poznáte podle zvrásněné slupky a vnitřní dužině pevně přichycené na slupku.

 

P jako physalis

Physalis neboli mochyně peruánská jsou malé oranžové kuličky připomínající cherry rajčátka, schovaná v kalichu lístků. Jeho bobule potěší vaše chuťové buňky šťavnatou, osvěžující, sladkokyselou, kořeněnou chutí. Prostě dokonalý koktejl s nádechem exotiky.

Lístkový kalich na plodech zanechejte až do doby konzumace. Následně jej rozevřete a otočte „naruby“. Kuličky můžete namáčet v čokoládě nebo s nimi například ozdobit tvarohový dort.

 

Kromě těchto druhů existují ještě další více či méně známé exotické plodiny, které stojí za vyzkoušení. Jde například o výživově bohatý kokosový ořech, sladkou a voňavou papáju, chutné kiwi, opojné mango, exotickou pithayu, antioxidanty nabité nashi nebo po medu a vanilce chutnající kaki. Dnes už není potřeba za exotickými chutěmi cestovat, stačí se pro ně vydat do obchodu. Pokud se rozhodnete dopřát svým chuťovým pohárkům odměnu v podobě netradičního ovoce, můžete se nechat inspirovat tipy na recepty podle Alberta:

 

Tropický stromeček s čokoládovým fondue

 

SUROVINY:

1 ananas

4 kiwi

1 papája

1 hruška nashi

3 maracuji

1 mango

1 pitahaya

1 karambola

1 granátové jablko

1 hrst strouhaného kokosu

100 g   tmavé čokolády (70 %)

2 lžíce slunečnicového oleje

 

POSTUP:

stromecek s fondue1. Ananasu odřízněte špičku a spodní část, aby byl stabilní. Postupným odkrajováním vytvarujte pravidelný jehlan. Ananas přendejte na rovný talíř a připravte si párátka, která použijete na zapichování ovoce. Párátka přepulte.

2. Kiwi oloupejte a podélně rozkrojte. Půlky pak nakrájejte na klínky a jednotlivě zapichujte pomocí párátek dospod jehlanu ananasu kolem dokola, až vytvoříte spodní patro.

3. Papáju oloupejte, rozkrájejte na třetiny a ty pak na jednotlivé klínky a postupujte v další vrstvě jako s kiwi. Postupujte stejně i s hruškou nashi.

4. Maracuji vykrájejte nožem kolem dokola zubatým řezem a rozpulte. Každou polovinu opět připíchněte párátkem k ananasu. Mango a pitahayu oloupejte, nakrájejte na klínky a také napíchejte do ananasu. Z karamboly ukrojte plátek hvězdy a zapíchněte jej na vrchol stromku. Plochu pod hvězdou ozdobte zbylou papájou.

5. Pak opatrně v rukavicích vyloupejte jádra granátového jablka a ozdobte jimi patra stromku. Celý ho na závěr zasypte strouhaným kokosem.

6. Nad vodní lázní v misce rozpusťte nalámanou čokoládu. Sundejte misku z lázně a přimíchejte olej. Polevu vlijte do servírovací misky na fondue nebo do mističky, pod kterou umístíte čajovou svíčku, a zahřívejte, aby čokoláda neztuhla. Jednotlivé kousky ovoce pak napichujte a namáčejte do čokolády.

 

Vánoční dezert a la Tiramisu

 

SUROVINY:

1 mango

100 g polotučného tvarohu

250 g mascarpone

2 lžíce cukru moučky

20 ml polotučného mléka

2 banány

1 kaki

½ granátového jablka

½ karamboly

4 lžičky kokosových lupínků z čerstvého kokosu

1 maracuja

 

POSTUP:

dezert exoticky1. Mango podélně rozkrojte podél pecky. Slupku oloupejte a dužinu rozmixujte dohladka.

2. Tvaroh s mascarpone, cukrem a mlékem utřete do jemného krému.

3. Do svátečních sklenic o objemu 150 mililitrů vlijte zhruba 2 cm vrstvu mangové směsi, poté naneste 2 cm vrstvu mascarpone s tvarohem, poklaďte podélně rozkrojenými a nakrájenými kousky banánu dle velikosti sklenic, přelijte další mangovou vrstvou a završte opět mascarpone s tvarohem. Vložte alespoň na 1 hodinu do lednice.

4. Před podáváním ozdobte na kostičky pokrájeným kaki, granátovými a maracujovými zrníčky, hvězdami z karamboly a kokosovými lupínky.

 

 

Exotický salát v ananasu

 

 

SUROVINY:

1 ananas

1 karambola

1 kiwi

100 g červeného hroznového

vína

½ granátového jablka

 

 

POSTUP:

salat v ananasu1. Celý ananas podélně rozkrojte velkým nožem. Poté pomocí malého nožíku vykrájejte dužinu. Část dužiny, zhruba polovinu, pokrájejte na menší kousky.

2. Karambolu nakrájejte na plátky, oloupané kiwi na čtvrtiny a na plátky.

3. Připravené ovoce spolu s bobulemi hroznového vína naaranžujte do vydlabaných polovin ananasu a posypte semínky granátového jablka.

 

Přečíst předešlý článek
Přečíst další článek