Albert + claim
Newsroom
Informační servis společnosti Albert ČR
Banner

29. září je Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert letos už daroval 2 200 000 porcí potřebným

Problematika plýtvání potravin patří mezi celosvětová témata. Její důležitost akcentuje i Valné shromáždění OSN, které v roce 2019 stanovilo 29. září Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert snižuje potravinové přebytky dlouhodobě a letos už potřebným daroval 2 200 000 porcí jídla. V souladu se závazkem učiněným veřejně na začátku tohoto roku daruje letos potravinovým bankám nejméně 3,2 miliony porcí jídla, což je zdvojnásobení loňského daru. S rozvozem pomůže 7 nových dodávek, které daruje potravinové bance ke třem již darovaným autům.

Letos se Albert zavázal darovat potřebným prostřednictvím potravinové banky 1 600 tun neprodaných potravin, které představují 3 200 000 porcí jídla. „Již teď jsme České federaci potravinových bank darovali více než 2 200 000 porcí jídla a můžeme říct, že náš závazek do konce roku určitě naplníme, respektive ho ještě překonáme. Poděkování za to patří samozřejmě nejen kolegům na prodejnách, ale zejména členům České federace potravinových bank,“ říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

„V dopravě potravin z našich prodejen pomůže i sedm nových dodávek, které potravinové bance v blízké době darujeme. Auta jsou již ve výrobě, kterou bohužel zdržela situace na automotive trhu. Celkem tak darujeme potravinovým bankám desítku automobilů s chladícími vestavbami, na každé auto pak věnujeme na provoz dodatečných sto tisíc korun,“ popisuje Jiří Mareček.

Darované dodávky putovaly již do Pardubického kraje a Jihočeského kraje, a ještě dříve do Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj. „Dodávka s chladící vestavbou pro nás znamená obrovskou pomoc při svozu potravin pro potřebné. Denně díky ní svezeme v rámci Jihočeského kraje potraviny pro více než 10 000 odběratelů z 90 organizací. Od dubna jsme s ní najezdili už 15 000 kilometrů a odvezli přes čtyři desítky tun potravin,“ říká Kristýna Škabradová, ředitelka Potravinové banky pro Jihočeský kraj.

Pomoc i pro zvířata

Kromě darování potravin potravinovým bankám spolupracuje Albert také s farmami a se záchrannými stanicemi pro zvířata. Od začátku února pomáhá Záchranné stanici v Praze a od března i ve Vlašimi. „V rámci pilotního projektu tak do zmíněných stanic směřuje ovoce a zelenina, které nejsou vhodné pro lidskou konzumaci. Do spolupráce jsou zatím zapojené čtyři naše obchody,“ vysvětluje Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

dodav

Jak předcházet plýtvání v domácnosti

  • Skladujte potraviny podobně, jako jsou uložené v obchodech
  • Povadlou zeleninu osvěžte za pomoci vody
  • Unavené ovoce a zeleninu použijte jako základ pro polévku či smoothie
  • Odřezky či skrojky kompostujte
  • Správně čtěte obaly na potravinách

Více informací a vysvětlení jednotlivých bodů naleznete zde.

 

Přečíst předešlý článek
Přečíst další článek