Není gril jako gril
Lidská společnost je velmi vynalézavá. To platí i v oblasti grilování. Jaký gril zvolit pro vaše grilování? Vše závisí na vaší fantazii a také na vašich možnostech. Existuje nespočetné množství grilů, z nichž vám představíme ty základní, což jsou grily na dřevěné uhlí, na plyn nebo na elektřinu.
Bez praskání ohníčků ani ránu
První a klasický způsob grilování vychází z oné původní úpravy ohněm. Maso se griluje na roštu, pod nímž jsou rozžhavené brikety nebo dřevěné uhlí. Bez vůně kouře a praskání ohníčků si spousta lidí nedokáže grilování ani představit. Rozžhavené uhlí dodává celému průběhu grilování kouzelnou atmosféru.
Hermelín pečený ve slanině udělá z výletu do přírody gurmánský zážitek.
Jaký je rozdíl mezi briketami a dřevěným uhlím? Dřevěné uhlí lze považovat za levnější variantu briket. Avšak snížená cena se také týká vlastností paliva. Dřevěné uhlí má menší výhřevnost a také hoří kratší dobu, než je tomu u briket. Své oblíbence si stále nachází nejen kvůli nižší ceně. Dřevěné uhlí vizuálně více připomíná klasické dřevo a lépe se například rozhrnuje po rozpálení. Obě paliva lze jednoduše rozpálit tekutými nebo pevnými podpalovači. Nezapomeňte však vždy počkat, až podpalovač dokonale shoří. Poté teprve můžete začít grilovat. Gril lze taktéž rozpálit klasickým způsobem pomocí novin a odštěpků dřeva. Tento způsob je ale poněkud náročnější, vyžaduje totiž trochu skautských dovedností.
Mezi nevýhody, které k tomuto způsobu grilování patří, řadíme nutnost rozpalování. Tedy nejen nutnost samotného rozpálení, ale celý průběh rozžhavení paliva, přičemž se musí počítat s čekáním, než bude možné začít grilovat. Dále je nutné udržovat žár po celou dobu grilování, což vyžaduje pozornost a také vyšší spotřebu paliva. V neposlední řadě musíme po grilování zlikvidovat vzniklý popel, který je spojený s následným čištěním grilu. Všechny tyto nevýhody mohou být pro někoho v podstatě výhodami, jelikož můžeme brát grilování jako koníček se vším, co k němu patří.
Grilovací krby oslní svou bytelností. Většinou disponují pevným dnem pro žhavé uhlí, rošt lze umístit do různých vzdáleností od žáru a kouř je odváděn velkým komínem.
Dalším typem je kulový gril. Výhodou tohoto grilu je víko, kterým lze rošt během grilování přikrýt, čímž odráží a zároveň udržuje teplo, takže se potraviny opékají z obou stran.
Posledním zmiňovaným typem je grilovací vozík, jehož výhodou je snadné přemisťování a případné odkládací plochy po obou bocích grilu. Grilovací vozíky většinou také disponují uzavíratelným víkem jako grily kulové.
Plyn už syčí z grilu ven
S plynovými grily může být daleko méně starostí než s grily na dřevěné uhlí, což přináší řadu dalších výhod. Manipulace s těmito grily je mnohem snazší. Gril je připraven kdykoliv k okamžitému použití, tudíž nemusíte čekat jako u rozpalování uhlí. Následná údržba je taktéž nenáročná. Grilování na plynových grilech může být zdravější v porovnání s klasickým způsobem, jelikož při odkapávání oleje z masa nevznikají škodlivé látky. Plynové grily obsahují ve většině případů víko, což rovněž umožňuje nepřímé grilování. U plynových grilů bývají mezi roštem a plamenem umístěny lávové kameny, které se rozžhaví, tudíž mohou připomínat rozpálené uhlí či brikety. Plynové grily jsou o poznání dražší než klasické grily na dřevěné uhlí. Lávové kameny mají určitou životnost, musí se tedy za čas vyměnit, což může být taktéž finančně náročnější. Další nevýhodou může být náročnost neboli nutnost zvýšené opatrnosti při manipulaci s plynovou bombou. Přesto se jedná o velmi podobnou variantu klasickému způsobu grilování. Nejčastější podobou těchto grilů jsou vozíkové grily. (viz předchozí obrázek)
Medové kuřecí paličky od Dity Pecháčkové jsou vhodné na venkovní grilovačku i domácí posezení.
Grilování v pohodlí domova
Tento komfort nabízejí pouze grily elektrické, které k funkčnosti nepotřebují plyn ani uhlí, nýbrž elektřinu. Existují dva základní typy elektrických grilů. Prvním typem je gril, pod jehož roštem je umístěná spirála, která se při zapnutí grilu rozžhaví. Druhým typem je gril, u kterého se při zapnutí rozpálí celá grilovací plocha. U druhého typu se můžeme setkat s kontaktními grily, tedy s grily, které mají aktivní víko, tudíž po přiklopení grilují maso z obou stran. Výhodami tohoto způsobou jsou rychlost rozpálení, jednoduchá údržba a také praktičnost neboli možnost využití mimo grilovací sezónu v pohodlí domova. Nevýhodou je nutnost přítomnosti elektrického zdroje. Co může být rovněž na obtíž, je zvýšená spotřeba elektrické energie nebo absence atmosféry, kterou vytvářejí klasické grily na dřevěné uhlí.
Jak správně pečovat o grill
Ať už si zakoupíte jakýkoliv gril – elektrický, plynový nebo na dřevěné uhlí – vyplatí se o něj dobře starat. Jenom díky řádné údržbě vám gril vydrží několik let a odměnou vám bude radost z grilování třeba i každý den. Čištění je nezbytné také proto, aby pokrmy, které na grilu připravujete, chutnaly tak, jak mají, a neměly pouze chuť přepáleného tuku. Vždy se držte pokynů od výrobce. Ty by měly být součástí návodu k používání grilu. Užívejte rovněž doporučené čisticí prostředky a poohlédněte se třeba po ekologických. Nejméně náročné na údržbu jsou elektrické grily. Po grilování stačí přichycené kousky pokrmů odstranit z roštů a nechat gril přibližně 10 minut vypálit. Při péči o tyto grily dávejte pozor, aby se voda nedostala tam, kam nemá. Plynové grily vypalujte před i po grilování (vypalujte tak dlouho, dokud se z grilu nepřestane kouřit). Poté drátěným kartáčkem opatrně očistěte grilovací rošty. Čas od času vyměňte misky v odkapávači. Plynové grily nečistěte přípravkem určeným na kuchyňské trouby, abyste neodřeli nátěr. Rovněž grily na dřevěné uhlí byste měli před a po grilování vypálit. Grilovací rošty zbavte pomocí kartáče nečistot a po grilování vždy odstraňte vychladlý popel.
Grilování sbližuje
Mít na čem grilovat, je stejně důležité, jako mít s kým grilovat. Až si vyberete gril podle vašich představ, nezapomeňte svolat všechny blízké. Poté nezbývá nic jiného, než nakoupit vše potřebné, rozpálit gril a začít.
Náš tip: Metličky z bylinek na grilování
Čerstvé bylinky svázané kuchyňským provázkem mohou při grilování posloužit i jako šikovné metličky na potírání masa olejem nebo marinádou. Nejenže splní svůj účel, ale maso navíc krásně ovoní. K tvorbě metliček se hodí spíš byliny s pevnějším stvolem – tymián, rozmarýn, případne šalvěj.