×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Grilování
může být zdravé

Grilování
může být zdravé

Grilování
může být zdravé

Header Text Box

Hlídáte si jídelníček, vybíráte zdravé
potraviny a letní grilování vám
do toho
nějak nepasuje? Nemusíte mít obavy.
Stačí si trochu
pohlídat suroviny a postup
jejich přípravy. Protože když víte, jak na
to, jídla připravená na grilu vám zdravý
životní styl nenabourají!


Přinášíme vám 9 tipů pro zdravé grilování a k tomu další nápady a tipy na recepty.

Hlídáte si jídelníček, vybíráte zdravé
potraviny a letní grilování vám
do toho
nějak nepasuje? Nemusíte mít obavy.
Stačí si trochu
pohlídat suroviny a postup
jejich přípravy. Protože když víte, jak na
to, jídla připravená na grilu vám zdravý
životní styl nenabourají!


Přinášíme vám 9 tipů pro zdravé grilování a k tomu další nápady a tipy na recepty.

Jak grilovat
zdravěji?

1. Zelenina
boduje nejvíc

1. Zelenina
boduje nejvíc

Je zdravá a na grilu se připravuje
bezkonkurenčně jednoduše.
Oblíbená
klasika jsou rajčata, papriky a cukety, ale
tím zeleninové grilování zdaleka nekončí.
Zkuste si letos upéct třeba lilky, avokádo,
plátky dýně, kukuřičný klas nebo dokonce
salát - malé kompaktní
hlávky salátu Little
Gem jsou na to nejvhodnější. Grilovaná
zelenina
je nejlepší jen tak samotná, ale
využijete ji i do salátů, burgerů nebo
na
přípravu dipů a pomazánek.

1. Zelenina
boduje nejvíc

Je zdravá a na grilu se připravuje
bezkonkurenčně jednoduše.
Oblíbená
klasika jsou rajčata, papriky a cukety, ale
tím zeleninové grilování zdaleka nekončí.
Zkuste si letos upéct třeba lilky, avokádo,
plátky dýně, kukuřičný klas nebo dokonce
salát - malé kompaktní
hlávky salátu Little
Gem jsou na to nejvhodnější. Grilovaná
zelenina
je nejlepší jen tak samotná, ale
využijete ji i do salátů, burgerů nebo
na
přípravu dipů a pomazánek.

2. Maso
vybírejte pečlivě

2. Maso
vybírejte pečlivě

Do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří a
na grilu se jim vyhýbejte
také. Tuk, který
se z nich vypéká a kape na rozžhavené
uhlíky, totiž
dělá největší neplechu.
Raději dejte přednost kvalitnímu libovému
masu jako je krůtí, kuřecí nebo rybí.
Pokud sáhnete po vepřovém,
lepší bude
tučnější části odkrojit. 

2. Maso
vybírejte pečlivě

Do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří a
na grilu se jim vyhýbejte
také. Tuk, který
se z nich vypéká a kape na rozžhavené
uhlíky, totiž
dělá největší neplechu.
Raději dejte přednost kvalitnímu libovému
masu jako je krůtí, kuřecí nebo rybí.
Pokud sáhnete po vepřovém,
lepší bude
tučnější části odkrojit. 

3. jak vyzrát
na sladké touhy

3. jak vyzrát
na sladké touhy

Grilované ovoce je hit letošního léta, který
stojí za to vyzkoušet.
Tento dezert z grilu
je za pár minut hotový. Ať už se
rozhodnete
opékat meruňky, broskve,
třešně nebo dokonce plátky melounu,
vždycky platí, že opečením ovoce zjemní a
nádherně zesládne.

Když vás po dobrém jídle bude honit
mlsná, můžete si bez výčitek dopřát právě
tuto zdravou dobrotu.  

3. jak vyzrát
na sladké touhy

Grilované ovoce je hit letošního léta, který
stojí za to vyzkoušet.
Tento dezert z grilu
je za pár minut hotový. Ať už se
rozhodnete
opékat meruňky, broskve,
třešně nebo dokonce plátky melounu,
vždycky platí, že opečením ovoce zjemní a
nádherně zesládne.

Když vás po dobrém jídle bude honit
mlsná, můžete si bez výčitek dopřát právě
tuto zdravou dobrotu.  

4. Čistý rošt je
základ

4. Čistý rošt je
základ

I když to ne každý rád uslyší, zásadní pro
zdravé grilování je začínat
s čistým grilem.
Než škrtnete sirkou na podpal, pečlivě
vydrbejte
rošt drátěným kartáčem a
odstraňte připečené kousky jídla. Ty by
totiž  hned začaly uhelnatět a ulpívat na
všech dobrotách, které na
mřížku položíte.
Úplně nejlepší je udělat to hned po
grilovačce,
abyste měli vše čisté na další
použití. 

4. Čistý rošt je
základ

I když to ne každý rád uslyší, zásadní pro
zdravé grilování je začínat
s čistým grilem.
Než škrtnete sirkou na podpal, pečlivě
vydrbejte
rošt drátěným kartáčem a
odstraňte připečené kousky jídla. Ty by
totiž  hned začaly uhelnatět a ulpívat na
všech dobrotách, které na
mřížku položíte.
Úplně nejlepší je udělat to hned po
grilovačce,
abyste měli vše čisté na další
použití. 

5. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

5. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

Při zdravém grilování je důležité udělat
všechno pro to, aby gril
kouřil co nejméně.
Jak už jsme říkali, mají ho na svědomí tuk
a
marináda, odkapávající na oheň. Kromě
toho, že zvolíte netučné
maso a budete
opatrní s marinádou, vyplatí se vybrat i
vhodný typ
grilu. Plynové a elektrické grily
jsou z tohoto pohledu vhodným
řešením.
Nebo ještě lépe - pořiďte si moderní gril,
který šikovně
odvádí odkapávající mastnotu do sběrné mističky, takže se
vůbec
nedostane k ohni.
  Pokud se nechcete vzdát grilu na uhlí,
kupujte si dostatečně kvalitní
dřevěné
uhlí, které hoří beze zbytku. A hlídejte si,
abyste vždy
grilovali na žhavém uhlí, a
nikoliv nad plameny.

5. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

Při zdravém grilování je důležité udělat
všechno pro to, aby gril
kouřil co nejméně.
Jak už jsme říkali, mají ho na svědomí tuk
a
marináda, odkapávající na oheň. Kromě
toho, že zvolíte netučné
maso a budete
opatrní s marinádou, vyplatí se vybrat i
vhodný typ
grilu. Plynové a elektrické grily
jsou z tohoto pohledu vhodným
řešením.
Nebo ještě lépe - pořiďte si moderní gril,
který šikovně
odvádí odkapávající mastnotu do sběrné mističky, takže se
vůbec
nedostane k ohni.
  Pokud se nechcete vzdát grilu na uhlí,
kupujte si dostatečně kvalitní
dřevěné
uhlí, které hoří beze zbytku. A hlídejte si,
abyste vždy
grilovali na žhavém uhlí, a
nikoliv nad plameny.

6. Vezměte si
kleště

6. Vezměte si
kleště

Zapomeňte raději rovnou na napichování
grilovaného jídla na
vidličku a pořiďte si
efektní kleště, které tak jako tak patří k
výbavě
správného grilmistra. Pícháním do
masa z něj totiž uvolníte šťávu.
Maso se
začne vysušovat, ale hlavně se kapající
šťáva začne připékat
a kouřit. Uchopením
do kleští tomuto nechtěnému efektu
zabráníte
a zároveň můžete s jídlem na
grilu bezpečně manipulovat. 

6. Vezměte si
kleště

Zapomeňte raději rovnou na napichování
grilovaného jídla na
vidličku a pořiďte si
efektní kleště, které tak jako tak patří k
výbavě
správného grilmistra. Pícháním do
masa z něj totiž uvolníte šťávu.
Maso se
začne vysušovat, ale hlavně se kapající
šťáva začne připékat
a kouřit. Uchopením
do kleští tomuto nechtěnému efektu
zabráníte
a zároveň můžete s jídlem na
grilu bezpečně manipulovat. 

Čistý rošt je
základ

Čistý rošt je
základ

I když to ne každý rád uslyší, zásadní pro
zdravé grilování je začínat
s čistým grilem.
Než škrtnete sirkou na podpal, pečlivě
vydrbejte
rošt drátěným kartáčem a
odstraňte připečené kousky jídla. Ty by
totiž  hned začaly uhelnatět a ulpívat na
všech dobrotách, které na
mřížku položíte.
Úplně nejlepší je udělat to hned po
grilovačce,
abyste měli vše čisté na další
použití. 

Čistý rošt je
základ

I když to ne každý rád uslyší, zásadní pro
zdravé grilování je začínat
s čistým grilem.
Než škrtnete sirkou na podpal, pečlivě
vydrbejte
rošt drátěným kartáčem a
odstraňte připečené kousky jídla. Ty by
totiž  hned začaly uhelnatět a ulpívat na
všech dobrotách, které na
mřížku položíte.
Úplně nejlepší je udělat to hned po
grilovačce,
abyste měli vše čisté na další
použití. 

1. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

1. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

Při zdravém grilování je důležité udělat
všechno pro to, aby gril
kouřil co nejméně.
Jak už jsme říkali, mají ho na svědomí tuk
a
marináda, odkapávající na oheň. Kromě
toho, že zvolíte netučné
maso a budete
opatrní s marinádou, vyplatí se vybrat i
vhodný typ
grilu. Plynové a elektrické grily
jsou z tohoto pohledu vhodným
řešením.
Nebo ještě lépe - pořiďte si moderní gril,
který šikovně
odvádí odkapávající mastnotu do sběrné mističky, takže se
vůbec
nedostane k ohni.
  Pokud se nechcete vzdát grilu na uhlí,
kupujte si dostatečně kvalitní
dřevěné
uhlí, které hoří beze zbytku. A hlídejte si,
abyste vždy
grilovali na žhavém uhlí, a
nikoliv nad plameny.

1. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

Při zdravém grilování je důležité udělat
všechno pro to, aby gril
kouřil co nejméně.
Jak už jsme říkali, mají ho na svědomí tuk
a
marináda, odkapávající na oheň. Kromě
toho, že zvolíte netučné
maso a budete
opatrní s marinádou, vyplatí se vybrat i
vhodný typ
grilu. Plynové a elektrické grily
jsou z tohoto pohledu vhodným
řešením.
Nebo ještě lépe - pořiďte si moderní gril,
který šikovně
odvádí odkapávající mastnotu do sběrné mističky, takže se
vůbec
nedostane k ohni.
  Pokud se nechcete vzdát grilu na uhlí,
kupujte si dostatečně kvalitní
dřevěné
uhlí, které hoří beze zbytku. A hlídejte si,
abyste vždy
grilovali na žhavém uhlí, a
nikoliv nad plameny.

2. Vezměte si
kleště

2. Vezměte si
kleště

Zapomeňte raději rovnou na napichování
grilovaného jídla na
vidličku a pořiďte si
efektní kleště, které tak jako tak patří k
výbavě
správného grilmistra. Pícháním do
masa z něj totiž uvolníte šťávu.
Maso se
začne vysušovat, ale hlavně se kapající
šťáva začne připékat
a kouřit. Uchopením
do kleští tomuto nechtěnému efektu
zabráníte
a zároveň můžete s jídlem na
grilu bezpečně manipulovat. 

2. Vezměte si
kleště

Zapomeňte raději rovnou na napichování
grilovaného jídla na
vidličku a pořiďte si
efektní kleště, které tak jako tak patří k
výbavě
správného grilmistra. Pícháním do
masa z něj totiž uvolníte šťávu.
Maso se
začne vysušovat, ale hlavně se kapající
šťáva začne připékat
a kouřit. Uchopením
do kleští tomuto nechtěnému efektu
zabráníte
a zároveň můžete s jídlem na
grilu bezpečně manipulovat. 

Čistý rošt je
základ

Čistý rošt je
základ

I když to ne každý rád uslyší, zásadní pro
zdravé grilování je začínat
s čistým grilem.
Než škrtnete sirkou na podpal, pečlivě
vydrbejte
rošt drátěným kartáčem a
odstraňte připečené kousky jídla. Ty by
totiž  hned začaly uhelnatět a ulpívat na
všech dobrotách, které na
mřížku položíte.
Úplně nejlepší je udělat to hned po
grilovačce,
abyste měli vše čisté na další
použití. 

Čistý rošt je
základ

I když to ne každý rád uslyší, zásadní pro
zdravé grilování je začínat
s čistým grilem.
Než škrtnete sirkou na podpal, pečlivě
vydrbejte
rošt drátěným kartáčem a
odstraňte připečené kousky jídla. Ty by
totiž  hned začaly uhelnatět a ulpívat na
všech dobrotách, které na
mřížku položíte.
Úplně nejlepší je udělat to hned po
grilovačce,
abyste měli vše čisté na další
použití. 

1. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

1. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

Při zdravém grilování je důležité udělat
všechno pro to, aby gril
kouřil co nejméně.
Jak už jsme říkali, mají ho na svědomí tuk
a
marináda, odkapávající na oheň. Kromě
toho, že zvolíte netučné
maso a budete
opatrní s marinádou, vyplatí se vybrat i
vhodný typ
grilu. Plynové a elektrické grily
jsou z tohoto pohledu vhodným
řešením.
Nebo ještě lépe - pořiďte si moderní gril,
který šikovně
odvádí odkapávající mastnotu do sběrné mističky, takže se
vůbec
nedostane k ohni.
  Pokud se nechcete vzdát grilu na uhlí,
kupujte si dostatečně kvalitní
dřevěné
uhlí, které hoří beze zbytku. A hlídejte si,
abyste vždy
grilovali na žhavém uhlí, a
nikoliv nad plameny.

1. Jak omezit
kouř
a zabránit
připékání tuku

Při zdravém grilování je důležité udělat
všechno pro to, aby gril
kouřil co nejméně.
Jak už jsme říkali, mají ho na svědomí tuk
a
marináda, odkapávající na oheň. Kromě
toho, že zvolíte netučné
maso a budete
opatrní s marinádou, vyplatí se vybrat i
vhodný typ
grilu. Plynové a elektrické grily
jsou z tohoto pohledu vhodným
řešením.
Nebo ještě lépe - pořiďte si moderní gril,
který šikovně
odvádí odkapávající mastnotu do sběrné mističky, takže se
vůbec
nedostane k ohni.
  Pokud se nechcete vzdát grilu na uhlí,
kupujte si dostatečně kvalitní
dřevěné
uhlí, které hoří beze zbytku. A hlídejte si,
abyste vždy
grilovali na žhavém uhlí, a
nikoliv nad plameny.

2. Vezměte si
kleště

2. Vezměte si
kleště

Zapomeňte raději rovnou na napichování
grilovaného jídla na
vidličku a pořiďte si
efektní kleště, které tak jako tak patří k
výbavě
správného grilmistra. Pícháním do
masa z něj totiž uvolníte šťávu.
Maso se
začne vysušovat, ale hlavně se kapající
šťáva začne připékat
a kouřit. Uchopením
do kleští tomuto nechtěnému efektu
zabráníte
a zároveň můžete s jídlem na
grilu bezpečně manipulovat. 

2. Vezměte si
kleště

Zapomeňte raději rovnou na napichování
grilovaného jídla na
vidličku a pořiďte si
efektní kleště, které tak jako tak patří k
výbavě
správného grilmistra. Pícháním do
masa z něj totiž uvolníte šťávu.
Maso se
začne vysušovat, ale hlavně se kapající
šťáva začne připékat
a kouřit. Uchopením
do kleští tomuto nechtěnému efektu
zabráníte
a zároveň můžete s jídlem na
grilu bezpečně manipulovat. 

7. Marinování
urychluje
pečení

7. Marinování
urychluje
pečení

Určitě se vyplatí maso
naložit, protože
dobrá marináda maso zkřehčí. Takové
maso se potom rychleji propeče a výrazně
se zkrátí
doba, kterou si potřebuje poležet
na roštu. Připravte si marinády s
nízkým
obsahem tuku a ty, které neobsahují med
nebo cukr. Ten se
totiž moc rád připaluje
až uhelnatí. Raději vyrobte marinádu z
citrusů, vína, octu nebo ovoce. Pak stačí
přidat už jen hrst bylinek a
minimum
oleje. Pokud se nechcete vzdát oblíbené
barbecue
omáčkou, úplně stačí natřít ji na
maso až pár minut před
dopečením. 

7. Marinování
urychluje
pečení

Určitě se vyplatí maso
naložit, protože
dobrá marináda maso zkřehčí. Takové
maso se potom rychleji propeče a výrazně
se zkrátí
doba, kterou si potřebuje poležet
na roštu. Připravte si marinády s
nízkým
obsahem tuku a ty, které neobsahují med
nebo cukr. Ten se
totiž moc rád připaluje
až uhelnatí. Raději vyrobte marinádu z
citrusů, vína, octu nebo ovoce. Pak stačí
přidat už jen hrst bylinek a
minimum
oleje. Pokud se nechcete vzdát oblíbené
barbecue
omáčkou, úplně stačí natřít ji na
maso až pár minut před
dopečením. 

8. Papilota a špíz
nejzdravější
způsoby
přípravy

8. Papilota a špíz
nejzdravější
způsoby
přípravy

Špízy jsou velmi variabilní, protože na ně
můžete napíchnout
doslova na co máte
chuť. Zároveň to je také velmi zdravý
způsob
úpravy masa. Malé kousky se totiž
rychleji propečou a tudíž stráví na
ohni
minimum času. A rovnou si opečete i
zeleninovou oblohu.  

Velmi šetrná je příprava také v alobalovém
balíčku nebo papilotě,
kdy se maso i se
zeleninou zabalí do pečicího papíru.
Použijte
dvojitou vrstvu papíru a
připravené balíčky položte na gril trochu
stranou od velkého žáru. Je to ideální
postup pro grilování ryb, které
mají křehké maso a mohou se na roštu drobit. Po
upečení opatrně
rozbalujte, protože obsah
je velmi horký. 

8. Papilota a špíz
nejzdravější
způsoby
přípravy

Špízy jsou velmi variabilní, protože na ně
můžete napíchnout
doslova na co máte
chuť. Zároveň to je také velmi zdravý
způsob
úpravy masa. Malé kousky se totiž
rychleji propečou a tudíž stráví na
ohni
minimum času. A rovnou si opečete i
zeleninovou oblohu.  

Velmi šetrná je příprava také v alobalovém
balíčku nebo papilotě,
kdy se maso i se
zeleninou zabalí do pečicího papíru.
Použijte
dvojitou vrstvu papíru a
připravené balíčky položte na gril trochu
stranou od velkého žáru. Je to ideální
postup pro grilování ryb, které
mají křehké maso a mohou se na roštu drobit. Po
upečení opatrně
rozbalujte, protože obsah
je velmi horký. 

9. Nejezte
spálené

9. Nejezte
spálené

Opravdu nejsou na krásu! Spálené kousky
jsou jen k vzteku,
nezdravé a nedobré.
Když se kus masa na jedné straně vyvede
trochu dočerna, ještě není nic ztraceno.
Odkrojte spálený růžek a
zbytek můžete
sníst. Pokud ale černá převládá, bude
rozumnější,
když to celé poputuje do koše.

9. Nejezte
spálené

Opravdu nejsou na krásu! Spálené kousky
jsou jen k vzteku,
nezdravé a nedobré.
Když se kus masa na jedné straně vyvede
trochu dočerna, ještě není nic ztraceno.
Odkrojte spálený růžek a
zbytek můžete
sníst. Pokud ale černá převládá, bude
rozumnější,
když to celé poputuje do koše.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Nenechte si utéct



naše tipy a triky
na Grilování

Pravidelná dávka dobrot
přímo do vašeho e-mailu
Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.