×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Text box

Když přijde řeč na grilování, hned se hovor
stočí na nakládání masa.
Bez něj by totiž
letnímu rožnění něco chybělo. A neplatí to
zdaleka
jen pro Českou republiku, zvesela
se nakládá a namáčí po celém
světě.

Důvod, proč se maso nakládá, je prostý.
Aby bylo lepší. Vhodně
zvolená marináda
maso změkčí a dodá mu chuť i vůni. Celé

marinovací kouzlo funguje díky působení
enzymů a kyselin. Ty
způsobí, že se vlákna
ve svalovině masa rozvolní a dokážou do
sebe
vstřebat více vlhkosti. Maso také
zkřehne, takže k přípravě nebude

potřebovat tak dlouhý pobyt nad ohněm.
Po upečení bude krásně
měkké a šťavnaté.

Když přijde řeč na grilování, hned se hovor
stočí na nakládání masa.
Bez něj by totiž
letnímu rožnění něco chybělo. A neplatí to
zdaleka
jen pro Českou republiku, zvesela
se nakládá a namáčí po celém
světě.

Důvod, proč se maso nakládá, je prostý.
Aby bylo lepší. Vhodně
zvolená marináda
maso změkčí a dodá mu chuť i vůni. Celé

marinovací kouzlo funguje díky působení
enzymů a kyselin. Ty
způsobí, že se vlákna
ve svalovině masa rozvolní a dokážou do
sebe
vstřebat více vlhkosti. Maso také
zkřehne, takže k přípravě nebude

potřebovat tak dlouhý pobyt nad ohněm.
Po upečení bude krásně
měkké a šťavnaté.

5 zlatých
pravidel
marinování

Pro dobré marinády platí
několik základních pravidel.

1. box 1

  1. Budete potřebovat ocet, ovocnou
    šťávu, jogurt nebo acidofilní
    mléko,
    zkrátka to, co účinně zapracuje na
    svalovině masa.
  2. Čerstvé bylinky jsou na ochucení to
    nejlepší. Podle vašich chutí
    přihoďte
    také česnek, hořčici, sójovou
    omáčku, chilli, zázvor a
    další koření.
  3. Nakládejte do keramické nebo
    skleněné nádoby, které jsou
    nejvhodnější. Použít můžete i plast,
    ale určitě ne hliník. Ten by
    v kyselém
    prostředí mohl reagovat.
  1. Budete potřebovat ocet, ovocnou
    šťávu, jogurt nebo acidofilní
    mléko,
    zkrátka to, co účinně zapracuje na
    svalovině masa.
  2. Čerstvé bylinky jsou na ochucení to
    nejlepší. Podle vašich chutí
    přihoďte
    také česnek, hořčici, sójovou
    omáčku, chilli, zázvor a
    další koření.
  3. Nakládejte do keramické nebo
    skleněné nádoby, které jsou
    nejvhodnější. Použít můžete i plast,
    ale určitě ne hliník. Ten by
    v kyselém
    prostředí mohl reagovat.

2. box 2

  1. Noc je největší přítel naloženého
    masa. Uložte zakrytou misku
    do
    ledničky a nechte působit. Tento
    postup ale nefunguje u
    rybího masa,
    kterému obvykle stačí 30 minut,
    maximálně
    hodina. Podobné to je i u
    zeleniny.
  2. Až maso přesunete na gril, zbylou
    omáčku už nekonzumujte.
    Mohla by
    být kontaminovaná bakteriemi ze
    syrového masa.
    Pokud byste omáčku
    chtěli podávat i k opečenému masu,
    raději
    si jí připravte víc a před
    naložením masa část odeberte
    stranou.
  1. Noc je největší přítel naloženého
    masa. Uložte zakrytou misku
    do
    ledničky a nechte působit. Tento
    postup ale nefunguje u
    rybího masa,
    kterému obvykle stačí 30 minut,
    maximálně
    hodina. Podobné to je i u
    zeleniny.
  2. Až maso přesunete na gril, zbylou
    omáčku už nekonzumujte.
    Mohla by
    být kontaminovaná bakteriemi ze
    syrového masa.
    Pokud byste omáčku
    chtěli podávat i k opečenému masu,
    raději
    si jí připravte víc a před
    naložením masa část odeberte
    stranou.

A víte, že?

O kapku lepší postupy, jak
obohatit vaši přípravu na
grilování.

Patří do
marinády
olej?

Olej je častá složka marinád. Rádi
používáme nejrůznější ochucené oleje
nebo netradiční druhy, například
sezamový olej. Klidně ale olej
vynechte, aspoň nebude při grilování
kapávat na oheň. Bohatě postačí, když
rošt potřete olejem, aby se maso
nepřipékalo. Pro marinování bez oleje
naložte maso do láku, který připravíte
svařením vody s bylinkami, česnekem
a kouskem cibule. 

Patří do
marinády
olej?

Olej je častá složka marinád. Rádi
používáme nejrůznější ochucené oleje
nebo netradiční druhy, například
sezamový olej. Klidně ale olej
vynechte, aspoň nebude při grilování
kapávat na oheň. Bohatě postačí, když
rošt potřete olejem, aby se maso
nepřipékalo. Pro marinování bez oleje
naložte maso do láku, který připravíte
svařením vody s bylinkami, česnekem
a kouskem cibule. 

Patří do
marinády
olej?

Olej je častá složka marinád. Rádi
používáme nejrůznější ochucené oleje
nebo netradiční druhy, například
sezamový olej. Klidně ale olej
vynechte, aspoň nebude při grilování
kapávat na oheň. Bohatě postačí, když
rošt potřete olejem, aby se maso
nepřipékalo. Pro marinování bez oleje
naložte maso do láku, který připravíte
svařením vody s bylinkami, česnekem
a kouskem cibule. 

Hodí se do
marinády
ovoce?

Ano, a jednoznačně ano. Ovocné
enzymy s kyselinky mají totiž na
masová vlákna skvělý vliv.
Citrónová šťáva a limeta jsou
ostatně v marinádách jako doma.
Vyzkoušet můžete ale i další
druhy, například ananas,
jablečnou šťávu nebo pomeranč,
například jako pomerančovou
marinádu s rozmarýnem.   

Hodí se do
marinády
ovoce?

Ano, a jednoznačně ano. Ovocné
enzymy s kyselinky mají totiž na
masová vlákna skvělý vliv.
Citrónová šťáva a limeta jsou
ostatně v marinádách jako doma.
Vyzkoušet můžete ale i další
druhy, například ananas,
jablečnou šťávu nebo pomeranč,
například jako pomerančovou
marinádu s rozmarýnem.   

Hodí se do
marinády
ovoce?

Ano, a jednoznačně ano. Ovocné
enzymy s kyselinky mají totiž na
masová vlákna skvělý vliv.
Citrónová šťáva a limeta jsou
ostatně v marinádách jako doma.
Vyzkoušet můžete ale i další
druhy, například ananas,
jablečnou šťávu nebo pomeranč,
například jako pomerančovou
marinádu s rozmarýnem.   

Letem
světem

marinádové
inspirace

Inspirujte se pro přípravu jídla
na gril v zemích, kde grilovaná
jídla
neodmyslitelně patří ke
kulinární tradici. 

1. USA

1. USA

Severoamerická grilovačka se neobejde
bez husté barbecue omáčky
vonící po
kouři. Často obsahuje cukr nebo melasu a
je proto lepší
natírat ji na maso až ke
konci pečení, aby se cukr nepřipaloval. U

nás v Albertu je k dostání hned několik
variant BBQ omáčky a
snadno si ji
připravíte i doma

1. USA

Severoamerická grilovačka se neobejde
bez husté barbecue omáčky
vonící po
kouři. Často obsahuje cukr nebo melasu a
je proto lepší
natírat ji na maso až ke
konci pečení, aby se cukr nepřipaloval. U

nás v Albertu je k dostání hned několik
variant BBQ omáčky a
snadno si ji
připravíte i doma

2. Středomoří

2. Středomoří

Středomoří je plné vůní sluncem
prohřátých
bylinek. Nesmí chybět
ani v
této marinádě
na hovězí maso, drůbež a
ryby. Vynikající
bude
také na lilek,
papriky, rajčata nebo
sýry. Nasekejte
pořádnou hrst
bazalky,
oregána a
hladkolisté petrželky, přidejte
kvalitní
olivový
olej, česnek a trochu
dobrého
červeného vína.

2. Středomoří

Středomoří je plné vůní sluncem
prohřátých
bylinek. Nesmí chybět
ani v
této marinádě
na hovězí maso, drůbež a
ryby. Vynikající
bude
také na lilek,
papriky, rajčata nebo
sýry. Nasekejte
pořádnou hrst
bazalky,
oregána a
hladkolisté petrželky, přidejte
kvalitní
olivový
olej, česnek a trochu
dobrého
červeného vína.

3. Asie

3. Asie

Šťavnatá, plná chutí a neobvyklých kombinací, takovou kuchyni můžete očekávat v Asii. I tady se s oblibou připravuje jídlo na grilu. Na kuřecí nebo vepřové maso vyzkoušejte marinádu, která spojuje sladkou i slanou chuť. Pokud máte rádi ostré, přidejte k základnímu receptu omáčku sriracha.

3. Asie

Šťavnatá, plná chutí a neobvyklých kombinací, takovou kuchyni můžete očekávat v Asii. I tady se s oblibou připravuje jídlo na grilu. Na kuřecí nebo vepřové maso vyzkoušejte marinádu, která spojuje sladkou i slanou chuť. Pokud máte rádi ostré, přidejte k základnímu receptu omáčku sriracha.

4. Japonsko

4. Japonsko

V japonském stravování hraje prim rybí maso, tofu a zelenina. Červené maso konzumují Japonci méně, ale i na něj se dá použít marináda inspirovaná jejich kuchyní. Připravte si sójovou omáčku a sladké rýžové víno mirin, navíc můžete zkusit i domácí wasabi dip.

4. Japonsko

V japonském stravování hraje prim rybí maso, tofu a zelenina. Červené maso konzumují Japonci méně, ale i na něj se dá použít marináda inspirovaná jejich kuchyní. Připravte si sójovou omáčku a sladké rýžové víno mirin, navíc můžete zkusit i domácí wasabi dip.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.