×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Šéfkuchařem
uprostřed
divočiny

Šéfkuchařem
uprostřed
divočiny

Šéfkuchařem
uprostřed
divočiny

Header Text Box

I když grilování milujeme sebevíc,
opravdovému táboráku se nic
nevyrovná.
Posezení u otevřeného ohně, přikládání
vlastnoručně
naštípaných polínek a klacků
nasbíraných v lese má prostě
neopakovatelné kouzlo a k létu
jednoznačně patří. Stejně jako
dobroty,
které si na ohni opékáme. A rozhodně to
nemusí být
jenom špekáčky.

I když grilování milujeme sebevíc,
opravdovému táboráku se nic
nevyrovná.
Posezení u otevřeného ohně, přikládání
vlastnoručně
naštípaných polínek a klacků
nasbíraných v lese má prostě
neopakovatelné kouzlo a k létu
jednoznačně patří. Stejně jako
dobroty,
které si na ohni opékáme. A rozhodně to
nemusí být
jenom špekáčky.

6 tipů
od táboráku

1. Jídlo s vůní
kouře

Táboráková jídla jsou sice mnohem
jednodušší než jídla z grilu, ale právě
tuhle prostotu a lehce připečenou
nedokonalost na nich milujeme. Při
troše
fantazie se dá sestavit velmi pestré menu
s vůní ohně od pečiva až
po sladký dezert.

2. Dobroty
z kotlíku

 Bez kotlíku na vaření se neobešel žádný
správný tremp. Asi každý si
dovedeme
představit pohodlnější vaření, ale aspoň
párkrát do léta to
stojí za to vyzkoušet.
Ideální jsou tzv. jídla z jednoho hrnce a
nejlépe ta,
která se nemusí dlouho vařit.
Husté polévky, buřtguláš, chilli con carne
a
nebo třeba i houbová smaženice budou
mít připravené na ohni zcela
neopakovatelnou chuť.

3. Špekáčky​
milujeme nejvíc

Bez nich by to nebylo to pravé
ohňování. Základem je kvalitní buřt s
vysokým podílem masa. Nejprve ho
na horkém vzduchu nad plamenem
zahřejte, aby se uvolnila šťáva. Až se
začne vypékat a stékat po špekáčku,
napomůže tomu, aby se dobře opekla
kůrčička. Protože správný špekáček
má být dozlatova upečený a prohřátý,
v nikoliv spálený dočerna na povrchu a
uvnitř studený. 

4. Opečte si pavouka
nebo ježka

 Pořád je to starý dobrý špekáček, nemusíte mít strach o přírodu ani
svoje chuťové buňky! Aby se špekáček dobře opekl, musí být totiž
dobře naříznutý, jinak by nad ohněm nevzhledně prasknul. Pro
opečení je nejlepší naříznout ho do kříže z obou stran tak, aby
uprostřed zůstala zhruba třetina, kudy se propíchne prut. Když
zakrojíte hluboko a necháte uprostřed jenom malý kousek, bude
opečený buřt připomínat pavouka. Chobotnice vznikne, když jeden
konec necháte vcelku a po většině délcy nakrájíte do kříže
"chapadla". A na ježka nařízněte hřbet špekáčku
​do šachovnice.  

3. Špekáčky​
milujeme nejvíc

Bez nich by to nebylo to pravé
ohňování. Základem je kvalitní buřt s
vysokým podílem masa. Nejprve ho
na horkém vzduchu nad plamenem
zahřejte, aby se uvolnila šťáva. Až se
začne vypékat a stékat po špekáčku,
napomůže tomu, aby se dobře opekla
kůrčička. Protože správný špekáček
má být dozlatova upečený a prohřátý,
v nikoliv spálený dočerna na povrchu a
uvnitř studený. 

4. Opečte si pavouka
nebo ježka

 Pořád je to starý dobrý špekáček, nemusíte mít strach o přírodu ani
svoje chuťové buňky! Aby se špekáček dobře opekl, musí být totiž
dobře naříznutý, jinak by nad ohněm nevzhledně prasknul. Pro
opečení je nejlepší naříznout ho do kříže z obou stran tak, aby
uprostřed zůstala zhruba třetina, kudy se propíchne prut. Když
zakrojíte hluboko a necháte uprostřed jenom malý kousek, bude
opečený buřt připomínat pavouka. Chobotnice vznikne, když jeden
konec necháte vcelku a po většině délcy nakrájíte do kříže
"chapadla". A na ježka nařízněte hřbet špekáčku
​do šachovnice.  

3. Špekáčky​
milujeme nejvíc

Bez nich by to nebylo to pravé
ohňování. Základem je kvalitní buřt s
vysokým podílem masa. Nejprve ho
na horkém vzduchu nad plamenem
zahřejte, aby se uvolnila šťáva. Až se
začne vypékat a stékat po špekáčku,
napomůže tomu, aby se dobře opekla
kůrčička. Protože správný špekáček
má být dozlatova upečený a prohřátý,
v nikoliv spálený dočerna na povrchu a
uvnitř studený. 

4. Opečte si pavouka
nebo ježka

 Pořád je to starý dobrý špekáček, nemusíte mít strach o přírodu ani
svoje chuťové buňky! Aby se špekáček dobře opekl, musí být totiž
dobře naříznutý, jinak by nad ohněm nevzhledně prasknul. Pro
opečení je nejlepší naříznout ho do kříže z obou stran tak, aby
uprostřed zůstala zhruba třetina, kudy se propíchne prut. Když
zakrojíte hluboko a necháte uprostřed jenom malý kousek, bude
opečený buřt připomínat pavouka. Chobotnice vznikne, když jeden
konec necháte vcelku a po většině délcy nakrájíte do kříže
"chapadla". A na ježka nařízněte hřbet špekáčku
​do šachovnice.  

5. Brambory bez
popelu

Pečené brambory voní až se sliny sbíhají,
ale jejich pečení trvá celou
věčnost a
nakonec jsou na povrchu spálené jako
bota. Proč si to trochu
neusnadnit? Jde to
rychleji i zdravěji a výsledek je stejně
skvělý. Stačí
brambory urychlit
desetiminutovým vařením v osolené vodě.
Každý
kousek pak nakrojte a dovnitř vložte
kousek másla nebo plátek anglické
slaniny. Zabalte do alobalu a na 20 minut
zahrabejte do popela.
Podobně můžete
opéct i sladké brambory, batáty.

6. Sladká tečka
pro mlsaly

 Oblíbené sladké zakončení jídla si můžete
dopřát i u táboráku. Jak
jinak, něž
dobrotami
připravenými přímo nad
plameny. Jablka se na
ohni pečou
odedávna, tak jim tentokrát
zkuste dodat
trochu nových
nápadů. Až se vám jablíčko
pěkně opeče, oloupejte
připálenou a

zakouřenou slupku a obalte ho v cukru se
skořicí. Vraťte zpátky nad
oheň, ale
tentokrát už jenom na chvilinku, jen aby
cukr trochu
zkaramelizoval. A nebo jablko
naopak rozkrojte, vydlabejte jádřinec a
do
důlku vložte trochu ořechů, rozinek a
čokolády.
Pečlivě zabalte
do alobalu.
Nezapomeňte hlídat, kde je vršek a
položte na žhavé
uhlíky
mimo plameny.
Zhruba za půl hodiny si budete moct

pochutnat na voňavém jablíčku a
rovnou
ho vyjídat ze slupky
lžičkou.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.