×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Grilovací
desatero
pro začátečníky i zkušené grilmistry

Grilovací
desatero
pro začátečníky i zkušené grilmistry

Grilovací
desatero
pro začátečníky i zkušené grilmistry

Nenechte nic
náhodě a naučte se
grilovat jako
profík!

Nenechte nic
náhodě a naučte se
grilovat jako
profík!

Hodit kus masa na gril sice vypadá jako ta
nejjednodušší věc pod
sluncem a mnozí
už máte řadu úspěšných sezón za sebou. I
tak stojí
za to si na začátku léta
připomenout pár základních pravidel a

doporučení, aby všechno proběhlo tak, ​jak
má.

Nenechte nic
náhodě a naučte se
grilovat jako
profík!

Hodit kus masa na gril sice vypadá jako ta
nejjednodušší věc pod
sluncem a mnozí
už máte řadu úspěšných sezón za sebou. I
tak stojí
za to si na začátku léta
připomenout pár základních pravidel a

doporučení, aby všechno proběhlo tak, ​jak
má.

Desatero
grilmistra

1. Kdo se
připraví,

vystaráno

 Je nám jasné, že to bude znít trochu

banálně, ale představte si situaci, kdy je
na
roštu
naloženo spoustu dobrot a dojte
uhlí
nebo plyn. Raději se před každou

grilovačkou
nezapomeňte ujistit, že máte

dost na podpal a přesně víte, jak se s
grilem
pracuje.
Šikovné také je zapálit gril
s
předstihem, hlavně když čekáte hosty a

používáte dřevěné
uhlí. Vůně kouře navodí

tu správnou atmosféru a taky si ušetříte

nervy s tím, kdyby oheň
jako na potvoru

nechtěl chytnout.

2. Studené maso
na gril nesmí

Přinejmenším půl hodiny předem vyndejte
maso z ledničky a nechte ho zteplat na
pokojovou teplotu. Teplotní šok na grilu by
i z kvalitního masa mohl udělat
nešťastnou
podrážku. Klidně mu dopřejte i
hodinu, aby se nadechlo. Čas navíc bude
maso potřebovat
i po opečení - nechte ho
chvilku odpočinout, nejlépe ještě zakryté
alobalem. Dobré steaky
potřebují klidně i
15 minut, aby se šťáva v mase dobře
rozložila. Teprve potom se můžete
pustit
do jídla.

3. Jedině čerstvé
bylinky

Suché kořenící směsi dokážou v žáru grilu
jediné a to se spálit. Raději sáhněte po
čerstvých bylinkách, které jsou v létě plné
chuti a vůně. Stačí hrst například
tymiánu,
rozmarýnu a petrželky smíchat s
nasekaným
česnekem a citrónovou šťávou
a máte
postaráno o skvělou marinádu.
Pokud bez
kořenící směsi nemůžete být,
nechte ji na
mase
dostatečně dlouho, aby
se navlhčila.
Díky tomu na grilu lépe
obstojí a skutečně
poslouží k
ochucení
masa.

4. Sůl až
nakonec

Až budete maso nakládat, počkejte se
solením až do momentu, kdy půjde maso
na gril.
Do marinády sůl nepatří, vytahuje
totiž s masa šťávu a to by pak bylo
vysušené. Pohlídejte
si i kořenící směsi,
do kterých výrobci sůl často přidávají.
Nejlepší je vetřít sůl do masa
před
opékáním, nebo až na talíři.  

5. Pohlídejte si
teploty

Pro opékání masa musí být gril pořádně
rozpálený, nicméně vysoká teplota
nevyhovuje
každému pokrmu. Ryby a
drůbež se naopak lépe připraví při nižší
teplotě, stejně tak
zelenina nebo ovoce.
Shrňte žhavé uhlíky stranou a nechte je
sálat nepřímo.

6. Zapomeňte na
vidličku
a
dopřejte grilu
klid

 Oblíbený nešvar je naložit na gril všechno
najednou a pak postupně přesouvat a
přerovnávat. S množstvím jídla se gril
zahltí a snižuje se teplota, takže se maso
nedokáže
pěkně zatáhnout. Lepší bude,
když si připravíte všechno potřebné ke
grilu a postupně
opečete jednotlivé chody.
Posunování a otáčení jídlu tolik neškodí,
ale připravujete se o
pěkně vypečené
proužky. Aby se hezky udělaly, musí si
pokrm na roštu chvilku poležet
bez
vyrušování. A když přijde čas ho otočit,
použijte jedině grilovací kleště. Píchání
vidličkou zbytečně uvolňuje šťávu a maso
by se začalo trestuhodně vysušovat. 

7. Důkladné
propečení se dá
pojistit

Za oním napichováním se často skrývá
snaha ujistit se, zda je maso dobře
propečené.
​U burgeru či lososa je určitá
míra
​nedopečenosti v pořádku, u steaku je
naopak vítána.
Pokud chcete mít jistotou
například u kuřecího s kostí, dá se maso
předpéct v troubě
nebo převařit. U žeber
je taková úprava dokonce vhodnější,
protože by se jinak musela
dlouho
propékat a tím vysušit. Uvařte je doměkka
v nálevu se solí, octem, česnekem a
kořením (bobkový list, nové koření, celý
pepř). Potřete marinádou a na grilu už jen
čtvrt
hodiny dopečte, aby se udělala
hezká
kůrčička.

8. Bez dipů a
omáček to
nepůjde

Nebyla by to žádná pořádná grilovačka,
kdyby chyběly nejrůznější dipy k
namáčení masa
či
zeleniny. Připravte si
jich vždycky několik, protože dovážou jídlo
zajímavě ozvláštnit.
Není to nic
složitého,
stačí pár surovin a je hotovo.

dip z modrého
sýru

 ​rozmačkejte sýr s
modrou plísní a
smíchejte s řeckým
jogurtem, lžící
majonézy
a trochou citrónu pro
dochucení

meruňkovo-​
hořčičný dip​

meruňkový džem ​
smíchejte
s dijonskou ​
hořčicí a čerstvým ​
tymiánem

rajčatová salsa​

opečená nebo i čerstvá
rajčata
nakrájejte
nadrobno, smíchejte
​s koriandrem, špetkou
sušeného
česneku a
zakápněte limetou

9. Všechno není
jen o mase Kolem masa

Kolem masa se toho u grilu točí hodně,
ale i bez něj je to super. Rozhodně stojí za
to
udělat si opečenou kukuřici, zeleninové
špízy, rozpéct sýry nebo voňavou
česnekovou
bagetu s bylinkami a olivovým
olejem. Zelenina se skvěle postará o
přílohu i hlavní jídlo,
že se vám po mase
ani nezasteskne. Určitě také musíte
vyzkoušet grilované ovoce.
Meruňky,
broskve, ananas i banány jsou jako sladká
tečka nepřekonatelné. Nejlepší jsou
jen
tak samotné, ale dají se kombinovat i se
zmrzlinou či jogurtem.  

10. Připravte se
na příští
grilování

 Až opečete a sníte poslední grilované
dobroty, nezapomeňte rošt vyčistit. Možná
se vám
do toho nebude tak úplně chtít,
ale při další grilovačce si budete děkovat.
Všechny
připečené kousky jídla a kapičky
marinády je potřeba pečlivě odstranit, aby
se na
ohni dál
nepřipalovaly. Pokud by na špinavý rošt přišlo čerstvé jídlo, všechny
zuhelnatělé kousky
by se na ně přilepily.
Nebylo by to nic zdravého a také by byla
velká škoda dobrého jídla.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.