×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


To pravé pro
letní
grilování

Voňavé čerstvé bylinky jsou to pravé, co potřebujete pro vydařenou letní grilovačku. I z jednoduchého jídla na gril dovedou udělat gastronomický zážitek, protože mu dodají chuť i vůni. A navíc vás naučí používat míň soli!

Čerstvé bylinky do letní kuchyně jednoznačně patří. Dokonce by se dalo říct, že vaření zjednodušují, protože s trochou kvalitního oleje se bylinkové aroma o většinu práce postará za vás.

Nejoblíbenější bylinky

Čelní příčku na pomyslném žebříčku oblíbenosti jednoznačně zaujímá bazalka, které sekundují petržel a pažitka. V poslední době si více příznivců získává také aromatický koriandr.

Jak vybrat tu
správnou?

Bazalka

Všestranná bylinka s jemnou chutí je nepostradatelná v italské kuchyni a také u nás patří mezi nejoblíbenější. Však také její název v latině znamená "královská rostlina". Bazalka skvěle dochutí rajčata i další zeleninu a také vepřové nebo drůbeží maso. Překvapivě chutná je v kombinaci s ovocem, například s melouny, broskvemi nebo borůvkami.

Bez bazalky by neexistovalo ikonické pesto genovese z italského Janova, které se připravuje rozmělněním velkého množství čerstvých bazalkových listů s olivovým olejem, parmazánem, pinionými oříšky a trochou česneku. Snadno si je připravíte i doma. Grilované maso nebo ryby, čerstvé saláty i pečená zeleniny pak s tímto voňavým pestem už žádné další dochucení nebudou potřebovat.

Aby čerstvá bazalka neztratila svou
chuť, přidávejte ji k jídlu až po
opečení
​na grilu.

Bazalka

Všestranná bylinka s jemnou chutí je nepostradatelná v italské kuchyni a také u nás patří mezi nejoblíbenější. Však také její název v latině znamená "královská rostlina". Bazalka skvěle dochutí rajčata i další zeleninu a také vepřové nebo drůbeží maso. Překvapivě chutná je v kombinaci s ovocem, například s melouny, broskvemi nebo borůvkami.

Bez bazalky by neexistovalo ikonické pesto genovese z italského Janova, které se připravuje rozmělněním velkého množství čerstvých bazalkových listů s olivovým olejem, parmazánem, pinionými oříšky a trochou česneku. Snadno si je připravíte i doma. Grilované maso nebo ryby, čerstvé saláty i pečená zeleniny pak s tímto voňavým pestem už žádné další dochucení nebudou potřebovat.

Aby čerstvá bazalka neztratila svou
chuť, přidávejte ji k jídlu až po
opečení
​na grilu.

Bazalka

Všestranná bylinka s jemnou chutí je nepostradatelná v italské kuchyni a také u nás patří mezi nejoblíbenější. Však také její název v latině znamená "královská rostlina". Bazalka skvěle dochutí rajčata i další zeleninu a také vepřové nebo drůbeží maso. Překvapivě chutná je v kombinaci s ovocem, například s melouny, broskvemi nebo borůvkami.

Bez bazalky by neexistovalo ikonické pesto genovese z italského Janova, které se připravuje rozmělněním velkého množství čerstvých bazalkových listů s olivovým olejem, parmazánem, pinionými oříšky a trochou česneku. Snadno si je připravíte i doma. Grilované maso nebo ryby, čerstvé saláty i pečená zeleniny pak s tímto voňavým pestem už žádné další dochucení nebudou potřebovat.

Aby čerstvá bazalka neztratila svou
chuť, přidávejte ji k jídlu až po
opečení
​na grilu.

Petržel

Tato bylinka se nejčastěji využívaná k ozdobení pokrmů a jejich dochucení zastudena. Klasická česká kudrnka má charakteristicky vlnité lístky a velmi jemnou chuť, která ostatní bylinky spíš doplňuje.

Hladkolistá petržel už má chuť výraznější. Používá se především ve středozemní kuchyni a někdy se jí také říká "italská". Právě po ní sáhněte, když připravujete například petrželové pesto s vlašskými ořechy. Obe zmíněné ingredience rozmixujte s parmazánem, malým kouskem česneku, citrónovou šťávou a olivovým olejem. Na pečené kuřecí maso, ryby nebo rozpečený sýr nenajdete nic lepšího. 

Dali jste si na grilované maso trochu
moc
česneku? Zajezte to snítkou
petržele.
Funguje jako přirozený
osvěžovač dechu.

Petržel

Tato bylinka se nejčastěji využívaná k ozdobení pokrmů a jejich dochucení zastudena. Klasická česká kudrnka má charakteristicky vlnité lístky a velmi jemnou chuť, která ostatní bylinky spíš doplňuje.

Hladkolistá petržel už má chuť výraznější. Používá se především ve středozemní kuchyni a někdy se jí také říká "italská". Právě po ní sáhněte, když připravujete například petrželové pesto s vlašskými ořechy. Obe zmíněné ingredience rozmixujte s parmazánem, malým kouskem česneku, citrónovou šťávou a olivovým olejem. Na pečené kuřecí maso, ryby nebo rozpečený sýr nenajdete nic lepšího. 

Dali jste si na grilované maso trochu
moc
česneku? Zajezte to snítkou
petržele.
Funguje jako přirozený
osvěžovač dechu.

Petržel

Tato bylinka se nejčastěji využívaná k ozdobení pokrmů a jejich dochucení zastudena. Klasická česká kudrnka má charakteristicky vlnité lístky a velmi jemnou chuť, která ostatní bylinky spíš doplňuje.

Hladkolistá petržel už má chuť výraznější. Používá se především ve středozemní kuchyni a někdy se jí také říká "italská". Právě po ní sáhněte, když připravujete například petrželové pesto s vlašskými ořechy. Obe zmíněné ingredience rozmixujte s parmazánem, malým kouskem česneku, citrónovou šťávou a olivovým olejem. Na pečené kuřecí maso, ryby nebo rozpečený sýr nenajdete nic lepšího. 

Dali jste si na grilované maso trochu
moc
česneku? Zajezte to snítkou
petržele.
Funguje jako přirozený
osvěžovač dechu.

Pažitka

Její jemně cibulovou chuť typickou pro kuchyni našich babiček začínáme v poslední době znovu milovat. Obsahuje velké množství vitamínů a proto ji raději konzumujte zasyrova, protože tepelnou úpravou byste se o ně připravili. Do marinád pažitku příliš nevyužijete, zato z ní vyčarujte nepřeberné množství dipů. Smíchaná se zakysanou smetanou je to nejlepší, co si můžete dát k pečeným bramborám.

Rozpusťte trochu másla a až trochu vychladne, vmíchejte citrónovou šťávu, špetku soli a pořádnou porci nakrájené pažitky. Použijte na pečené kuřecí maso nebo ryby. A do třetice to nejlepší na grilovaná žebra - křenový dip s pažitkou. Stačí smíchat krémový křen se zakysanou smetanou, pažitkou a troškou dijonské hořčice.

Pažitka patří mezi nejzdravější bylinky
díky vysokému obsahu vitamínu C a
kyseliny listové.

Pažitka

Její jemně cibulovou chuť typickou pro kuchyni našich babiček začínáme v poslední době znovu milovat. Obsahuje velké množství vitamínů a proto ji raději konzumujte zasyrova, protože tepelnou úpravou byste se o ně připravili. Do marinád pažitku příliš nevyužijete, zato z ní vyčarujte nepřeberné množství dipů. Smíchaná se zakysanou smetanou je to nejlepší, co si můžete dát k pečeným bramborám.

Rozpusťte trochu másla a až trochu vychladne, vmíchejte citrónovou šťávu, špetku soli a pořádnou porci nakrájené pažitky. Použijte na pečené kuřecí maso nebo ryby. A do třetice to nejlepší na grilovaná žebra - křenový dip s pažitkou. Stačí smíchat krémový křen se zakysanou smetanou, pažitkou a troškou dijonské hořčice.

Pažitka patří mezi nejzdravější bylinky
díky vysokému obsahu vitamínu C a
kyseliny listové.

Pažitka

Její jemně cibulovou chuť typickou pro kuchyni našich babiček začínáme v poslední době znovu milovat. Obsahuje velké množství vitamínů a proto ji raději konzumujte zasyrova, protože tepelnou úpravou byste se o ně připravili. Do marinád pažitku příliš nevyužijete, zato z ní vyčarujte nepřeberné množství dipů. Smíchaná se zakysanou smetanou je to nejlepší, co si můžete dát k pečeným bramborám.

Rozpusťte trochu másla a až trochu vychladne, vmíchejte citrónovou šťávu, špetku soli a pořádnou porci nakrájené pažitky. Použijte na pečené kuřecí maso nebo ryby. A do třetice to nejlepší na grilovaná žebra - křenový dip s pažitkou. Stačí smíchat krémový křen se zakysanou smetanou, pažitkou a troškou dijonské hořčice.

Pažitka patří mezi nejzdravější bylinky
díky vysokému obsahu vitamínu C a
kyseliny listové.

Koriandr

Čerstvé lístky použijte všude tam, kde se dává petržel, a jídlu dodá zcela nový rozměr. Koriandr je velmi oblíbený v asijské, ale také indické, mexické a středomořské kuchyni. Exotické rajčatové salsy a avokádové guacamole by bez něj nebyly tím, proč je tolik milujeme. Nejlépe se dá kombinovat s rybami, hovězím a drůbežím masem. Pro jejich dochucení si připravte neodolatelně dobré koriandrové máslo. Stačí změklé máslo utřít s česnekem, špetkou soli, limetkovou šťávou a nasekaným koriandrem. Klidně přidejte i trochu limetkové kůry. Pak už jen nechte máslo rozpustit na pečené rybě či krevetách nebo namazat čerstvé bílé pečivo.

Z koriandru se používají také sušená semínka, která jsou neodmyslitelnou součástí indického koření garam masala a curry směsí. Přidávají se k nakládané zelenině, do chlebového těsta a v Belgii jimi dokonce dochucují pivo.

Čerstvý koriandr je trochu choulostivý
na uchování a proto ho spotřebujte
pokud
možno co nejdříve.

Koriandr

Čerstvé lístky použijte všude tam, kde se dává petržel, a jídlu dodá zcela nový rozměr. Koriandr je velmi oblíbený v asijské, ale také indické, mexické a středomořské kuchyni. Exotické rajčatové salsy a avokádové guacamole by bez něj nebyly tím, proč je tolik milujeme. Nejlépe se dá kombinovat s rybami, hovězím a drůbežím masem. Pro jejich dochucení si připravte neodolatelně dobré koriandrové máslo. Stačí změklé máslo utřít s česnekem, špetkou soli, limetkovou šťávou a nasekaným koriandrem. Klidně přidejte i trochu limetkové kůry. Pak už jen nechte máslo rozpustit na pečené rybě či krevetách nebo namazat čerstvé bílé pečivo.

Z koriandru se používají také sušená semínka, která jsou neodmyslitelnou součástí indického koření garam masala a curry směsí. Přidávají se k nakládané zelenině, do chlebového těsta a v Belgii jimi dokonce dochucují pivo.

Čerstvý koriandr je trochu choulostivý
na uchování a proto ho spotřebujte
pokud
možno co nejdříve.

Koriandr

Čerstvé lístky použijte všude tam, kde se dává petržel, a jídlu dodá zcela nový rozměr. Koriandr je velmi oblíbený v asijské, ale také indické, mexické a středomořské kuchyni. Exotické rajčatové salsy a avokádové guacamole by bez něj nebyly tím, proč je tolik milujeme. Nejlépe se dá kombinovat s rybami, hovězím a drůbežím masem. Pro jejich dochucení si připravte neodolatelně dobré koriandrové máslo. Stačí změklé máslo utřít s česnekem, špetkou soli, limetkovou šťávou a nasekaným koriandrem. Klidně přidejte i trochu limetkové kůry. Pak už jen nechte máslo rozpustit na pečené rybě či krevetách nebo namazat čerstvé bílé pečivo.

Z koriandru se používají také sušená semínka, která jsou neodmyslitelnou součástí indického koření garam masala a curry směsí. Přidávají se k nakládané zelenině, do chlebového těsta a v Belgii jimi dokonce dochucují pivo.

Čerstvý koriandr je trochu choulostivý
na uchování a proto ho spotřebujte
pokud
možno co nejdříve.

Tymián

Tato bylinka s má naprosto univerzální využití. Tymián můžete libovolně kombinovat na nejrůznější grilovací marinády i kořenicí směsi a je nedílnou složkou oblíbeného provensálského koření.  Jídlu dodá pikantní chuť a také jeho vůně je výrazná. Proto se s oblibou se přidává do pokrmů v úpravě "na divoko" nebo zvěřině.

Tymiánem můžete dochutit v podstatě všechny druhy masa, houby, zeleninové špízy nebo rozpečený sýr. Vychutnáte si ho i do zeleninových salátů nebo dokonce k ovoci - špetkou tymiánu dochuťte pečené broskve nebo hrušky a otevře se vám doslova nový obzor grilovacího ráje.

Svařte jednoduchý cukrový sirup
​s tymiánem a získáte skvělé
dochucovadlo
letních limonád a
koktejlů, které nesmí
chybět na žádné
pořádné grilovačce.
Takové tymiánové
martini je
​doslova božské!

Tymián

Tato bylinka s má naprosto univerzální využití. Tymián můžete libovolně kombinovat na nejrůznější grilovací marinády i kořenicí směsi a je nedílnou složkou oblíbeného provensálského koření.  Jídlu dodá pikantní chuť a také jeho vůně je výrazná. Proto se s oblibou se přidává do pokrmů v úpravě "na divoko" nebo zvěřině.

Tymiánem můžete dochutit v podstatě všechny druhy masa, houby, zeleninové špízy nebo rozpečený sýr. Vychutnáte si ho i do zeleninových salátů nebo dokonce k ovoci - špetkou tymiánu dochuťte pečené broskve nebo hrušky a otevře se vám doslova nový obzor grilovacího ráje.

Svařte jednoduchý cukrový sirup
​s tymiánem a získáte skvělé
dochucovadlo
letních limonád a
koktejlů, které nesmí
chybět na žádné
pořádné grilovačce.
Takové tymiánové
martini je
​doslova božské!

Tymián

Tato bylinka s má naprosto univerzální využití. Tymián můžete libovolně kombinovat na nejrůznější grilovací marinády i kořenicí směsi a je nedílnou složkou oblíbeného provensálského koření.  Jídlu dodá pikantní chuť a také jeho vůně je výrazná. Proto se s oblibou se přidává do pokrmů v úpravě "na divoko" nebo zvěřině.

Tymiánem můžete dochutit v podstatě všechny druhy masa, houby, zeleninové špízy nebo rozpečený sýr. Vychutnáte si ho i do zeleninových salátů nebo dokonce k ovoci - špetkou tymiánu dochuťte pečené broskve nebo hrušky a otevře se vám doslova nový obzor grilovacího ráje.

Svařte jednoduchý cukrový sirup
​s tymiánem a získáte skvělé
dochucovadlo
letních limonád a
koktejlů, které nesmí
chybět na žádné
pořádné grilovačce.
Takové tymiánové
martini je
​doslova božské!

Rozmarýn

Má velice silnou aromatickou chuť a pro dochucení ho stačí opravdu jenom troška. V kuchyni se používají zelené lístky bez větviček, které se hodí na ochucení drůbežího, jehněčího, vepřového i telecího masa. Velmi dobrý je rozmarýn také na grilované cukety nebo brambory pečené v alobalu. Svázané snítky rozmarýnu se při grilování používají jako mašlovačka  nebo se pokládávají přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

Skvělého pomocníka pro nakládání masa získáte připravením rozmarýnového oleje. Vložte pár rozmarýnových větviček do láhve kvalitního olivového oleje . Můžete přidat i pár kuliček pepře, citrónovou kůru nebo stroužek česneku. Nechte aspoň týden uležet a potom použijte jako základ grilovacích marinád nebo dochucení zeleninových salátů.  

Rozmarýn si kupujeme jako drobnou
bylinku v květináči, ale ve volné
přírodě
ve Středomoří, své domovině,
dorůstají
rozmarýnové keře výšky až
2 metrů!

Rozmarýn

Má velice silnou aromatickou chuť a pro dochucení ho stačí opravdu jenom troška. V kuchyni se používají zelené lístky bez větviček, které se hodí na ochucení drůbežího, jehněčího, vepřového i telecího masa. Velmi dobrý je rozmarýn také na grilované cukety nebo brambory pečené v alobalu. Svázané snítky rozmarýnu se při grilování používají jako mašlovačka  nebo se pokládávají přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

Skvělého pomocníka pro nakládání masa získáte připravením rozmarýnového oleje. Vložte pár rozmarýnových větviček do láhve kvalitního olivového oleje . Můžete přidat i pár kuliček pepře, citrónovou kůru nebo stroužek česneku. Nechte aspoň týden uležet a potom použijte jako základ grilovacích marinád nebo dochucení zeleninových salátů.  

Rozmarýn si kupujeme jako drobnou
bylinku v květináči, ale ve volné
přírodě
ve Středomoří, své domovině,
dorůstají
rozmarýnové keře výšky až
2 metrů!

Rozmarýn

Má velice silnou aromatickou chuť a pro dochucení ho stačí opravdu jenom troška. V kuchyni se používají zelené lístky bez větviček, které se hodí na ochucení drůbežího, jehněčího, vepřového i telecího masa. Velmi dobrý je rozmarýn také na grilované cukety nebo brambory pečené v alobalu. Svázané snítky rozmarýnu se při grilování používají jako mašlovačka  nebo se pokládávají přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

Skvělého pomocníka pro nakládání masa získáte připravením rozmarýnového oleje. Vložte pár rozmarýnových větviček do láhve kvalitního olivového oleje . Můžete přidat i pár kuliček pepře, citrónovou kůru nebo stroužek česneku. Nechte aspoň týden uležet a potom použijte jako základ grilovacích marinád nebo dochucení zeleninových salátů.  

Rozmarýn si kupujeme jako drobnou
bylinku v květináči, ale ve volné
přírodě
ve Středomoří, své domovině,
dorůstají
rozmarýnové keře výšky až
2 metrů!

Šetrně
pěstované

Šetrně
pěstované

Bylinky, které si v Albertu koupíte, jsou šetrně vypěstované na Znojemsku v jednom z nejmodernějších skleníků v Evropě, který téměř ze sta procent funguje na obnovitelné zdroje energie. V boji proti škůdcům zde používají bioagenty, přirozené predátory a rostlinné preparáty. K zavlažování se využívá výhradně filtrovaná dešťová voda.

Šetrně
pěstované

Bylinky, které si v Albertu koupíte, jsou šetrně vypěstované na Znojemsku v jednom z nejmodernějších skleníků v Evropě, který téměř ze sta procent funguje na obnovitelné zdroje energie. V boji proti škůdcům zde používají bioagenty, přirozené predátory a rostlinné preparáty. K zavlažování se využívá výhradně filtrovaná dešťová voda.

Pár
praktických
rad

1. Jak bylinky nejlépe
zpracovávat

Z většiny bylinek ​se zpracovávají jen ​lístky. Výjimkou je ​koriandr, kdy se dají ​použít i jemné stonky. ​Vyberte pěkné neuvadlé ​lístky, pečlivě je omyjte ​a nasekejte nožem nebo speciálním sekáčkem na bylinky. Pokud chcete bylinku v květináči uchovat delší dobu, ponechte rostlince horní lístky, aby mohla dál růst.

2. Kdy je správný čas
na byliny

Některým bylinkám ​tepelné zpracování ​vysloveně svědčí, ​jiné je lepší přidat až ​nakonec, těsně před ​podáváním. Bazalku, ​koriandr a pažitku dávejte ​vždy až na hotový pokrm, protože byste se připravili o jejich vůni i obsažené vitamíny. Všechny ostatní byliny můžete bez obav kombinovat do grilovacích marinád. Takový tymián nebo rozmarýn se delším vařením dokonce ještě více rozvoní.

3. Prodlužte trvanlivost
bylinek v květináči

  • V obchodě si vyberte bylinku ​
    v co nejlepší kondici
  • Doma sundejte celofánový obal
  • Umístěte ji na světlé místo, ​
    ale ne na přímé slunce
  • Zalévejte zespoda, aby voda nešla na
    listy, a nenechávejte stát ve vodě.
  • Přesaďte co nejdřív do kvalitní zeminy​
    nebo na zahrádku.

4. Přestaňte přesolovat
jednou provždy!

Bylinky vám pomohou omezit solení, což je velice zdravé rozhodnutí.

Přidejte jich do jídla více a o to méně soli budete potřebovat. Bylinková chuť a vůně pokrm šikovně dochutí a nikdo si ani nevšimne, že jste solili jen minimálně.

5. Jak co nejdéle uchovat
řezané bylinky

I řezané bylinky vám v lednici nějakou dobu vydrží. Ponechte je v plastovém kontejneru, ve kterém jste je přinesli z obchodu, a pokropte trochou vody. Bazalka a koriandr tak při skladování v chladu zůstanou čerstvé až 10 dní, tymián a rozmarýn i několik týdnů.

6. Zbylo vám moc bylinek?
Zmrazte je nebo usušte!

Velkou úrodu bylinek nebo i zbylé řezané bylinky jednoduše zpracujte a uděláte si náskok pro příští vaření. Na sušení je vhodný tymián, rozmarýn nebo máta, dokonce se tím posílí jejich aroma. Naopak takové bazalce a koriandru by sušení jen uškodilo a ubralo na síle. Raději je nasekejte, zakápněte trochou vody a nechte zamrazit ve tvořítkách na ledové kostky. Podobně můžete postupovat také s pažitkou ​a petrželkou.

HITY letošní
grilovací
sezóny

Věřte nebo ne, i grilování podléhá
novým trendům. Pojďte se s námi
podívat, co nového k ochutnaní je
nachystáno pro letošní sezónu.

HITY letošní
grilovací
sezóny

Věřte nebo ne, i grilování podléhá
novým trendům. Pojďte se s námi
podívat, co nového k ochutnaní je
nachystáno pro letošní sezónu.

HITY letošní
grilovací
sezóny

Věřte nebo ne, i grilování podléhá
novým trendům. Pojďte se s námi
podívat, co nového k ochutnaní je
nachystáno pro letošní sezónu.