×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Burgery
jsou hit
grilovací
sezóny

Burgery
jsou hit
grilovací
sezóny

Burgery
jsou hit
grilovací
sezóny

Text box

Kdo letos nedělá burgery, jako by ani
negriloval.
Milujeme je pro jejich rychlou
přípravu i variabilitu.

Stačí trochu obměnit náplň a na své si
přijde každý - milovník
pálivých chutí,
masožrout i vegetarián. Pojďte se s námi
naučit
dělat ty nejlepší letní burgery!

Kdo letos nedělá burgery, jako by ani
negriloval.
Milujeme je pro jejich rychlou
přípravu i variabilitu.

Stačí trochu obměnit náplň a na své si
přijde každý - milovník
pálivých chutí,
masožrout i vegetarián. Pojďte se s námi
naučit
dělat ty nejlepší letní burgery!

MASO
JE základ

dobrého burgeru

Klasické burgerové dilema zní zda koupit připravené maso, nebo si ho umíchat doma sám. U nás v Albertu jsme připraveni na obě varianty. Hotové burgery z kvalitního masa, které dáte rovnou na gril, u nás pořídíte v celé řadě variant od pikantního jalapeño až po dětský se sníženým obsahem soli.

Nebo vyberte z nabídky mletého masa a dochuťte si burger přesně tak, jak to máte rádi.

6 kroků
JAK NA TO

Není to žádná velká věda,
ale pár základních pravidel
se vyplatí znát. 

1. box 1

  1. Nebojte se tučnější masové směsi.
    Nezapomínejte, že tuk je nositelem chuti. Jen z libového masa by burger nebyl dostatečně šťavnatý ani chutný.
  2. Zvolte přísady. Přidejte sůl a pepř, případně koření a čerstvé bylinky. Profesionální šéfkuchaři jsou striktně proti přidávání strouhanky a vajíčka. Pro domácí vaření můžeme být trochu shovívavější čistě z praktického důvodu, neboť směs s vajíčkem bude lépe držet pohromadě a snadněji opékat. Strouhanku ale raději vynechte.  
  3. Nepřehánějte to s mícháním.
    Burgerovou směs propracujte jen zlehka. Přílišné míchání masu nesvědčí a mohlo by být tuhé.
  1. Nebojte se tučnější masové směsi.
    Nezapomínejte, že tuk je nositelem chuti. Jen z libového masa by burger nebyl dostatečně šťavnatý ani chutný.
  2. Zvolte přísady. Přidejte sůl a pepř, případně koření a čerstvé bylinky. Profesionální šéfkuchaři jsou striktně proti přidávání strouhanky a vajíčka. Pro domácí vaření můžeme být trochu shovívavější čistě z praktického důvodu, neboť směs s vajíčkem bude lépe držet pohromadě a snadněji opékat. Strouhanku ale raději vynechte.  
  3. Nepřehánějte to s mícháním.
    Burgerovou směs propracujte jen zlehka. Přílišné míchání masu nesvědčí a mohlo by být tuhé.

2. box 2

  1. Šup s nimi do lednice.
    Navlhčenýma rukama vytvarujte burgery a půl hodiny vychlaďte v lednici. Rozvine se chuť a budou lépe držet tvar při grilování. Než je ale dáte na gril, nechte maso nabrat pokojovou teplotu, aby na oheň nešlo studené.
  2. Důlek pro dobré propečení. V ještě syrovém burgeru udělejte palcem důlek. Lépe propeče a nebude se nad ohněm prohýbat. Burger potřete olejem a ogrilujte z obou stran 6-8 minut, podle druhu masa a tloušťky placky.
  3. Jde se stavět! Pravidlo je jen jediné, a to poskládejte burger jen tak vysoký, aby se dal ukousnout. Housky je
    lepší na řezu zlehka opéct, aby se hned nerozmáčely od omáček.Zeleninu zvolte takovou, aby z burgeru nevyklouzla - osvědčený je kudrnatý salát jako štěrbák nebo frize, rajčata raději nakrájená na plátky. Hodí se i tepelně upravená zelenina, třeba řepa, a samozřejmě sýry a opečená slanina.
  1. Šup s nimi do lednice.
    Navlhčenýma rukama vytvarujte burgery a půl hodiny vychlaďte v lednici. Rozvine se chuť a budou lépe držet tvar při grilování. Než je ale dáte na gril, nechte maso nabrat pokojovou teplotu, aby na oheň nešlo studené.
  2. Důlek pro dobré propečení. V ještě syrovém burgeru udělejte palcem důlek. Lépe propeče a nebude se nad ohněm prohýbat. Burger potřete olejem a ogrilujte z obou stran 6-8 minut, podle druhu masa a tloušťky placky.
  3. Jde se stavět! Pravidlo je jen jediné, a to poskládejte burger jen tak vysoký, aby se dal ukousnout. Housky je
    lepší na řezu zlehka opéct, aby se hned nerozmáčely od omáček.Zeleninu zvolte takovou, aby z burgeru nevyklouzla - osvědčený je kudrnatý salát jako štěrbák nebo frize, rajčata raději nakrájená na plátky. Hodí se i tepelně upravená zelenina, třeba řepa, a samozřejmě sýry a opečená slanina.

A co dál?

O kapku lepší postupy,
jak zdokonalit váš
burgerový zážitek.

K burgeru
patří
hranolky

 Bez této křupavé přílohy by to
nebylo ono.
Na hranolky existuje
celá řada receptů a
nemusí se
připravovat jen z brambor.

Zdravější než hranolky smažené
v olejové lázni jsou domácí
hranolky z
trouby
. V podstatě se
na hranolky hodí
kterákoli
pevnější zelenina.

Za vyzkoušení stojí také hranolky
za
sladkých brambor
, kterým se
říká batáty.
Velmi dobré jsou
cuketové, ale i netradiční
kedlubnové nebo avokádové.

K burgeru
patří
hranolky

 Bez této křupavé přílohy by to
nebylo ono.
Na hranolky existuje
celá řada receptů a
nemusí se
připravovat jen z brambor.

Zdravější než hranolky smažené
v olejové lázni jsou domácí
hranolky z
trouby
. V podstatě se
na hranolky hodí
kterákoli
pevnější zelenina.

Za vyzkoušení stojí také hranolky
za
sladkých brambor
, kterým se
říká batáty.
Velmi dobré jsou
cuketové, ale i netradiční
kedlubnové nebo avokádové.

K burgeru
patří
hranolky

 Bez této křupavé přílohy by to
nebylo ono.
Na hranolky existuje
celá řada receptů a
nemusí se
připravovat jen z brambor.

Zdravější než hranolky smažené
v olejové lázni jsou domácí
hranolky z
trouby
. V podstatě se
na hranolky hodí
kterákoli
pevnější zelenina.

Za vyzkoušení stojí také hranolky
za
sladkých brambor
, kterým se
říká batáty.
Velmi dobré jsou
cuketové, ale i netradiční
kedlubnové nebo avokádové.

Jak to celé
sníst?

Na talíři před vámi stojí pěkně vysoký
burger a čeká, až se do něj pustíte.
Co teď? Podle pravidel stolování není
vhodné burger krájet.

Pěkně ho uchopte do obou rukou za
začněte statečně ukusovat. Můžete si
trochu pomoct a volnými malíčky
zezadu jistit, aby se nerozjel. 

Jak to celé
sníst?

Na talíři před vámi stojí pěkně vysoký
burger a čeká, až se do něj pustíte.
Co teď? Podle pravidel stolování není
vhodné burger krájet.

Pěkně ho uchopte do obou rukou za
začněte statečně ukusovat. Můžete si
trochu pomoct a volnými malíčky
zezadu jistit, aby se nerozjel. 

Jak to celé
sníst?

Na talíři před vámi stojí pěkně vysoký
burger a čeká, až se do něj pustíte.
Co teď? Podle pravidel stolování není
vhodné burger krájet.

Pěkně ho uchopte do obou rukou za
začněte statečně ukusovat. Můžete si
trochu pomoct a volnými malíčky
zezadu jistit, aby se nerozjel. 

Jde to bez
pečiva
i bez masa!

Burgerová klasika se neobejde
bez masa v housce, ale v letošní
sezóně jsou experimenty
povoleny. Zvesela se grilují čistě
vegetariánské burgery bez masa
i ty, kde housku nahrazují
zeleninové placky nebo dokonce
velké houbové kloboučky.

Když chcete vynechat maso, skvětle ho
zastoupí zelenina, luštěniny nebo sýry.
Burger s grilovaným sýrem ocení i ti,
kteří
si maso jinak rádi dopřávají.

Lilkový burger s hummusem překvapí
svojí
lehkou chutí a dobré jsou i burgery
z červené čočky
nebo cizrny.   

Pokud se ve stravování vyhýbáte lepku, máte při burgerových hodech také celou řadu možností. Nejjednodušší je housku vynechat úplně a vychutnat si jenom maso na způsob, kterému se
docela zábavně říká "burger naháč".

Podávejte k němu hranolky a salát coleslaw, nebo ho servírujte na salátovém listu s cibulovou marmeládou. Ale jestli to pro vás bez housky není ono, upečte si místo pšeničného pečiva batátové nebo rýžové placičky zcela bez mouky.   

Vegetariánům zachutná hravý burger s mozzarellou, kde místo housek použijí plátky lilku nebo třeba rajčat. 

Pro čistě veganskou verzi stačí nahradit mozzarellu marinovaným tofu. Vyzkoušejte také uzený tempeh, který s barbeque omáčkou zachutná i masožravcům.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.

Grilujte steaky
jako profík

Připravit dokonalý steak na ohni není až tak jednoduché, jak by se
na první pohled mohlo zdát. Ale s naším podrobným návodem to
zvládnete na jedničku.