Můj Albert

S novým věrnostním programem v mobilu ušetříte víc a za zdravé jídlo nejvíc. Sbírejte kredity a vyměňte je za slevu na cokoliv.

Dárková karta

V Albertu si můžete zakoupit kartu, kterou lze nabít libovolnou částkou od 200 Kč do 1500 Kč.


Bylinky na grilu

O bylinkách
Doporučené recepty
s bylinkami
Dobré rady
HRA
Hity na gril

Jak vybrat
tu správnou?

Doporučené recepty
s bylinkami

Šťavnatý stejk, grilovaná pražma, chutný burger nebo krémový hermelín, to jsou hity každé úspěšné grilovačky. Ale jak takové Hity na gril opravdu zní? Poslechněte si sami.

Kuřecí špízy s koriandrovou marinádou

petrželové pesto

rajčatový salát s bylinkovou ricottou

15
minút

Šetrně pěstované

Bylinky, které si v Albertu koupíte, jsou šetrně vypěstované na Znojemsku v jednom z nejmodernějších skleníků v Evropě, který téměř ze sta procent funguje na obnovitelné zdroje energie. V boji proti škůdcům zde používají bioagenty, přirozené predátory a rostlinné preparáty. K zavlažování se využívá výhradně filtrovaná dešťová voda.

Pár
praktických rad

1. Jak bylinky nejlépe zpracovávat

Z většiny bylinek ​se zpracovávají jen ​lístky. Výjimkou je ​koriandr, kdy se dají ​použít i jemné stonky. ​Vyberte pěkné neuvadlé ​lístky, pečlivě je omyjte ​a nasekejte nožem nebo speciálním sekáčkem na bylinky. Pokud chcete bylinku v květináči uchovat delší dobu, ponechte rostlince horní lístky, aby mohla dál růst.

2. Kdy je správný čas na byliny

Některým bylinkám ​tepelné zpracování ​vysloveně svědčí, ​jiné je lepší přidat až ​nakonec, těsně před ​podáváním. Bazalku, ​koriandr a pažitku dávejte ​vždy až na hotový pokrm, protože byste se připravili o jejich vůni i obsažené vitamíny. Všechny ostatní byliny můžete bez obav kombinovat do grilovacích marinád. Takový tymián nebo rozmarýn se delším vařením dokonce ještě více rozvoní.

3. Prodlužte trvanlivost bylinek
v květináči

  • V obchodě si vyberte bylinku ​
    v co nejlepší kondici
  • Doma sundejte celofánový obal
  • Umístěte ji na světlé místo, ​
    ale ne na přímé slunce
  • Zalévejte zespoda, aby voda nešla na
    listy, a nenechávejte stát ve vodě.
  • Přesaďte co nejdřív do kvalitní zeminy​
    nebo na zahrádku.

4. Přestaňte přesolovatjednou provždy!

Bylinky vám pomohou omezit solení, což je velice zdravé rozhodnutí.

Přidejte jich do jídla více a o to méně soli budete potřebovat. Bylinková chuť a vůně pokrm šikovně dochutí a nikdo si ani nevšimne, že jste solili jen minimálně.

5. Jak co nejdéle uchovat
řezané bylinky

I řezané bylinky vám v lednici nějakou dobu vydrží. Ponechte je v plastovém kontejneru, ve kterém jste je přinesli z obchodu, a pokropte trochou vody. Bazalka a koriandr tak při skladování v chladu zůstanou čerstvé až 10 dní, tymián a rozmarýn i několik týdnů.

6. Zbylo vám moc bylinek? Zmrazte je nebo
usušte!

Velkou úrodu bylinek nebo i zbylé řezané bylinky jednoduše zpracujte a uděláte si náskok pro příští vaření. Na sušení je vhodný tymián, rozmarýn nebo máta, dokonce se tím posílí jejich aroma. Naopak takové bazalce a koriandru by sušení jen uškodilo a ubralo na síle. Raději je nasekejte, zakápněte trochou vody a nechte zamrazit ve tvořítkách na ledové kostky. Podobně můžete postupovat také s pažitkou ​a petrželkou.

Nasdílejte článek

a pomozte kamarádům grilovat s chutí.

NOVINKY DO E-MAILU

Zanechte nám vaši e-mailovou adresu a už vám neunikne žádná soutěž a navíc vám každý týden doručíme do vaší schránky ty nejlepší recepty