Šetrně pěstované
Bylinky, které si v Albertu koupíte, jsou šetrně vypěstované na Znojemsku v jednom z nejmodernějších skleníků v Evropě, který téměř ze sta procent funguje na obnovitelné zdroje energie. V boji proti škůdcům zde používají bioagenty, přirozené predátory a rostlinné preparáty. K zavlažování se využívá výhradně filtrovaná dešťová voda.
Pár
praktických rad
1. Jak bylinky nejlépe zpracovávat
Z většiny bylinek se zpracovávají jen lístky. Výjimkou je koriandr, kdy se dají použít i jemné stonky. Vyberte pěkné neuvadlé lístky, pečlivě je omyjte a nasekejte nožem nebo speciálním sekáčkem na bylinky. Pokud chcete bylinku v květináči uchovat delší dobu, ponechte rostlince horní lístky, aby mohla dál růst.
2. Kdy je správný čas na byliny
Některým bylinkám tepelné zpracování vysloveně svědčí, jiné je lepší přidat až nakonec, těsně před podáváním. Bazalku, koriandr a pažitku dávejte vždy až na hotový pokrm, protože byste se připravili o jejich vůni i obsažené vitamíny. Všechny ostatní byliny můžete bez obav kombinovat do grilovacích marinád. Takový tymián nebo rozmarýn se delším vařením dokonce ještě více rozvoní.
3. Prodlužte trvanlivost bylinek
v květináči
- V obchodě si vyberte bylinku
v co nejlepší kondici - Doma sundejte celofánový obal
- Umístěte ji na světlé místo,
ale ne na přímé slunce - Zalévejte zespoda, aby voda nešla na
listy, a nenechávejte stát ve vodě. - Přesaďte co nejdřív do kvalitní zeminy
nebo na zahrádku.
4. Přestaňte přesolovatjednou provždy!
Bylinky vám pomohou omezit solení, což je velice zdravé rozhodnutí.
Přidejte jich do jídla více a o to méně soli budete potřebovat. Bylinková chuť a vůně pokrm šikovně dochutí a nikdo si ani nevšimne, že jste solili jen minimálně.
5. Jak co nejdéle uchovat
řezané bylinky
I řezané bylinky vám v lednici nějakou dobu vydrží. Ponechte je v plastovém kontejneru, ve kterém jste je přinesli z obchodu, a pokropte trochou vody. Bazalka a koriandr tak při skladování v chladu zůstanou čerstvé až 10 dní, tymián a rozmarýn i několik týdnů.
6. Zbylo vám moc bylinek? Zmrazte je nebo
usušte!
Velkou úrodu bylinek nebo i zbylé řezané bylinky jednoduše zpracujte a uděláte si náskok pro příští vaření. Na sušení je vhodný tymián, rozmarýn nebo máta, dokonce se tím posílí jejich aroma. Naopak takové bazalce a koriandru by sušení jen uškodilo a ubralo na síle. Raději je nasekejte, zakápněte trochou vody a nechte zamrazit ve tvořítkách na ledové kostky. Podobně můžete postupovat také s pažitkou a petrželkou.
Nasdílejte článek
a pomozte kamarádům grilovat s chutí.
NOVINKY DO E-MAILU
Zanechte nám vaši e-mailovou adresu a už vám neunikne žádná soutěž a navíc vám každý týden doručíme do vaší schránky ty nejlepší recepty