Přírodní sýry jsou důležitým zdrojem vápníku, vitaminů A, D, E a vitaminů skupiny B. Sýr má příznivý vliv na střevní činnost, povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv. A i přes obsah tuku je v eidamu jen nepatrné množství cholesterolu!

Na výrobu 1 kg eidamu je zapotřebí cca 10,5 litru toho nejkvalitnějšího mléka od zdravých, správně krmených a ošetřovaných krav. Složení přírodního sýru eidam je jednoduché – je to mléko, jedlá sůl a mlékárenské kultury. Pokud sýr kromě těchto složek neobsahuje žádnou další, např. barvivo, nebo ochucující přísadu, složení sýra výrobce nemusí rozepisovat, sýr je považován za tzv. jednosložkový výrobek.

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Některá z mléčných složek je nahrazena jinou. Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku za tuk rostlinný, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se nesmějí označovat jako mléčné výrobky a nemohou se nazývat sýrem. Je potřeba rozlišovat poctivé mléčné výrobky od těch vyrobených z rostlinných alternativ.

Na obalech se vyskytují různá loga se značkou kvality. Nejznámější značkou je Klasa. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky.

Další tipy najdete na www.akademiekvality.cz