Polévka je grunt

Už naši předci konzumovali polévky téměř každý den. Má to samozřejmě své důvody. Polévky jsou zpravidla jednoduché na přípravu a nenáročné na suroviny. To znamená, že si můžete připravit polévku podle toho, co máte zrovna v lednici. Zároveň jejich příprava vyjde v podstatě lacino, proto si je dopřávali i chudí lidé. Dříve se složení polévek měnilo podle sezónní dostupnosti surovin. I proto se například v zimě vaří vydatné husté polévky. Na jaře a v létě zas hrají stejně jako příroda všemi barvami a voní po čerstvých bylinkách. O tom ale někdy jindy.

BorščVýchodoevropský boršč patří mezi ty nejvydatnější zimní polévky. Na Sibiři o tom vědí své. My můžeme jen doporučit.

V čem jsou pro nás polévky přínosem

Velmi důležitým faktorem při konzumování polévek je příjem tekutin. Díky ideálně každodenní porci dostanete do sebe dost tekutin, které třeba během dne zapomenete dodat pitím. Zároveň prohřejí vaše tělo, které také lépe tráví teplé potraviny nežli studené.

Polévky dodávají tělu spoustu vitamínů, vlákniny, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, které se vyskytují v surovinách, z nichž polévku připravujete. Je všeobecně známo, že přes vydatnost a sytost polévek napomáhá jejich konzumace k hubnutí. Obsahuje totiž velmi málo kalorií a také pokud si dopřejete polévku před hlavním jídlem, budete rovnoměrněji trávit další jídlo.

Co je základem zimních polévek

Základem každé polévky by měl být vývar, ať už masový či zeleninový. O vývarech jsme vám pověděli spoustu informací v našem speciálním článku. Co ale činí zimní polévky zimními? 

Vyznačují se především tím, že jsou velmi husté. V zimě, kdy je přirozené, že ze sebe vydáme více energie, nás zasytí lépe než čiré vývary. Dále je pak můžeme obecně rozdělit na luštěninové polévky a zeleninové. Luštěniny se dobře skladují, proto jich odjakživa bylo v domácnostech přes zimu dostatek. Nejčastěji používané luštěniny do polévek jsou hrách, fazole, čočka a dnes také stále častěji používaná cizrna neboli římský hrách, o němž se můžete více dočíst zde. Základem zimních zeleninových polévek bývá veškerá zelenina, která se dala přes zimu uskladnit, tedy zejména kořenová zelenina a brambory. Kombinací výše zmíněných surovin si můžete dopřát desítky a desítky nejrůznějších polévek, takže vás po celý rok jejich konzumace nemůže nikdy omrzet.

Zimní polévky pro vás

Luštěniny jsou pro náš organismus obzvlášť důležité, proto jsme pro vás vybrali zástupce téměř všech u nás užívaných.

Pokud do čočkové polévky přidáte ještě kousek klobásy, zasytí vás tak, že vám nahradí i celý oběd. Hrachovka je klasikou, kterou spousta lidí nemusí, ale hrachovo-hrášková polévka je už trochu jinou kapitolou, která si získala mnoho příznivců. Fazolovou polévku jste určitě už někdy dělali, ale vyzkoušeli jste už naší barevnou variantu s rajčaty a balkánským sýrem? Zmínili jsme se o stále oblíbenější cizrně, dokládáme to receptem na rajčatovou polévku s cizrnou, která krásně zahřeje.

Hrachovo-hrášková polévkaPolévky z luštěnin jsou v zimě nejběžnější. Hrachovo-hrášková polévka je příkladem, jak se v zimě perfektně zahřát.

Bramboračka je v zimě samozřejmostí, ale v tomto období bychom se mohli také inspirovat z východu borščem, který patří díky svému složení k těm nejvydatnějším polévkám vůbec. Slíbili jsme i polévky z kořenové zeleniny, tak tady máte jednu celerovou a medově mrkvovou. Zeleniny však není nikdy dost, proto zde přikládáme ještě polévku z kořenové zeleniny s červenou čočkou a krémovou květákovou. A nakonec přidáme ještě bonus v podobě rybí polévky, která k zimě také bezpochyby patří.