Porcování kachny

Kachna je o něco větší než klasické kuře. Náš šéfkuchař vám tedy může lépe demonstrovat celé porcování. Ale jestli se vám bude lépe porcovat kachna nebo kuře, záleží na vašich schopnostech a možnostech.

Základem je vždy oddělit to, co je na té drůbeži takzvaně navíc, tedy křídla a stehna. Nikdy do toho nožem nesekejte. Ač se vám to nemusí na první pohled vzdát, lze to řezat celkem snadno. Důležité jsou plynulé řezy a hlavně trefit se mezi klouby. Žádné pracné přeřezávání kostí vás nečeká. Po oddělení křídel a stehen jsou na řadě prsa. Podrobný postup porcování naleznete na albert.cz v ve formě krok po kroku.

To, co vám po naporcování zbyde, určitě nevyhazujte. Jedná se o křídla a hlavně skelet. Tyto části nejlépe využijete tak, že z nich připravíte vývar či například šťávu k masu. Byla by škoda tyto skvěle využitelné části vyhodit.

Kachní prsa

Když získáte vykostěná kachní prsa, nesundavejte z ní kůži. Kůže je plná skvělé chuti, o kterou byste se zbytečně připravili. Co byste před další úpravou měli udělat, je očistit kachní prsa od chrupavek. Důležité je také odstranit šlachu, která se nachází na spodní straně prsou. Pokud byste šlachu neodstranili, pak by při styku s teplem stáhla maso k sobě.

Předtím než se budete chystat kachní prsa smažit, měli byste ze stejného důvodu naříznout kůži několika řezy. Neřezejte ale úplně do masa.

Další zajímavostí je, že prsa nemusíte smažit na oleji. Kachna má v sobě tolik tuku, že na rozpálenou suchou pánev položte prsa kůží dolu. Uvidíte, že během smažení prsa vypustí spoustu tuku, který budete muset odlít. Tuk by se jinak přepálil a maso by díky tomu bylo hořké. Zároveň kachní prsa nepropékejte skrz na skrz. Ideální jsou uvnitř růžová a šťavnatá.

Prsa budou na talíři doplňovat orestované žampiony s kapkou citronové šťávy. Krásně to spolu sedí.

Svěží zeleninový salát

K opečeným kachním prsům se skvěle hodí svěží zeleninový salát. Fantazii se meze nekladou. Jak říká sám Zdeněk Pohlreich: “Cokoli je dovolený, hlavně když je to čerstvý.” Takže na salát hlavně salát a pak například rajčátka, okurku, ředkvičky a další.

K salátu nesmí za žádnou cenu chybět dresink. Vyvarujte se ale časté chyby, které se spousta lidí dopouští. Smíchejte salát s dresinkem až těsně před podáváním. Protože jakmile to smícháte, jde o čas, jelikož salát začne rychle vadnout. Proto si na to dejte velký pozor.