Stačí špetka soli

Je pravda, že moc soli škodí. Zároveň je ale škoda se soli vyhnout úplně nebo solit poskromnu. Bez soli se v kuchyni prostě neobejdete. Proto se solit nebojte. Například chystáte se na hovězí steak či pečené vepřové, solte klidně více. Maso snese soli dost, to jen tak nepřesolíte. Je lepší při konzumaci cítit slanou chuť v celém pokrmu, než dotahovat solí pokrm při podávání. Naopak při pokrmech, které necháváte uležet do druhého dne, jako je například guláš, byste se solí měli být opatrnější. Po odležení se chutě rozloží a guláš bude slanější, než když ho ochutnáte bezprostředně po uvaření.

Nechám to tam ještě 10 min, aby to bylo opravdu hotové

Spousta lidí vaří takzvaně “od oka” a neláme si s nějakou dobou vaření hlavu. Dělají to tak zejména u jídel, které vaří často. Jenže všechny recepty se od oka vařit nedají. Nedodržením přesné nebo v některých případech přibližné doby úpravy můžete celé jídlo zkazit. Zejména tedy pokud vaříte nové recepty či si nejste opravdu jisti, dodržujte stanovenou dobu úpravy podle receptu. Při úpravě masa doporučuji použít vpichový teploměr. Nezapomeňte také, že i když jídlo sejmete z ohně, ještě dojde. Minuta sem, minuta tam a máte z vajíčka nahniličko vejce natvrdo.

Sním to, dokud je to horké

Jíst jídlo právě sundané z plotny či vyjmuté z trouby není úplně ideální. Ať už máte sebevětší hlad, počkat se opravdu vyplatí. Nejen že se o příliš horké jídlo můžete spálit, čímž si i na víc jak týden můžete zkazit chuť, ale jídlo nebude takové, jaké má být. Proč? No protože zejména u pečených či opékaných mas je doba odpočinku před konzumací velmi důležitá. Jakmile začnete maso ihned krájet, připravíte ho a také sebe o většinu jeho šťávy. Proto se vyplatí počkat. Počkáte-li několik minut, šťáva se v mase rovnoměrně rozloží.

Zvládnu to sám

I když je vaření vaším koníčkem a chcete veškerou zásluhu za uvařený pokrm sklidit pouze vy, není vždy ideální volbou být na všechno sám. Zejména pokud připravujete větší množství jídla pro početnější návštěvu u vás doma či na zahradě. Pomocná ruka v kuchyni nebo u grilu jednak ušetří spoustu času a také starosti. Každý občas potřebuje nakrájet zeleninu, oloupat brambory, podat metličku a podobně. Užívejte si to.

Mám jeden nůž na všechno

Určitě existuje spoustu univerzálních nožů, ale to, že existují různé nože, má své důvody. Ne každý si ale může dovolit sadu opravdu kvalitních nožů. Doporučuji vlastnit alespoň ty základní. Protože například s japonským nožem santoku nebo klasickým kuchyňským nožem se vám to kuře vykosťovat úplně jednoduše nebude. Na to slouží podlouhlý nůž s užší čepelí zvaný překvapivě vykosťovací. Naopak na pečivo se vám bude hodit nůž se zubatou a také dlouhou čepelí. Díky zubům nebudete chleba pižlat ale opravdu řezat jako pilkou. Tyto tři, respektive čtyři druhy nožů vám při základním vaření budou úplně stačit.