Začněte opět vykostěním

Na roládu budete potřebovat vykostěné krůtí stehno s kůží. Proto vás nemine jeho vykostění. Nejedná se ale o žádnou složitost.

Maso si nejprve nařízněte u kostí na obou koncích, a poté ho z těch kostí jakoby svlékněte. Dejte pozor, abyste to neprořízli moc. Je totiž nutné, abyste z toho pak měli jeden celý kus.

Jakmile maso stáhnete z obou konců kostí, bude vám držet pouze v prostředním spoji kostí kolem chrupavky. To jednoduše oříznete okolo a máte vykostěno. Tím to ale nekončí. Musíte maso zbavit šlach, které se nacházejí uvnitř. Je jich celkem asi devět, ale jde to poměrně snadno. Kdybyste šlachy nevytáhli, maso by se vám pak hodně smrsklo, což není žádoucí.

Nyní maso rozprostřete kůží dolu, případně někde nařízněte, aby se dalo rozprostřít lépe, a okořeňte solí a pepřem.

Přichází na řadu fáš

Na náplň do rolády budete potřebovat vyšší nádobu a tyčový mixér. Do nádoby vložte nakrájené kousky krůtího prsa, osolte a opepřete. Dále přidejte jedno vejce, trochu smetany, a následně obsah nádoby rozmixujte tyčovým mixérem.

Potom si vedle nakrájejte trochu čerstvé petrželky, kterou vhoďte do nádoby a promíchejte ji spolu s obsahem.

Naplňte roládu a rolujte

Rozprostřete náplň rovnoměrně po celém povrchu masa a okraje trochu překryjte masem.

Nyní roládu opatrně zarolujte a na povrchu ještě osolte a opepřete. Nemusíte ji svazovat, aby držela pohromadě. Rozprostřete dvě vrstvy alobalu a roládu do něj zabalte. Opatrně a zlehka ji utahujte. Měl by vám z toho vzniknout krásný souměrný váleček.

Zabalenou roládu přendejte do pekáče a pečte v předehřáté troubě při teplotě 140 až 150 °C po dobu jedné hodiny.

Nečekejte a vrhněte se na přílohu

Během pečení rolády je čas na přípravu přílohy. Oloupané brambory uvařte do měkka ve slané vodě s kmínem. Mezitím, co se brambory vaří, nasekejte na drobno hrst pažitky.

Uvařené brambory slijte, přidejte nasekanou pažitku a kus másla, který to vše zjemní, a pěkně je protřepte.

Jdeme do finále

Roládu vyjměte z trouby. Vyteklou šťávu přelijte do rozehřáté pánve. Roládu rozbalte a opečte ji na výpeku ze všech stran, aby chytla pěkně zlatou barvu.

Opečenou roládu sejměte z pánve, nakrájejte na kolečka a vložte na talíř. Ještě ji polijte vypeklou šťávou, přidejte brambory a můžete servírovat.

Přejeme dobrou chuť a veselé Velikonoce. Těšíme se opět příště!