Vůni a chuti jídla připravovaného nad praskajícím táborákem se nic nevyrovná. I když jste prožili parádní den v přírodě, společná večeře je obvykle zlatý hřeb celé akce – a skvělá bašta vám zaručeně vyslouží pořádně hlasité uznání.

Kluci loví, holky sbírají hříbky

Pokud jste spojili víkend u řeky s RYBAŘENÍM, máte o večeři postaráno. Náš recept na jednoduchého grilovaného pstruha ze zeleninou doporučuje přihodit k rybě i cherry rajčátka a plátky cukety; šťáva se zeleniny se spojí s masem a vytvoří lahodný celek. Místo grilu můžete pochopitelně použít i pánev.

Bramboračka v detailuA když pstruzi zrovna neberou, není vůbec třeba zoufat – berte to jako skvělou příležitost udělat si klasickou houbovou smaženici nebo třeba kotlíkovou bramboračku s vlastnoručně nasbíranými babkami!

Bašta z jednoho kotlíku

Pro vaření nad ohněm jsou naprosto ideální JÍDLA Z JEDNOHO HRNCE. I když mají delší dobu přípravy, můžete je v klidu míchat zavěšené nad ohněm, zatímco připravujete stan a povídáte si s kamarády. Vyzkoušejte třeba masový kotlík se směsí vepřového, hovězího a brambor, provoněný majoránkou a okořeněný feferonkou pro říz.

Nesmrtelná klasika - fazolové chili con carne nikde nechutná tak, jako pod širým nebem. Nezapomeňte s sebou vzít lahev silného červeného vína a pár snítek tymiánu! Kotlíková jídla se nejlépe jedí s kvalitním chlebem, kterým se dají vytřít i ty poslední kapky lahodné omáčky.

V jedné pánvi se dají připravit i snídaňová vejce s rajčaty a další zeleninou; vajíčka vyklepněte až na závěr do důlků v opečené směsi. Pokud nemáte k dispozici poklici, stačí přikrýt pánev hliníkovou fólií.

Grilování nad uhlíky

Další oblíbený typ zálesácké večeře jsou SLANINOVÉ BALÍČKY, grilované nad doutnajícími uhlíky. Recept na hermelín pečený ve slanině doprovází ořechové pesto, které si můžete připravit předem doma. A jestli nemáte čas, sáhněte v Albertu po skleničce kvalitního pesta od šéfkuchařské hvězdy Jamieho Olivera! Skvělý je i recept na sladké brambory ve špekové košilce; na grilu budou chtít propéci o něco déle.

TábořištěJak na táboře proměnit jídlo v zábavu? Pokračujte ve čtení na Prázdniny na táboře.  

Sladká tečka na závěr

Ve žhavých uhlíkách se dají připravit báječně JEDNODUCHÉ DEZERTY. Stačí přibalit si do krosny roli alobalu; pak do něj můžete zabalit třeba jablko s vydlabaným jadřincem, naplněné Nutellou nebo trochou cukru se skořicí a šoupnout do rozpáleného popela. Za 30-45 minut budete mít měkké, fantasticky voňavé pečené jablko, které můžete vyjíst ze slupky lžičkou.
TIP: Při vydlabávání dejte pozor, abyste nepropíchli spodní část jablka, a po naplnění jej opět přiklopte odříznutou horní částí. Alobal zabalte pevně, aby nevytekla šťáva.

PÁR PRAKTICKÝCH TIPŮ:

  • Správné tábornické jídlo je takové, které dodá spoustu energie, potřebné na venkovní aktivity, a zároveň má snadnou přípravu. Nebojte se zjednodušovat recepty a improvizovat!
  • Abyste si táboření opravdu užili, nespoléhejte se jen na předem připravené pokrmy. Vykouzlit skvělé jídlo jen s kotlíkem a otevřeným ohněm je ohromně uspokojující.
  • Na bramborách a jablkách pečených ve žhavém popelu je skvělé právě to, že si je nemůžete připravit doma. Vyzkoušejte něco, co jde udělat právě jen venku!
  • Místo obyčejného chleba s sebou můžete zabalit pita placky. Déle vydrží a dají se plnit kotlíkovými jídly.
  • Termotaška sice uchová potraviny vychlazené a relativně bezpečné k jídlu, do ledničky má však daleko. Jestli tedy plánujete jídlo s přísadami, které se rychle kazí, jako je třeba mleté maso, připravte je hned první večer.
  • Neváhejte rozdělit úkoly mezi kamarády. Skupinové vaření je v přírodě mnohem větší legrace – a o to přece jde především!