Rýže v kuchyni jako doma

Během historického vývoje se stala rýže součástí mnoha tradičních národních jídel i mimo rodnou Asii. Své kořeny zapustila například v severní Africe, v Mexiku, v Evropě pak v Itálii, Španělsku či u nás. Setkat se s ní můžete jako s hlavním chodem, přílohou nebo také jako se součástí různých sladkých jídel. Rýže se podává za tepla i za studena.

Indonéská smažená rýžeRýži lze po uvaření dokonce i smažit. Dosáhnout tak můžete skvělé indonéské smažené rýže s kari pastou.

V sáčcích, či volně?

Rýži můžete pořídit ve varných sáčcích, nebo volně v balení. Každému vyhovuje něco jiného.  Rýže v sáčcích je předvařená, čímž byla zbavena povrchového škrobu. Všechny živiny by ale měly v zrnkách zůstat, nicméně jistější je pořídit si rýži nepředvařenou. Pokud si vyberete rýži volně v balení, doporučujeme vybrat tu, která má igelitový nebo plastový obal. Rýže v papírovém obalu může lehce navlhnout a zplesnivět. Je tedy náročnější na skladování.

Polévky a saláty

Rýže má nepochybně své místo i v řadě polévek i salátů i v odlišných světových kuchyních. Rýži jako součást polévky můžete najít v receptu na vietnamskou polévku s krevetami nebo také v kuřecím vývaru v podobě rýžových knedlíčků.

Rýže rovněž doplňuje zeleninové saláty, které se většinou konzumují za studena. Příkladem může být rýžový salát s čerstvou zeleninou a kuřecím masem či rýžový salát s tuňákem. Určitě vyzkoušejte.

Rýže jako hlavní jídlo

Typicky české rýžové hlavní jídlo, které se konzumovalo především dříve na Vánoce, je rýžový kuba. Tento pokrm je v současnosti na ústupu, avšak stojí za to si ho připomenout.

U nás se stejně jako v Itálii připravuje určitá obdoba rizota. Liší se však druhem rýže, který se v pokrmu používá. My využíváme dlouhozrnnou nelepivou rýži, kdežto v italských rizotech se setkáte nejčastěji s krémovou kulatozrnnou rýží arborio. České rizoto lze připravit taktéž na více způsobů. Jedním z nich je například rizoto s hráškem a chorízem. Jako zástupce italského rizota jsme pro vás vybrali dýňové rizoto a rizoto s krevetami a křupavými cuketami.

Pokud byste chtěli ve své kuchyni nádech Mexika, určitě zkuste přípravu rýžových enchiladas, což jsou plněné pšeničné tortilly, v tomto případě s rýží, fazolemi a rajčatovou salsou. V oblasti Blízkého východu by vám naservírovali například kuřecí pilaf, kde je opět rýže jedním z hlavních pilířů pokrmu.

Plněné paprikyPokud si v kuchyni vyhrajete, okuste kouzlo pečených plněných paprik. Své hosty nezklamete.

O jednotlivých druzích rýže, významu rýže pro naše tělo a o dalších zajímavostech se můžete dočíst v článku Rýže – potravina pro půl světa.

Rýže jako příloha

S rýží v podobě přílohy k různým omáčkám se můžete setkat v řadě českých pokrmů, v tomto případě se jedná o dlouhozrnnou rýži. Rýže mimo jiné doplňuje smetanovou omáčku kuře na paprice, jedno z tradičnějších jídel, které nepochybně znáte. Další české jídlo, kde můžete najít rýži jako přílohu, je španělský ptáček.

Rýže se jako příloha objevuje v nespočetné řadě asijských jídel, z nichž vás necháme nahlédnout do receptu na kuřecí tažín s máslovou rýží či například kuřecí kung pao.

Rýže na sladko – proč ne?

S rýží na sladko se můžeme setkávat v podobě dětských jídel nebo i v podobě různých dezertů. Připravte svým blízkým například rýžovou kaši s javorovým sirupem. Vaše ratolesti si mohou také vychutnat rýžovou kaši, ale ve variantě bez rumu. Vaše obědové menu můžete završit výtečným rýžovým pudinkem s mangem, kterým své hosty jistě překvapíte. Milovníci nákypů můžou vyzkoušet pečený rýžový nákyp či jeho nepečenou variantu. Kdo je přece jen více na sladké, může taktéž vyzkoušet i rýžové suflé, které jistě nezklame.

Další využití

Kromě typického zpracování rýže v kuchyni existují i další způsoby jejího využití. Například rozemletím obilek vzniká rýžová mouka, ze které se smícháním s vodou vyrábí rýžový papír nebo rýžové nudle, které jsou využívány především v asijské kuchyni. Mimo jiné se z rýže vyrábí rýžový ocet, víno nebo například rýžový destilát arak.