Denní chody na Štědrý den

Tradice nám odjakživa určovala určité pokrmy, které bychom měli jíst. Postupem času některé zůstaly, jiné se ale nahradily jinými. Přestože byste se měli celý den postit, abyste mohli vidět zlaté prasátko, nezažneme večerní hostinou. Něco malého přes den přeci neuškodí.

K snídani vám doporučujeme hezky uleželou vánočku, kterou byste již měli mít napečenou. Pokud ji z nějakého důvodu ještě nemáte, vyzkoušejte náš recept. V případě že jste byli vzorní, některé položky vám z nákupního seznamu odpadají. Vánočku jsme zvyklí podávat s máslem a marmeládou a jedním z ranních horkých nápojů.

Věděli jste, že jedním z z rituálů na Štědrý den, je pečení jablečného závinu? Do přípravy můžete zapojit celou rodinu, takže si užijete spoustu legrace.

Podle tradice se k obědu podával vždy houbový kuba, což je lehký a zároveň chutný pokrm z krup a hub. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, není na škodu vrátit se na chvíli ke kořenům českých tradic. V dnešní době nahradily kubu k obědu zejména luštěninové polévky. Polévky se podávají jako hlavní chod, proto byly vybrány ty syté. Často se připravuje čočková nebo hrachová polévka. Nezřídka se také podává i vánoční rybí polévka, jelikož vám z naporcovaného kapra zbude hlava a vnitřnosti.

Hostina štědrovečerní večeře

Dnes si již snad nikdo nedokáže představit štědrovečerní večeři bez bramborového salátu. Každá rodina má svůj vlastní recept, který se dědí po generace. Důležitý je výběr brambor vhodných na salát, aby se vám z toho nestala spíše kaše. Pak už je na vás, zda připravíte domácí majonézu nebo zda do salátu přidáte hrášek, či nikoliv. Nezapomeňte, že salát je nutný připravit den předem, aby se krásně uležel. Můžete ho nechat uležet třeba na balkoně, jelikož se vám dle množství do lednice nejspíše vejít nebude.

Podle tradice se k salátu podává smažený kapr v trojobalu. Čerstvého kapra můžete každý rok pořídit jak před našimi prodejnami, tak i přímo v prodejnách. Nejen děti ale kapra zrovna nemusí, proto se kapr často nahrazuje alternativami, jako je kuřecí, vepřový či telecí řízek v trojobalu. Taktéž by na štědrovečerním stole neměla chybět vinná klobása.

Nezapomeňte také na přípitek, na který se hodí například šampaňské, moet, či některá šumivá vína. Dětem můžete podávat sladké nealkoholické šampusy či některý z jejich oblíbených nápojů, který nemají tak často.

První svátek vánoční

Na První svátek vánoční se vždy schází širší rodinný kruh, který spolu poobědvá a vypráví si zážitky ze Štědrého večera. Pokud jste hostitelem oběda vy, měli byste do nákupního seznamu zařadit i položky na tyto recepty.

K obědu se nejčastěji podává pečená husa, kachna či krůta vcelku. Jako příloha se vždy připravují variace knedlíků (bramborové, houskové, karlovarské atd.) a samozřejmě červené, případně bílé zelí. Domácí knedlíky zapůsobí jistě více než kupované. Pečení drůbeže byste neměli uspěchat. A nezapomeňte také na něco k pití.

Suroviny do nákupního seznamu naleznete v přiložených receptech. Pomocí aplikace na našem webu můžete svůj nákupní seznam jednoduše sestavit a vytisknout nebo poslat e-mailem, což vám ušetří spoustu času a práce s ručním vypisováním.

Se sestavováním nákupu vám může rovněž pomoci náš vánoční katalog pro hypermarkety Albert, kde naleznete vše potřebné pro váš vánoční nákup.