linecké cukroví

Linecké cukroví

Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším vánočním druhům možná i proto, že není nejnáročnější na přípravu. O původu cukroví se dodnes vedou mýty. Někteří tvrdí, že linecké těsto pochází z rakouského města Lince. Jiní jsou zase přesvědčeni, že za ním stojí rakouský cukrář Linzer. V obou případech autorství připadá Rakousku.

Původně se z lineckého těsta připravoval linecký dort. První zmínky o dortu se datují do 17. století. Postupně se z lineckého těsta začalo péct křehké cukroví s otvorem na vrchní části slepované marmeládou z černého rybízu. Dnes se na slepování používá často malinová marmeláda. Výjimkou nejsou ani jiné druhy. Také vznikají nejrůznější tvary od koleček přes kytičky, hvězdičky až po srdíčka.

Lineckému cukroví stačí na uležení zhruba dva týdny, proto je nejvhodnější doba na jeho pečení. Na Vánoce bude tak hezky uleželé, a bude mít tím pádem nejlepší chuť.

Linecké těsto může být světlé i tmavé. Těsto se připravuje z cukru, másla, mouky, vaječného žloutku a případně citronové kůry či drcených mandlí. První tři ingredience se přidávají v poměru 1:2:3. Variant existuje samozřejmě více, vše se liší od receptu, který máte k dispozici. Tmavé linecké těsto získáte po přidání kakaa.

Vánoční tradice - rozkrajování jablíčka

Rozkrajování jablíčka je jednou z vánočních tradic, která se ještě hojně dodržuje. Možná i proto, že není vůbec náročná na provedení.

Jde o to, že každý člen rodiny rozkrojí své jablíčko kolmo na stopku napůl tak, aby při rozkrojení vznikla z jadérek pěticípá hvězdička. I tato tradice se pojí s věštěním na další rok.

Komu vznikne dokonalá hvězdička, ten se může těšit na bezproblémový rok. Máte-li uvnitř jablíčka červavý vnitřek, čeká vás v následujícím roce nějaká nemoc. V případě, že hvězdička má tvar kříže, lze očekávat to nejhorší.

Nechceme vás ale nijak strašit. Svůj osud totiž můžete  ovlivnit výběrem velkého čerstvého a zdravého jablíčka. Máte pak větší šanci na krásnou hvězdičku.

Obdobně se tato tradice prováděla i s vlašskými ořechy. Vždy se otevřely čtyři vlašské ořechy, a kdo měl ve všech čtyřech zdravá jádra, byl pak sám následující rok zdráv.

Doufáme, že pro vás bylo pečení lineckého cukroví jednoduché a zábavné. Příště se podíváme i na další druhy cukroví.