Zlatá neděle

Čtvrtá adventní neděle je nazývána rovněž zlatá. V tento den se zapaluje poslední svíčka na adventním věnci, která je nazývána andělská. Symbolizuje totiž mír a pokoj. Končí také adventní půst. Velkou zajímavostí ale je, že čtvrtá adventní neděle může připadat i na Štědrý den. Nejdříve se toho dočkáme za dva roky v roce 2017.

Tradice pečení vánočky

Dnes si představíme jednu z nejvíce dodržovaných tradic, kterou je pečení vánočky. Věděli jste, že vánočka symbolizuje zavinutého Ježíška? Vánočka patří mezi symboly Vánoc už po staletí. První zmínky o ní pocházejí totiž již z 16. století. Původně ji směli péct pouze pekaři. Doma se začaly péct až někdy v 18. století.

Vánočka je pečivo ze zavinutého těsta, které se skládá z mouky, droždí, cukru, vajec, mléka, soli a rozinek. Vánočka bývá také často ozdobena na povrchu mandlemi.

Měla by se podávat vždy jako sedmý a zároveň poslední chod štědrovečerní večeře. V chudších rodinách byla vánočka považována i za dárek, jelikož pečení bílého a tučného těsta bylo velmi vzácné, protože bylo drahé. V těch úplně nejchudších rodinách se pekla z bramborového těsta, jelikož byly brambory oproti ostatním surovinám dostupné.

Nejčastěji se podávala s ovocnou odvárkou. Ovocná odvárka je omáčka z rozvařeného ovoce, jako jsou například hrušky, švestky, jablka a další, do které se přidávala ještě povidla, med, ořechy nebo rozinky. V dnešní době podáváme vánočku nejčastěji s máslem a kávou či čajem.

Tipy a triky při pečení

Podle dlouholeté tradice by se vánočka měla péct přesně tolik minut, kolik je v těstu hladké mouky. To znamená, že pokud jste na vánočku použili půl kilogramu mouky, měli byste ji péct půl hodiny. Aby se vám při hnětení nelepilo těsto na prsty, kápněte si na ně trochu oleje. Pak vám to půjde jedna báseň. Pokud nemáte na pečení zrovna moc času a potřebovali byste, aby vám těsto kynulo rychleji, máme pro vás skvělý tip. Předtím než smícháte těsto ze všech surovin, zahřejte všechny sypké směsi, které do těsta patří. Těsto vám tak vykyne mnohem rychleji.

A ještě jeden malý tip na závěr. Když budete připravovat těsto, přidávejte rozinky až v poslední fázi přípravy těsta. Budou tak rovnoměrně rozloženy v těstě a nerozmočí se například v mléce.