Limetka není citron

Limetku poznáte od citronu už na první pohled. To je jasné. V kuchyni ji můžete v některých případech nahradit citronem, ale zdaleka ne ve všech. Jejich rozdíl totiž nespočívá pouze ve vzhledu, ale i v tom nejdůležitějším - v chuti. Oproti citronu je limetka méně kyselá a více aromatická. Pochází navíc původem z jižní Asie, proto je nedílnou součástí asijské kuchyně, která jí opravdu sedne. Nejskvělejší na limetkách je její všestranné využití od nápojů přes saláty a klasické pokrmy až po sladké dezerty. To vám rovnou představím na konkrétních receptech.

Chcete-li se osvěžit nebo se napít něčeho zdravějšího než přeslazených nápojů, vyzkoušejte limetkový nápoj s okurkami a jahodami. Hodí se pro nastartování vašeho dne. Pokud vám voní Asie tak jako mně, doporučuji kuřecí stehna s koriandrem a limetkami nebo alternativu losos s limetkami a chilli. Pikantní chuť skvěle doplňuje tu kyselou. I proto bych neměl opomenout také pikantní salát s mangem, avokádem a limetkou. A jako dezert vám představuji lahodný pečený limetkový koláč.

Palačinky jsou fajn

Na palačinkách je skvělé, že si je můžete připravit naslano i nasladko. Těsto připravíte velmi jednoduše z vajec, mléka, mouky a špetky soli, případně z dalších ingrediencí v závislosti na konkrétním receptu. Pak už je jen na vás, čím palačinku naplníte. Palačinka může být lahodným dezertem i obstojným hlavním jídlem. Existují stovky receptů, z nichž jsem pro vás několik vybral jak ze sladké, tak ze slané varianty.

Z těch sladkých byste mohli vyzkoušet například kakaové palačinky se šlehaným tvarohem nebo také špaldové palačinky s borůvkami. Do třetice všeho dobrého jsem pak vybral celozrnné palačinky s banánem a čokoládou.

A co se slané varianty týče, líbí se mi klasika v podobě palačinek se špenátem, dále pak palačinky s pošírovaným vejcem anebo palačinky plněné avokádem, čedarem a chilli papričkou.

Maso měsíce - vepřová plec

Vepřová plec se hodí skoro všude, jen na grilu jí to nandavá vepřová krkovička. Vepřovou plec můžete péct, dusit i vařit. Skvělá je také mletá. Vepřové maso nepatří obecně mezi nejzdravější, ale za to s jistotou mezi nejoblíbenější, tedy alespoň u nás v Česku.

Jedním z mých tipů je pomalu pečená vepřová plec s citrusovou marinádou mojo. Při pomalém pečení doporučuji přikrýt maso alobalem, aby se na povrchu nepřipalovalo. Ke konci pečení však alobal sejměte, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůrčička.

Vepřová plec se rovněž výborně hodí na přípravu rolády. A co se hodí do vepřové rolády? Například slanina, která do masa pustí spoustu šťávy a chuti, pak slušné množství česneku a hlavně hromada bylinek. Aby vám roláda držela pohromadě, nebojte se ji svázat kuchyňskou nití. Vše ostatní za vás již dodělá vaše trouba.

Pokud neradi špiníte při vaření hromadu nádobí, pak vám bude jistě sympatický recept na vepřovou plec z jednoho hrnce. Jsou to totiž kousky vepřové plece s rajčaty, kořením a rýží, které se vaří opravdu pouze v jednom hrnci. A jde to skoro samo.