Evropa či Asie? Od všeho něco

Přestože Turecko patří geograficky z větší části do Asie, rozhodli jsme se pro vás připravit další díl ze série Cest napříč evropskými kuchyněmi právě o turecké gastronomii. Turecká kuchyně se formovala již po tisíciletí, přičemž na ni působilo velké množství vlivů. Od Středomoří proudily do Turecka evropské způsoby vaření, z oblasti kolem Černého moře přicházely orientální vlivy. Své důsledky zde zanechala nepochybně i arabská kultura.

Stejně jako zbytek smetánky kulinářského umění je i turecká kuchyně známá hojností využívání čerstvé zeleniny, ze které se připravuje nesčetné množství různých salátů a zeleninových příloh. Kuchyně je charakterizována velmi častým využitím masa, zejména pak jehněčího či hovězího – mnohdy i v mleté podobě. S masem přibývají do jídelníčku v přímořských oblastech také ryby a mořské plody. Nedílnou součást mnoha jídel tvoří pečivo, zejména pita chleba, což je v podstatě světlá chlebová placka, do které se nejčastěji vkládají pokrmy z masa. Dalším velmi typickým pečivem je ekmek, světlý chleba připomínající francouzskou bagetu, je však o něco širší. Turci mají ve zvyku používat koření ve větším měřítku než ostatní světové kuchyně.

Předkrmy – tak trochu bulharské

Turecké předkrmy, respektive polévky, ovlivnila nejvíce bulharská kuchyně. Pokud byste si rádi připravili některou z tureckých polévek, nebude to o nic složitější a odlišnější než polévky, s kterýma se denně setkáváte. Velmi často se totiž jedná o zahuštěné vývary, do kterých Turci rádi přidávají například citronovou šťávu. Můžete se setkat čočkovou polévkou či s obdobou dršťkové polévky. V některých částech Turecka se podává vývar ze skopového masa, kostí a vnitřností, tedy taková zabijačková polévka.

Kromě polévek se jako předkrm servírují také zeleninové saláty nejčastěji z rajčat, okurek a zelených, obvykle pálivých paprik, dále fazolové saláty či saláty ze zelí a mrkve.

Hlavní jídla a přílohy

Důkazem středomořských vlivů je turecká obdoba pizzy, která se nazývá lahmacun. Jedná se o tenké těsto z mouky, droždí a vody, na nějž se pokládá nejčastěji mleté maso s rajčatovým protlakem a zeleninou. Obdobným pokrmem je také pide – bílé pečivo ve tvaru loďky s náplní opět většinou z mletého masa.

Masové šátečky s lilkemPokud byste své blízké chtěli připravit tureckou hostinou, určitě vyzkoušejte masové šátečky s lilkem.

Kuře v ořechové omáčceDalším chodem může být například kuře v ořechové omáčce.

Co by to bylo za tureckou hostinu bez kebabu. Kebab, jak ho známe u nás v rychlých občerstveních, se správně nazývá döner kebab, tedy otáčený kebab, jelikož se maso opéká na vertikální jehle a postupně odřezává. Variant kebabu je ale nesčetné množství. Stojí za to vyzkoušet jehněčí kebab, který u nás seženete jen stěží kvůli vysoké ceně jehněčího. Proč si ale jehněčí kebab nevychutnat přímo na Turecké riviéře? Soutěžte s námi o all inclusive zájezd do pětihvězdičkového hotelu a oddávejte se chuti tureckých pokrmů po deset dní.

Kromě pečiva se jako příloha nejčastěji podává rýže nebo bulgur – předvařená nalámaná pšenice, kterou můžeme přirovnat například ke kuskusu. Bulgur se přidává rovněž do salátů.

Dezerty

Překvapte své blízké opravdu netradičním sladkým dezertem, kterým jistě okouzlíte jejich chuťové buňky. Své turecké menu doplňte na závěr například bábovičkami s citronovo-fíkovým kompotem.

Nápoje

Turecko jako muslimská země nijak zvlášť alkoholu neholduje. Samozřejmě se v turistických oblastech s alkoholem setkáte. Obchody musí mít pro prodej alkoholu speciální povolení. Jako nealkoholické nápoje jsou často podávány džusy z čerstvého ovoce, které je po celý rok běžně dostupné. Rovněž bychom neměli opomenout turecký čaj, který mají ve zvyku dost sladit. Po dobrém jídle můžete také vychutnat tureckou kávu.

Zajímavostí je však typický jogurtový nápoj zvaný ayran. Tento nápoj oslní mírně slanou osvěžující chutí. Turci si ho vychutnávají nejčastěji v horkých letních měsících. Ayran můžete pořídit i u nás v některém z tureckých rychlých občerstvení.

Zájezd do turecka

Samozřejmě je nejlepší vyzkoušet kouzlo tureckých pokrmů na vlastní kůži. My jsme se rozhodli vám tento zážitek umožnit. Soutěžit o zájezd na Tureckou riviéru můžete zde.