Nové sýry v naší nabídce

Nově nabízené sýry se hodí nejen k dobrému vínu, ale také do nejrůznějších pokrmů. Možnost nákupu těchto sýrů u obslužných pultů zaručuje stoprocentní čerstvost a také svobodnou volbu množství dle potřeby. Nejste tím pádem omezeni koupí celého balení.

V naší nabídce nově naleznete italské tvrdé sýry Grana Padano, Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano, dále holandské sýry Zaanlander, holandský kozí sýr, také francouzské sýry Port salut, Saint Albray, Roche Baron, dále například vegetariánský sýr Pére Joseph a mnoho dalších. O některých z nich vám něco povíme.

Formaggi italiani

Sýry tvoří v Itálii součást většiny jídel. I proto je Itálie zemí, kde se vyrábějí sýry světové kvality, které se vyvážejí do celého světa. Mezi jeden z nejproslulejších italských sýrů řadíme Parmigiano Reggiano neboli parmezán - tvrdý sýr z kravského mléka zrající minimálně 22 měsíců. Vyniká kořeněnou a pikantní chutí, kterou získá nasolením během zrání. I díky snadnému rozpouštění je často součástí jídel, jako jsou těstoviny, pizza, čerstvé pesto nebo například carpaccio.

Peccorino Romano má obdobné využití jako zmiňovaný parmezán. Jeho chuť je však o něco slanější. Zajímavým znakem je fakt, že tento sýr je vyráběn z ovčího mléka.

Sýrové prkénko

Z Holandska do Belgie a zase zpět

Holandské sýry jsme s vámi nakousli již v tomto článku při příležitosti příchodu prvních holandských sýrů do naší nabídky. Nyní jsme ji rozšířili o dalšího hrdého zástupce – sýr Zaanlander. Tento tvrdý sýr se vyznačuje slanější krémovou chutí, kterou používané mléko získává díky slané trávě v severním Holandsku, jíž jsou krávy krmeny. Zaanlander naleznete v nabídce ve dvou variantách – uleželý a starý. Rozdíl mezi jednotlivými druhy stáří sýru naleznete ve výše zmíněném článku.

Belgickým zástupcem naší nabídky se stal klášterní sýr Pére Joseph – přírodně zrající sýr z kravského mléka s hnědou kůrou a kořeněnou chutí. Zajímavostí je, že tento sýr obsahuje syřidlo nikoliv živočišného, ale rostlinného původu. Hodí se jako dezert a často mu patří místo na degustačním prkénku.

Dobré víno s lahodnými sýry jako jedno ze synonym pro Francii

Sýr Rochebaron řadíme mezi modré plísňové sýry. Název napovídá, že jde o opravdu hrdého zástupce svého druhu. Vyznačuje se jemnou krémovou chutí s lehce kořeněnou příchutí. Poměrně mdlý povrch v sobě ukrývá jemný sýr s modrými pavučinami. Ideální na degustačním prkénku.

Sýrové prkénko 2

Jak připravit sýrové degustační prkénko

Připravit můžete buď velké, nebo malé prkénko. Velké prkénko se skládá vždy z pěti druhů sýra a malé ze tří. Mělo by se vždy počítat se 150 gramy na osobu. V případě lehkého zobání jen se 75 gramy.

Řazení na degustačním prkénku by mělo vypadat následovně: nejprve čerstvé kozí a ovčí sýry, sýry s bílou kůrou, dále tvrdé sýry, sýry s červenými bakteriemi a nakonec sýry s modrými žilkami. Toto řazení se předpokládá při volbě velkého prkénka. Degustovat byste je měli podle chuti postupně od jemných sýrů až po sýry nejsilnější kořeněné chuti. Jednotlivé chutě na sebe totiž navazují a prodlužují chuť následujících sýrů.

Příkladem jemného sýru je například Rochebaron, středně silné sýry zastupuje Saint Albray, sýr silné chuti představuje Zaanlander uleželý a nakonec sýrem velmi silné chuti může být parmazán či Zaanlander starý.

Sýry by se měly podávat ve správné teplotě, proto je před servírováním nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě.

Jelikož sladké chutě skvěle doplňují podávané sýry, doporučujeme k nim připojit i například hutný ovocný chléb, různé džemy, ořechy, čerstvé hroznové víno, fíky apod. Nezapomeňte také na vhodná vína. K jemným kozím nebo ovčím sýrům se hodí červené víno s ovocnou chutí, ke středním sýrům některé ze silných červených vín a ke kořeněným a sýrům se silnou chutí se nejvíce hodí bílé aromatické víno.

Jak sýry uskladnit

Láká vás příznivá cena některého z vašich oblíbených sýrů, ale bojíte se koupit větší množství? Na to máme jednoduché triky.

Zabalte sýr do papíru na balení sýrů. Postačí vám také pouze potravinářská fólie. Do této fólie můžete zabalit všechny sýry kromě těch, které mají modré žilky. Ty je nutné zabalit do alobalu. Pod potravinářskou fólií se totiž těmto plísním příliš nedaří.

Jaké evropské sýry nabízíme? Podívejte se na jejich přehled.